Cum trecem cu delicateţe de la post la festinul de Paşte. Medic: „Mâncăm unul-două ouă în prima zi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpătare ar trebui să fie cuvântul de ordine în faţa tentaţiilor culinare, recomandă medicii FOTO Shutterstock
Cumpătare ar trebui să fie cuvântul de ordine în faţa tentaţiilor culinare, recomandă medicii FOTO Shutterstock

Pentru cei care s-au străduit şi au reuşit să postească zi de zi, nu doar în zilele de miercuri şi vineri ale Postul Paştelui, bunătăţile de pe masa de sărbătoare pot fi foarte tentante, dar deosebit de periculoase, avertizează medicii, care recomandă, înainte de toate, cumpătare.

Şi pentru cei cu afecţiuni deja diagnosticate, dar şi pentru cei perfect sănătoşi, dar care timp de săptămâni întregi au avut un alt regim dietetic, trecerea de mesele fără carne şi produse lactate la bunătăţile de pe masa de Paşte poate fi foarte periculoasă, dacă nu suntem atenţi la recomandările medicilor.

„În primul rând, atenţie la cantitate, atenţie la felul de mâncare!“, avertizează medicul de familie Viorel Rădulescu. Ideal ar fi ca pe parcursul unei zile să ne oferim treptat plăcerea de a încerca bunătăţile, nu toate la o singură masă.

Pentru un organism privat de proteine atâta vreme, „asaltul“ cu produsele din carne, mai ales carne de miel, poate produce neplăceri semnificative. „Contrar a ceea ce se spune, carnea de miel este o carne «grea», o carne cu un conţinut mare de colesterol. Aş recomanda înlocuirea ei cu o carne de ied, tot o carne roşie, care are mai multă fibră şi mai puţină grăsime“, spune medicul.
Carnea de pui ar fi o alegere chiar mai potrivită, „însă nu puiul acesta din comerţ, hrănit cu toate porcăriile, dar la care, e adevărat, organismul nostru s-a adaptat“, mai spune medicul. De evitat este, pentru cei cu probleme de sănătate, şi carnea de raţă şi gâscă, de asemenea o carne „grea“.

„Recomand verdeţuri, salate, ridichi, mâncare de mărar“

Bineînţeles că nu va lipsi friptura de pe masă, poate nici la sarmale nu renunţăm, însă de asemenea verdeţurile trebuie să însoţească felurile de mâncare greu digerabile. „Recomand verdeţurile, salatele, mâncarea de mărar, ştevia oltenească, de care orăşenii au cam uitat, dar care ne ajută foarte mult“, ne mai sfătuieşte medicul de familie.

Şi pentru că dacă spui Paşte, spui ouă ciocnite, încă un avertisment: „Mâncăm unul-două ouă, maxim, în prima zi şi câte unul în următoarele, chiar dacă aportul nutritiv este deosebit“, mai spune medicul.

Un pahar de vin rose şi, la nevoie, ceaiuri de gălbenele, anghinare, armurariu

Pentru că e sărbătoare şi pentru că se vor ciocni paharele, din nou ne amintim că trebuie să bem cumpătat. „Un pahar de vin rose, chiar roşu, nu negru, pentru că acesta creşte tensiunea, poate însoţi friptura, iar pentru peşte un vin alb, însă nu facem exces“, reaminteşte medicul.

Dacă am întrecut, totuşi, măsura, „gustând“ consistent din fiecare fel, cei cu afecţiuni hepato-biliare se vor resimţi cu siguranţă. E timpul pentru un ceai de gălbenele, de anghinare sau de armurariu, ne mai sfătuieşte medicul cum să prevenim complicaţiile.

Şi la dulciuri grija trebuie să fie maximă. Dacă le putem pregăti în casă, ar fi ideal, cele din comerţ conţinând în exces îndulcitori, nici măcar zahăr, coloranţi, conservaţi şi tot felul de alte E-uri periculoase. De evitat, chiar şi la dulciurile preparate în casă, margarina, un produs „toxic“, spune medicul. Ideal ar fi să folosim ca îndulcitor extractul de ştevie, un produs slab caloric, permis şi diabeticilor.

Cât despre cine poate suferi neplăceri, predispuşi complicaţiilor cauzate de excesul alimentar sunt atât cardiacii, cât şi pacienţii cu suferinţe biliare sau hepatice, diabeticii, cei diagnosticaţi cu ulcer etc.

CITIŢI ŞI: Alimentele care sunt o adevărată otravă pentru organism. Medic: „Nu ştiu cum se face, dar toate reuşesc să bifeze nu unul, ci mai multe efecte negative“

Greşeli fatale făcute de părinţi în privinţa alimentaţiei celor mici. Doctor: „Am văzut ulcer la copil de 3 ani!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite