Ecouri în urma tragediei de la Braşov. Coregraful Nichita Dragomira: „Cătălin era printre cei mai buni şi cei mai vechi prieteni, a venit la peste zece ediţii ale Căluşului“
0Accidentul rutier produs pe o şosea din judeţul Braşov, în care astăzi şi-au pierdut viaţa trei adulţi şi un minor, iar 26 de copii au fost răniţi, i-a îndurerat pe prietenii din Slatina ai dirijorului orchestrei Palatului de Copii din Iaşi, Cătălin Pop, care se numără printre decedaţi. Coregraful Nichita Dragomira a declarat: „Am pierdut un adevărat prieten!“.
Patru oameni au murit, trei adulţi şi un tânăr de aproape 18 ani, iar 26 de copii, membri ai Ansamblului „Hora“ al Palatului Copiilor din Iaşi, aflaţi, cu un microbuz, în drum spre un festival din Arad, au fost răniţi într-un accident rutier produs astăzi pe o şosea din Braşov. Printre persoanele decedate (două dintre acestea sunt şoferii microbuzului unei firme de transport din Iaşi, aleasă pentru a efectua deplasarea), se afla şi profesorul de muzică, dirijorul orchestrei folclorice, Cătălin Pop, un apropiat al coregrafilor olteni, participant, spune fostul şef al Ansamblului Profesionist „Plaiurile Oltului“ (actualul „Doina Oltului“) din Slatina, Nichita Dragomira, la cel puţin 10 ediţii ale festivalului-concurs „Căluşul Copiilor“.
„În primii 10 ani cred că a venit de opt ori. Era poate printre cei mai vechi şi cei mai buni prieteni ai mei. Un adevărat prieten. Un dirijor de mare performanţă, foarte iubit de copii. Un profesor atent la detalii, tot timpul dornic să înveţe diferenţele între Oltenia şi Muntenia, se documenta permanent. Vorbim de una dintre cele mai bune orchestre de copii din România. Nu vă pot spune cu ce sentiment am privit imaginea lui pe ecran. N-am cuvinte să exprim ce durere simt. Dumnezeu să-l odihnească!“, a declarat coregraful Nichita Dragomira.
Pe pagina de Facebook a dirijorului au apărut deja mesaje de condoleanţe şi cuvinte din partea cunoscuţilor care îi deplâng moartea prematură.
Fostul director al ansamblului profesionist al judeţului, fondatorul şi astăzi membru în juriul concursului naţional „Căluşul Copiilor“, ediţia a XVIII-a, care stă să înceapă la Slatina (se va desfăşura în perioada 22-25 iunie), a mai spus că se aşteaptă ca acest accident tragic să-şi pună amprenta pe desfăşurarea concursului. „Din păcate, din păcate, cred că situaţii în care sunt modificate microbuzele, în care ansamblurile sunt obligate să se descurce în condiţii grele, se întâlnesc cred că în 95% din cazuri. Întotdeauna e vorba de bani. Mă aştept să existe, probabil, un val de controale, să se întâmple lucruri, cum se întâmplă de fiecare dată când ceva nu mai merge, pentru că în România e totul bine cât nu se întâmplă nimic rău“, a mai spus Dragomira.
La festivalul de tradiţie de la Slatina sunt aşteptaţi 2.000 de copii dansatOri, din 20 de judeţe ale ţării, dar şi din Republica Moldova. Aceştia ar trebui să sosească încă de luni, când va avea loc şi şedinţa tehnică, dar şi o conferinţă de presă în care se vor oferi toate detaliile.