Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete: tot ce trebuie să ştii ca să nu pleci acasă cu produse vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii spun că livrează legume sigure pe piaţă FOTO: arhiva
Producătorii spun că livrează legume sigure pe piaţă FOTO: arhiva

Pieţele sunt pline de legume şi verdeţuri, iar producătorii ne spun că sunt superioare celor din supermarket. La ce să fim atenţi, pentru a nu ne lăsa păcăliţi de vânzători, i-am întrebat pe legumicultori.

Legumele autohtone, care încep să apară pe piaţă, costă mai mult, poate, decât în supermarket, dar îşi merită banii, încearcă să ne spună producătorii, chiar şi cele „forţate“ să se coacă mai devreme decât ar fi firesc.

„Sunt câteva aspecte uşor de verificat, nu vorbim acum de posbilitatea de a tăia o roşie, spre exemplu, pe care nu o ai în piaţă. Dacă ne referim la tomate, care au apărut deja în pieţe, legumicultorii din sudul judeţului Olt aprovizionează pieţe mari, trebuie să fim atenţi, în primul rând, la culoare. Trebuie să fie roşie şi să fie tare. Ne uităm la codiţă, să fie verde, nu uscată, aceasta este garanţia că a fost recoltată de cel mult trei zile. Dacă ni se permite, putem rupe codiţia, pe care o mirosim. Cea proaspătă ar trebui să aibă acel miros specific, cine îl cunoaşte. Dacă nu mai prezintă miros, cel mai probabil se află de ceva vreme pe tarabă“, spune legumicultorul Ion Păunel.

Salata şi verdeţurile sunt relativ uşor de verificat. Ar trebui să ne ferim de cele ofilite, oricât de mult încearcă vânzătorii să le „hidrateze“, stropindu-le periodic cu apă. „De fapt, atunci când le vedem «înveselite» cu apă chiar trebuie să ne punem întrebarea cât sunt de proaspete,  indiferent ce ne motivează vânzătorul“, ne sfătuieşte legumicultorul.

Fasolea păstăi, castravetele şi dovleacul ar trebui să fie tari la atingere. În cazul castraveţilor proaspeţi, nu strică să ne uităm pe tarabă după urmele „ţepilor“ care se simt pe suprafaţa acestora şi care cad uşor. De asemenea, codiţa trebuie să fie verde.

În cazul ardeiului, de exmplu, codiţa tăiată foarte scurt poate fi un indiciu clar că vânzătorul încearcă să salveze cât mai mult din marfa veche. Ardeiul trebuie să fie tare, fără urme căpătate în urma depozitării.

„Acel aspect de „moţ“ este genetic“

Deşi sunt medici care ne recomandă să evităm consumul primelor legume apărute pe piaţă, produse de care ar trebui să nu ne ferim în plin sezon, producătorii spun că folosesc pentru stimulare - în special stimulenţi de fructificare, de creştere, necesari pentru produsele timpurii pentru că în solar nu pot fi reproduse întocmai condiţiile naturale (pentru că ziua este mai mică, nu este suficientă lumină etc.) – produse certificate, care nu dăunează sănătăţii. „De fapt, se întâmplă altceva. După ce toată iarna am privat organismul de produse proaspete, e normal ca la primele doze, să spun aşa, să fie nevoie de o readaptare. Şi prima caisă, când o mâncaţi, vă arde pe piept, aveţi o astfel de senzaţie, e vorba de cantitatea de zahăr din fruct. La fel se întâmplă şi cu legumele, iar la cei mai sensibili pot să apară simptome digestive, dar asta nu înseamnă că producătorii folosesc substanţe de nu ştiu ce fel, în nu ştiu ce cantităţi. Folosim produse omologate, testate, care nu sunt nocive. Un alt aspect, luat des în discuţie: se mai vorbeşte de roşiile extratimpurii, care au acel «moţ», acel mucron. Acest aspect este genetic la un anumit soi, deşi, este adevărat, poate să fie mai pronunţat ca urmare a stimulării, repet, folosindu-se produse omologate, sigure“, a mai spus producătorul.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite