Elevii s-au întors în bănci cu profesori nevaccinaţi. „După ce ei şi-au vaccinat amantele cu ce e bun...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii s-au întors în bănci, însă şcoala faţă în faţă depinde în continuare de numărul infectărilor FOTO: Adevărul
Copiii s-au întors în bănci, însă şcoala faţă în faţă depinde în continuare de numărul infectărilor FOTO: Adevărul

Deşi peste 190.000 angajaţi din sistemul de învăţământ au spus că vor vaccinul anti-COVID-19, până la această dată au fost vaccinaţi, conform datelor oficiale, doar aproximativ 15%, astfel că există mari nemulţumiri printre aceştia.

Profesorii nevaccinaţi fie sunt programaţi la vaccinare după data de începere, cu elevii în bănci, a semestrului II, fie au fost reprogramaţi din cauza problemelor de aprovizionare cu vaccin din ultimele două săptămâni, fie nici măcar nu au prins un loc (s-au ocupat toate locurile în platforma ro-vaccinare, inclusiv pentru martie, iar noi locuri apar doar sporadic). Noi fluxuri de vaccinare se vor deschide, în schimb, din 10 februarie 2021, în toată ţara. Este vorba despre fluxuri care vor folosi ultimul vaccin intrat în posesia autorităţilor sanitare din România, cel produs de compania Astra Zeneca şi recomandat persoanelor între 18 şi 55 ani.

„Şi-au vaccinat copiii, rudele şi amantele cu ce e bun”

Această informaţie a iscat noi discuţii. Profesorii, şi aşa supăraţi pe responsabilii din şcoală care nu s-au dezmeticit în primele ore de la lansarea platformei de programare, pe 15 ianuarie, şi astfel au rămas fără locuri, spun acum că lor le revine „un vaccin foarte slăbuţ“. „Cum poate cineva să ne pună pumnul în gură şi să aibă tupeul să spună că dacă vreau să optez pentru un alt vaccin nu am voie, iar dacă nu vreau să mă vaccinez cu acest vaccin cu o eficienţă scăzută, cum este cel de la ASTRA ZENECA, pot să refuz şi nu mai am voie să aleg? Pe bune? Câtă nesimţire pot avea cei din comisia de vaccinare să afirme asta, dupa ce ei şi-au vaccinat copiii, rudele şi amantele cu ce e bun şi noi, care intrăm «în cuşca cu lei», trebuie să ne vaccinăm cu un vaccin foarte slăbuţ“, s-a arătat revoltată o profesoară, pe un grup privat al profesorilor din învăţământul preuniversitar, aceasta făcând referire la cei aproximativ 150.000 români vaccinaţi „peste rând“. Postarea sa a strâns zeci de comentarii, cele mai multe în aceeaşi notă.

„Dacă voiau să se programeze...”

Pe de altă parte, şeful campaniei naţionale de vaccinare, col. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, în 7 februarie, într-o emisiune televizată, că nu se pune problema de organizare a unor centre speciale pentru vaccinarea profesorilor, aceştia având access la vaccin ca oricare altă categorie care se califică pentru vaccinarea în etapa a II-a. „Dacă voiau să se programeze… Eu ştiu aşa, că dacă vreau, să zicem, o minge de fotbal, mă interesez“, a fost reacţia prof. Victor Iacobescu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt - judeţul cu cei mai mulţi angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar care şi-au declarat disponibilitatea pentru a fi vaccinaţi (aproape 56%), ca răspuns la criticile profesorilor conform cărora nu au fost informaţi eficient despre etapa de programare. În acest judeţ, din 4.140 profesori, 2.312 şi-au declarat disponibilitatea pentru a fi vaccinaţi, 1.597 au fost programaţi şi doar 370 vaccinaţi, datele fiind valabile la sfârşitul săptămânii trecute.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Studenţii critică intenţia Guvernului de a limita transportul gratuit

Victima „monstrului din parc”, în spital. În ce stare se află copilul după actele de violenţă extremă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite