Cum alegi aparatul de aer condiţionat: „Cine face montajul este o întrebare-cheie, nu un amănunt la care să te gândeşti după achiziţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele caniculare se apropie, spre bucuria firmelor care comercializează aparate de aer condiţionat şi care ştiu că le vor creşte de zeci de ori vânzările. Cum alegi, însă, din poziţia de client, aparatul potrivit?

O achiziţie făcută sub presiunea gradelor care se tot adună în termometru nu este cea mai inspirată, spun consultanţii. Atunci când îţi alegi aparatul de aer condiţionat trebuie să o faci planificat, cunoscând câteva detalii tehnice şi având în vedere un aspect extrem de important: cine va realiza montajul.

După preţ, după capacitate, după marcă...

Nu doar preţul face diferenţa între diversele aparate existente pe piaţă. E drept că un aparat mai scump, cel mai probabil aduce beneficii suplimentare în timpul utilizării.

În alegerea aparatului trebuie să ţinem cont în primul rând de suprafaţa pe care o avem de răcit. Cel mai des se vând, spune consultantul unei firme care vinde aparate de aer condiţionat, dar asigură şi montarea acestora, aparatele cu o capacitate de 12.000 btu. Teoretic, pentru o suprafaţă de până la 25 m.p., o capacitate de 9.000 btu este sufiecientă. Pentru suprafeţe de până la  35 m.p. ar trebui să folosim un aparat de 12.000 btu, între 35-50 mp – 18.000 btu, iar pentru suprafeţe mai mari, aparate de 24.000 btu.
În practică, spune consultantul, vom descoperi că un aparat foarte puternic folosit pentru răcirea unui apartament cu 3-4 camere nu este tocmai cea mai eficientă metodă.

„Teoretic, ar trebui ca pentru fiecare cameră să avem câte un aparat de aer condiţionat. Un aparat foarte puternic nu este practic pentru o locuinţă, cu atât mai puţin un apartament. Pe româneşte, te termină, îţi afectează sănătatea,  trebuie să ai încăperi foarte înalte. De aceea, aşa cum vă spuneam, de obicei sunt alese aparate de 12.000 btu, care se folosesc pentru două, chiar şi trei camere, pentru că mai intervine şi problema montajului. Chiar dacă ţi-ai permite aer condiţionat pentru fiecare cameră, traseul de frig trebuie realizat şi nu întotdeauna există soluţii tehnice, în afara situaţiilor în care ai gândit această problemă încă de la construcţia locuinţei“, spune consultantul.

Ce costuri presupune

În afara preţului aparatului în sine, trebuie să ne gândim că aparatul de aer condiţionat presupune şi alte costuri. Dacă oferta comerciantului nu specifică „montajul înclus în preţ“, pentru astfel de servicii ar trebui să rezervăm sume de la 500 lei în sus, în funcţie de capacitate, de traseul de frig, de locul unde se montează compresorul etc. La costul manoperei mai adăugăm, dacă traseul de frig este mai mare de 3 m, cât, de obicei, este inclus, şi preţul materialelor.

Preţul aparatului diferă în funcţie de marcă, de capacitatea aparatului, de clasa energetică, de tip etc. Aparatele cu tehnologia „inverter“ sunt preferate astăzi, pentru că, în timp, duc la o economie consistentă la factura de energie electrică şi, în plus, şi-au dovedit eficienţa la funcţia de încălzire (dacă vă gândiţi că veţi folosi aparatul şi în sezonul rece).

Un cost aparent mai mare la achiziţia aparatului de la un comerciant care asigură şi montajul se va dovedi, mai devreme decât credeţi, o afacere bună, de fapt, mai spune consultantul. „Cine asigură service-ul şi montajul este un aspect deosebit de important, o întrebare-cheie, nu un amănunt la care să te gândeşti după ce ai găsit o ofertă bună pe Internet, să zicem. Poate, până la urmă, găseşti o firmă care face treabă bună, însă e foarte important să ai asigurată mentenanţa aproape, să nu fii nevoit să-i chemi din altă localitate, de exemplu. Dincolo de asta, dacă firma care ţi-a livrat aparatul execută şi montajul are cu atât mai mult responsabilitatea a ceea ce face. Există situaţii, şi nu puţine, în care deficienţele de montaj afectează funcţionarea aparatului“, a mai spus consultantul.

CITIŢI ŞI: Cum alegem aspiratorul. Preţul nu e cel mai bun indicator

Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete: tot ce trebuie să ştii ca să nu pleci acasă cu produse vechi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite