Covid-19. Tribunalul Olt amână judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente. Inculpaţii pot fi audiaţi în sistem videoconferinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sala de judecată nu vor mai intra decât părţile implicate în dosare care constituie urgenţă FOTO: arhiva
În sala de judecată nu vor mai intra decât părţile implicate în dosare care constituie urgenţă FOTO: arhiva

Judecătorii Tribunalului Olt au hotărât să amâne judecarea cauzelor aflate pe rolul acestei instanţe, cu excepţia celor urgente, pentru a preveni răspândirea Covid-19.

Măsura a fost adoptată după ce în sensul necesităţii adoptării măsurilor privind prevenirea răspândirii infecţiei şi Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii s-a pronunţat, adoptând hotărârea cu nr.191 din data de 10.03.2020. Astfel, s-a hotărât printre altele amânarea dosarelor care nu reprezintă urgenţă, limitarea programului al arhivă, dar şi posibilitatea ca părţile să fie audiate în sistem videoconferinţă, dacă există tehnica necesară. Iată ce au hotărât, în baza documentului citat, judecătorii Tribunalului Olt:

„Art.1 Dosarele care au primit termen de judecată în perioada 12 - 31 martie 2020, cu excepţia celor urgente (indicate mai jos) vor fi amânate sau, atunci când este posibil, existând timpul necesar efectuării acestei proceduri, se va dispune preschimbarea termenului la o dată ulterioară, situaţie în care se va  proceda la citarea părţilor, conform prevederilor legale.

În această perioadă vor fi soluţionate numai următoarele cauze urgente:
Secţia penală:
- Cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
- Cauze având ca obiect măsuri preventive (verificare, luarea, înlocuire, revocare);
- Cauzele având ca obiect contestaţie la executare cu persoane  private de libertate;
- Cauzele reglementate de Legea nr.302/2004 (extrădare, mandat european de arestare, transfer  de persoane condamnate);
- Regulator de competenţă ;
- Măsuri de siguranţă;
- Cauze în care există iminenţa prescrierii răspunderii penale;
Secţia I civilă:
- Adopţie,
- Plasament,
- Ordin de protecţie, 
- Ordonanţă preşedinţială  cu minori

Secţia a-II- civilă de contencios administrativ şi fiscal:
  Litigii cu profesionişti:   

- Ordonanţa preşedinţială,

- Sechestru asigurator,

 - Sechestru judiciar,
  Contencios administrativ

- Ordonanţă preşedinţială,
-  Suspendare executare act administrativ,
- Măsuri asiguratorii

 - Achiziţii publice ,
  Faliment - Cererea de deschiderea a procedurii insolventei formulată de debitor.       

2. În cauzele urgente aflate pe rol în această perioadă, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade de timp necesară pentru aerisirea sălilor de judecată timp de 15 minute, la un interval de o oră şi jumătate.

3. În cauzele urgente judecate în perioada menţionată, se va proceda în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă.

4. În perioada menţionată, este permis în instanţă, numai accesul justiţiabililor, respectiv a persoanelor care au calitatea de participanţi în procedurile judiciare şi doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă.

5. Depunerea înscrisurilor se va realiza prin mijloace de comunicare electronice permise de lege (e-mail, fax) urmând ca originalul acestor înscrisuri să fie transmis prin poştă, dacă este solicitat de instanţă. În măsura în care persoanele interesate nu pot realiza depunerea înscrisurilor în condiţiile arătate, se va asigura depunerea personală a înscrisurilor, fiind permis accesul în sediul instanţei, respectiv în biroul Registratură a maximum două persoane, concomitent.

7. Programul Biroului Arhivă cu publicul se reduce, în perioada menţionată, desfăşurându-se numai în zilele de luni şi joi, în intervalul orar 10.00-12.00.“


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite