De ce suferim de astenie de primăvară? Ponturi şi remedii naturiste pentru a scăpa din „chingile“ asteniei –recomandările medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astenia de primăvară se manifestă printr-o stare de slăbiciune fizică şi intelectuală, o stare de oboseală permanentă şi nejustificată, în unele cazuri prin dureri de cap şi dificultăţi de concentrare. Aceasta nu este propriu-zis o boală, ci mai degrabă o stare, o tulburare ce se instalează în corpul uman la începutul primăverii. Cu alte cuvinte, în acest mod reacţionează majoritatea dintre noi la ieşirea din iarnă.

Astenia de primăvară este, spun specialiştii, o stare generală care se instalează în organismul uman odată cu schimbarea vremii, corpul fiind nevoit să se adapteze unui nou ciclu. În anotimpul rece, oamenii trec printr-o perioadă de „letargie”, o stare mai greu de suportat, iar primăvara, organismul acestora revine la viaţă ca şi natura. Dar nu toţi oamenii trec printr-o asemenea stare.

„Ca simptomatologie, astenia de primăvară se instalează pe măsură ce ziua începe să se mărească: cu cât luminozitatea este mai mare, cu atât organismul se resimte mai acut. Astenia de primăvară se manifestă prin ameţeli, anxietate, eventual dureri de cap, o stare generală proastă. Pe scurt, vorbim despre o «lipsă de viaţă». Specialiştii numesc astenia de primăvară ca o depresie incipientă şi aceasta pentru că aproximativ aceleaşi simptome apar şi printre simptomele depresiei, dar astenia de primăvară nu poate fi considerată o depresie în adevăratul sens al cuvântului. Netrată sau neabordată corespunzător, ea poate duce într-adevăr la depresie, caz în care este indicat să ne adresăm unui specialist”, a declarat dr. Felicia Rusu, medic de familie din Slatina, care precizează că persoanele cu un temperament melancolic sau coleric sunt mai predispuse decât restul la o tulburare depresiv-anxioasă, care, ignorată, riscă să se transforme într-o depresie în toată regula.

Senzaţiile de oboseală şi de slăbiciune pe care unele persoane le resimt în această perioadă a anului reprezintă, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la condiţiile noului anotimp. Această stare se resimte mai mult în cazul persoanelor sedentare, cu un serviciu „static” – de birou (inclusiv bolnavii cronic), şi mai puţin în cazul celor care au un ritm de viaţă mai activ şi un job alert, care le impune să facă mişcare şi pe timpul iernii. De menţionat că numeroase studii în domeniu au relevat că femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii la a se alege cu astenie de primăvară.

Ponturi pentru a învinge astenia de primăvară

Pentru a ieşi din „chingile” asteniei de primăvară există câteva ponturi care pot ajuta. De exemplu, practicarea de exerciţii fizice au rolul de a ajuta metabolismul, stimulează secreţia de endorfine şi îmbunătăţesc starea psihică generală. Aici trebuie ţinut cont de faptul că nu trebuie exagerat cu exerciţiile fizice.

O altă metodă la îndemâna oricui de a scăpa de semnele asteniei de primăvară este aceea de a petrece cât mai mult timp în aer liber. Plimbările la lumina soarelui de primăvară stimulează creierul nu doar prin creşterea fluxului de sânge oxigenat, ci şi prin stimularea producerii de serotonină, substanţă care generează o stare psihică generală de bine.

Reintroducerea în alimentaţia cotidiană de crudităţi este indicată cu căldură de către specialişti. Ştevia, spanacul, urzicile şi leurda sunt bogate în substanţe ce revitalizează organismul, având un efect vitaminizant şi diuretic, ce stimulează purificarea ficatului. Se pare că cel mai indicat este să consumăm aceste legume în salate şi mai puţin în supe.

Ca şi în cazul altor afecţiuni, medicii recomandă şi aici înlocuirea cafelei cu ceai verde, considerat unul dintre cele mai eficiente energizante naturale. Tot aici pot fi menţionate şi suplimentele alimentare aduc energie: lăptişorul de matcă şi polenul au efect energizant şi tonic pentru sistemul nervos, iar suplimentele pe bază de fier pot fi şi ele utile.

Ceaiuri vs. astenia de primăvară

Medicii spun că, dacă resimţim efectele asteniei de primăvară, este vital ca, în această perioadă, şi nu numai – desigur, să participăm la cât mai multe activităţi fizice, să ne expunem mai mult la lumina soarelui şi să consumăm mai multe fructe şi legume decât de obicei. Bananele, caisele, smochinele şi curmalele fac minuni.

Ca şi remedii naturiste pentru combaterea asteniei de primăvară se recomandă consumarea de fructele ca atare sau sub formă de infuzie. Ceaiul de ţelină este foarte apreciat în această perioadă:
30 gr. rădăcină de ţelină şi 500 ml. de apă; punem la fiert în apă ţelina tăiată în bucăţi şi lăsăm să fiarbă 20-30 minute până îşi înjumătăţeşte volumul; după ce se răceşte vom strecura conţinutul şi apoi putem bea cu 15 minute înainte de fiecare masă, de 2-3 ori/zi.

Mărarul are şi el proprietăţi excelente în lupta contra asteniei de primăvară. Pentru preparare vom pune la macerat 100 gr. seminţe de mărar  într-un litru de vin roşu natural timp de 8-10 zile după care filtrăm lichidul din care putem bea câte un pahar după fiecare masă timp de minimum două săptămâni.

Genţiană, fenicul, cătină sau cicoarea sunt de asemenea recomandate sub formă de preparate lichide după metodele de mai sus.

Vă mai recomandăm din acelaşi ciclu:

Cum să-ţi dai seama că agitaţia zilnică te îmbolnăveşte: 20 de semnale ale corpului care îţi spun să te opreşti din muncă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite