Cum arată „închisoarea“ edilului suspendat al Slatinei, Minel Prina, arestat la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu casa din Slatina a edilului suspendat al oraşului, Minel Prina    (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine cu casa din Slatina a edilului suspendat al oraşului, Minel Prina    (FOTO: Mugurel Manea)

Situaţie jenantă în capitala judeţului Olt, la Slatina. Minel Prina, edilul oficial ales al municipiului, se află sub arest la domiciliu de la jumătatea lunii martie a.c., în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, Prina a fost şi suspendat de Prefectura Olt din funcţie. El e acuzat de fapte grave de corupţie alături de predecesorul său, Darius Vâlcov. ”Închisoarea” lui Prina poate stârni însă invidia oricui.

De mai bine de două luni, Minel Prina (PSD) stă ”închis” în casă. Dar ”casă” e puţin spus pentru vilocul maiestuos al fostului edil, imobil amplasat într-o zonă selectă a municipiului Slatina, oraşul pe care l-a condus până pe data de 15 martie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Prina să fie arestat la domiciliu, o măsură blândă dacă avem în vedere că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut arestarea preventivă. Dacă solicitarea ar fi fost admisă la acel moment, atunci Prina ar fi ajuns coleg de arest în ”Beciul Domnesc” al Poliţiei Capitalei cu predecesorul său, nimeni altul decât Darius Vâlcov (PSD, anterior PD & PDL), ajuns senator în decembrie 2012 şi chiar ministru de Finanţe în ”Guvernul Ponta IV”. Cei doi sunt acuzaţi de grave fapte de corupţie săvârşite în perioada cât au condus Primăria Slatina.

Prina a scăpat însă ca prin urechile acului de cătuşe şi de barele de fier de la ferestrele „Beciului” bucureştean, unde se află acum Vâlcov, fiind plasat în arest la domiciliu. Astfel, de la jumătatea lunii martie, Prina părăseşte domiciliul doar cu acordul organului judiciar. Între timp, Prina a fost şi suspendat (din 30 martie) de Prefectura Olt din funcţia de primar până la lămurirea situaţiei acestuia.

Motive prea mari de supărare pentru Prina nu par a fi dacă avem în vedere cum arată domiciliul acestuia de vreo doi ani încoace. Situată undeva pe strada Popa Şapcă, ”închisoarea” măsoară cam 200 mp, aceasta lăfăindu-se pe un teren de aproape 900 mp. Surse apropiate fostului edil spun că vila cu pricina ar reprezenta, de fapt, un ”cadou” imobiliar de la Cristian Tomescu, patronul firmei SC Cafmin SRL Slatina, firmă abonată la lucrările publice derulate pe raza Slatinei încă de dinainte ca Prina să ajungă oficial primar. Tomescu este acum urmărit penal de DNA în acelaşi dosar cu prietenii Prina şi Vâlcov pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

valcov+prina

Vila unde locuieşte acum Prina a avut însă un traseu sinuos până să ajungă la actualul proprietar care, dacă ar fi luat la bani mărunţi de autorităţile abilitate, cu greu ar putea explica cu argumente solide modul cum a reuşit să intre în posesia proprietăţii cu pricina. Imobilul a fost construit de firma mai-sus menţionată, lucrările având loc între anii 2008-2009, la doi după ce Tomescu cumpărase terenul cu pricina de la soţii Ioana-Doina şi Nicolae Rotaru (contract vânzare-cumpărare nr. 664 / 05.02.2007). După ce termină de construit vila, patronul Cafmin vinde totul lui Minia Popa pentru 156.780 de lei, sumă derizorie faţă de valoarea adevărată a terenului şi imobilului pentru zona respectivă. La puţin timp, proprietatea ajunge să fie cumpărată de Minel Prina, administrator public al Primăriei Slatina la vremea respectivă, în schimbul unei sume aproape invers proporţională cu valoarea reală de piaţă.

Declaraţia de avere a lui Prina de la vremea respectivă relevă că acesta ar fi cumpărat proprietatea în cauză, cu tot cu teren şi casă, graţie banilor luaţi de pe urma unui credit bancar şi a vânzării unui autoturism. Calculele matematice arată că preţul ce-ar fi fost plătit de edilul suspendat al Slatinei ar fi fost puţin peste 200.000 de lei, sumă care, cum spuneam, nu corespundea defel valorii reale de piaţă a proprietăţii de la acel moment.

prina

Casa cu pricina are o structură S+P+1 şi înseamnă o suprafaţă utilă de 188 mp, fiind alcătuită din: subsol, parter cu living, bucătărie, baie, iar, la etaj - trei dormitoare şi două băi. La toate acestea trebuie adăugată şi o piscină generoasă, bine ascunsă în spatele gardului din lemn şi ciment. Despre dotări nu mai are sens să vorbim, multe din acestea fiind ”all-inclusive”, dar ar fi interesant de aflat dacă Prina deţine documente justificative pentru tot mobilierul şi aparatura din interior, inclusiv instalaţia de climatizare şi cea de supraveghere video. Specialiştii imobiliari estimează că valoarea terenului şi a vilei edilului suspendat al Slatinei, ţinând cont de zona unde se află, depăşeşte lejer suma de 200.000 euro.

Interesant la Prina este că el mai are deja la activ o condamnare mai veche, din 2012, tot pentru fapte de corupţie - patru ani cu suspendare. Dacă va fi găsit vinovat şi de data aceasta, el va ispăşi atunci şi vechea condamnare. Conform Codului de procedură penală, arestul la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa. Cel arestat la domiciliu poate părăsi locuinţa în situaţii urgente şi cu motive întemeiate, dar numai după ce informează poliţistul desemnat să-l supravegheze. În cazul încălcării acelor obligaţii, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. 

Reamintim că firma Cafmin SRL Slatina a prietenului Tomescu a reuşit să dea marea lovitură contractuală în Slatina în vara lui 2013, adică la doar câteva luni de când Prina se instalase în scaunul de primar al Slatinei după demisia ”intempestivă” a lui Darius Vâlcov (transferat la PSD de la PDL pentru a prinde un scaun de parlamentar şi a se pune astfel la adăpostul imunităţii parlamentare faţă de problemele pe care ştia că le are). Astfel, firma menţionată a făcut parte din asocierea de firme desemnată câştigătoare a celei mai ambiţioase investiţii din oraş, respectiv amenajarea unui club nautic de cinci stele pe malul râului Olt la ieşirea din oraş spre Craiova. Contravaloarea proiectului: 34 milioane lei, adică 340 miliarde lei vechi. Celelalte firme înglobate în consorţiul castigator au fost: Sport Arena SRL Slatina, Cafmin SRL Slatina, Electric Total SRL şi Panadria SRL Găneasa. Proiectul trebuia terminat încă din vara trecută, dar termenul a fost prelungit pentru ianuarie a.c. şi încă se lucrează.

Vă mai recomandăm:

Prina şi Şuşală, complicii lui Darius Vâlcov, încă 30 de zile de arest la domiciliu

Contestaţia împotriva arestului la domiciliu depusă de primarul suspendat al Slatinei, Minel Prina, respinsă

Darius Vâlcov rămâne în spatele gratiilor la Beciul Domnesc

Fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu, eliberat condiţionat

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite