Cum alegem ochelarii de soare care ne protejează ochii cu adevărat. „Cea mai bună şi mai odihnitoare culoare este verdele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu sezonul cald apar şi oferte fel de fel pentru ochelari de soare, însă specialiştii ne avertizează că alegând produse de calitate îndoielnică, având drept singur criteriu preţul, ne facem mult rău.

Ochelarii de soare sunt o necesitate vara, deşi nu este de neglijat nici rolul lor de accesoriu fashion. Cum îi alegem poate fi, însă, o problemă. Specialiştii ne recomandă să-i cumpărăm doar din centre specializate, de unde primim şi certificate de calitate, chiar dacă ni se pare că am găsit într-un magazin cu articole diverse un chilipir.

„Într-un magazin nespecializat aproape niciodată n-o să găsim ochelari de calitate, pentru că nu-şi permite nimeni să stea cu ei nevânduţi, cu banii blocaţi pe raft, asta e clar. În cabinetul de oftalmologie putem să ne permitem să ţinem ochelari buni în raft, pentru că ăsta e business-ul“, explică optometristul Ion Dumitrache un prim aspect legat de marfa de calitate, care, este adevărat, costă.

Pe de altă parte, nici preţul nu poate fi un indicator real al calităţii, pentru că sunt şi magazine care practică preţuri foarte mari la produse de calitate îndoielnică. Cert este că ochelarii de soare, ca şi cei de vedere, nu au cum să coste puţin şi să promită mult. Nici menţiunile imprimate pe braţul ochelarilor nu mai pot indica, din păcate, calitatea, pentru că şi cei de proastă calitate pot avea astfel de detalii.

„UV 300 poate să scrie pe oricare, şi pe cei care nu au. (...) Cine doreşte să ia un ochelar bun, vine într-un magazin de optică. Dacă nu, riscă. Se strică multe – se strică ochiul, se strică retina de la ochelari de soare proşti. Nu numai ochelari de soare, este şi cazul ochelarilor de vedere de duzină, cumpăraţi de peste tot. Ce lentilă poate să fie aceea  la 10 lei? Cu tot cu ramă. Te întrebi“, explică specialistul, menţionând că o ramă la un preţ accesibil şi celor mai puţin pretenţioşi clienţi nu poate să coste mai puţin de 50 de lei.

Ce culoare alegem

Cei mai eficienţi ochelari de soare, care ne oferă mai mult decât protecţie peste UV 300, sunt cei polarizaţi (reflecţia luminii, sursa de disconfort, este împiedicată de filtrul polarizat pe care îl conţine lentila, astfel că sunt blocate în acest fel razele soarelui care se reflectă din diverse suprafeţe – nisip, apă, caroseria unei maşini, zăpadă etc.). Le sunt de foarte mare ajutor şoferilor, pescarilor etc., aceşti ochelari reducând de zece ori mai eficient strălucirea soarelui decât ochelarii de soare clasici.

În privinţa culorilor, avem de ales între maro, gri şi verde. Optometristul spune că ultima opţiune este de departe cea mai odihnitoare. „Pentru mine, cea mai bună este culoarea verde, cea mai odihnitoare. Dar pentru persoanele cu o dioptrie mare este culoarea maro, pentru că se vede deschis, se vede senin. Dar cea mai odihnitoare este verde. Şi la un ochelar de soare, heliomat, este verde. Gri şi maro se poartă, în schimb, cel mai des. Dar lumea se rezumă la bani, fără să se gândească la consecinţe. De la un ochelar de soare prost poţi să ajungi la ochelari de vedere, în timp. Dar timpul ăla poate să fie scurt, nu trebuie neapărat să fie un an-doi“, mai spune Ion Dumitrache.

Efectele alegerilor proaste

Ochelarii de proastă calitate pot să nu dea atât de curând încât să ne îngrijorăm semne că sănătatea noastră este în pericol, şi asta pentru că fiecare dintre noi avem propriile limite şi sensibilităţi. În schimb, „sunt persoane care nu suportă. Acuză - mă doare capul, mă dor ochii, mă doare fundul ochiului. Începe să te-nţepe-n ochi, dar sunt şi persoane care îi suportă şi la care semnele nu se instalează imediat.  
Pot fi deformaţii, dar lumea se rezumă la bani. E ca şi cum ţi-ai scoate tu măseaua acasă şi nu te-ai duce la stomatolog. Strângem un pic bănuţii şi ne luăm un ochelar bun, acesta este sfatul meu“, a încheiat specialistul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite