Cum să-ţi dai seama că agitaţia zilnică te îmbolnăveşte: 20 de semnale ale corpului care îţi spun să te opreşti din muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul de la muncă este „drogul“ secolului XXI, spun specialiştii. Sănătatea noastră fizică şi mentală este afectată, încet, dar sigur, de stres, care ne acaparează, uneori, complet. Există însă semne ale corpului care ne avertizează când este momentul să ne oprim din activitate înainte de a fi prea târziu. Neglijarea acestor semnale ne pot complica viaţa.

Că omul modern pare a fi mereu într-o întrecere cu timpul nu mai este o noutate pentru nimeni. În vreme ce unii dintre noi s-au obişnuit cu un ritm alert la serviciu, făcându-şi chiar un obicei din a-şi complica viaţa neglijându-şi sănătatea, alţii încearcă să găsească o metodă pentru a contracara efectele nedorite ale stresului. Specialiştii spun că primul semn care apare în oboseală este o stare de slăbiciune musculară, urmată apoi de o durere de cap.

“Trebuie făcută o distincţie între stresul ce apare la persoanele care fac muncă intelectuală - de birou, şi cele care fac muncă fizică. Primul semn care apare în oboseala corpului şi care ne avertizează că ceva nu este în regulă este o stare de slăbiciune musculară, urmată, apoi, de o cefalee de tensiune (durere de cap, n.r.) – mai ales pentru cei ce fac muncă intelectuală -, o cefalee difuză, inexplicabilă, care nu cedează la aproape nimic. Apoi apare un sentiment de nelinişte, o uşoară depresie, o uşoară agitaţie psihică – un fel de astenie nervoasă. Tot aici intră şi pierderile de memorie, lipsa concentrării la locul de muncă, chiar stările de nervozitate sunt şi ele tot un semn că este bine să luăm o pauză”, spune dr. Renică Diaconescu, medic specialist neurologie şi doctor în ştiinţe medicale, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Slatina.

O stare de iritaţie şi irascibilitate “fără explicaţie” sunt şi ele printre semnalele transmise de organism că am exagerat cu munca şi că trebuie să facem o pauză cât de mică pentru echilibrarea psihicului. Dureri ale ochilor sau fenomenul de lăcrimare la ochi, palpitaţii, depresie inexplicabilă sunt şi ele dovezi că nu avem o stare confortabilă pentru prestarea activităţii pe care o derulăm.

Lipsa poftei de mâncare, cunoscută drept anorexie, şi ea inexplicabilă, fără alte cauze cu vreo boală, este şi ea un semn că s-ar putea să fi depăşit pragul “normalului”.

Ceaiurile şi sportul, recomandări în lupta contra stresului

Pe fond nervos, riscăm să adoptăm obiceiuri alimentare rele pentru sănătate, apărând astfel obezitatea, hipertensiunea ş.a. Pentru cei care prestează activităţi fizice, semnalele sunt aproximativ aceleaşi, cu unele diferenţe.

“Persoanele care fac muncă fizică au şi ele partea lor de stress, iar semnalele care le transmit că ar putea avea probleme pornesc de la o slăbiciune musculară şi merg până la tulburări de respiraţie – mă refer la o respiraţie îngreunată -, palpitaţii, dureri precordiale, ameţeli, de asemenea – dureri de cap”, mai precizează dr. Renică Diaconescu (foto dr).

Renică Diaconescu

Ca şi remedii ale unor asemenea stări precum cele anterior menţionate, specialiştii recomandă minimum 5-10 minute de pauză. De asemenea, este indicat, după încheierea programului de muncă, o plimbare, vizionarea unui film, consumarea unui ceai de plante etc., totul trebuind să fie axat pe deconectarea stării psihice. Dacă astfel de situaţii anormale au loc pe durate mai lungi, zile la rând, poate chiar săptămâni, este obligatorie consultarea unui medic, singurul ce poate stabili dacă este vorba despre o problemă arterială sau cardiacă, ori este doar o neuroastenie.

Din fericire, pe piaţă se pare că au apărut, în ultima vreme, o serie de medicamente noi care au efecte pentru rezolvarea unor asemenea episoade. De asemenea, specialiştii recomandă şi ceaiuri, mai ales cele ce conţin teofilină. Sportul este şi el una dintre recomandările specialiştilor pentru combaterea stresului.

Vă mai recomandăm:

Neurologul Renică Diaconescu este câştigătorul campaniei „Doctorii cu care Slatina se mândreşte“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite