VIDEO Consiliul Judeţean Olt demolează, la Slatina, gardul de la vila surorii lui Nicolae Ceauşescu
0Reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt au decis să demoleze gardul de la vila din centrul Slatinei unde a locuit, până în 1990, Elena Bărbulescu, sora fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. Aflată în administrarea CJ Olt, clădirea cuprinde un părculeţ bine amenajat, interzis cetăţenilor în mod tupeist de mai-marii CJ Olt până anul trecut, deşi era vorba despre un spaţiu public. Demolarea gardului cu pricina va demara în următoarele săptămâni.
După ani la rândul în care vila din centrul Slatinei ce a aparţinut Elenei Bărbulescu, sora fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, a fost total închisă, cu tot cu spaţiul verde aferent, de către cei care au preluat clădirea după 1990 - respectiv Consiliul Judeţean Olt, iată că lucrurile se vor schimba. Joi – 29 mai, membrii Consiliului Judeţean Olt au aprobat demolarea gardului imobilului menţionat, fapt ce va permite, astfel, ca parcul ce înconjoară locul, spaţiu verde amenajat pe bani grei publici, să fie deschis tuturor locuitorilor municipiului.
Practic, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Olt nu s-au sinchisit de absurditatea situaţiei până în vara anului trecut, când „Adevărul” a sesizat problema, iar diriguitorii instituţiei anterior menţionate au conştientizat că era o prostie să interzică accesul cetăţenilor în cochetul părculeţ din centrul municipiului Slatina, deşi acesta fusese amenajat şi era întreţinut pe banii lor din 1990. Astfel că, la câteva săptămâni de la apariţia în presă a situaţiei absurde a „vilei Bărbulescu”, accesul cetăţenilor în incinta părculeţului cu pricina a fost lăsat liber, dar locuitorii urbei, obişnuiţi cu interdicţia obtuză din ultimii ani în acest sens, nu au îndrăznit nici până în prezent decât în număr foarte mic să calce pe porţile spaţiului verde frumos amenajat.
"Am văzut persoane care stăteau pe băncile din parcul <<vilei Bărbulescu>>, dar am crezut că sunt locatari sau în vizită. Nu ştiam că avem voie să intrăm şi noi şi să ne odihnim acolo, la umbră, că doar e în centru şi nu prea sunt multe locuri umbroase în Slatina. Ar fi trebuit să lase deschise ambele porţi ale parcului acestei vile, nu doar una din ele că ai impresia că s-a deschis singură, nu că oricine poate intra acolo. Eu nu am intrat acolo niciodată, vă spun sincer, deşi aş fi vrut să mă aşez ca să mă odihnesc puţin în zilele prea călduroase. Este bine că o să dea gardul ăla jos pentru că un asemenea părculeţ e binevenit în oraş”, a spus unul dintre locuitorii urbei.
Cine-mparte, parte-şi face
Conform prevederile proiectului de hotărâre aprobat de membrii C.J. Olt, "Terenul care este împrejmuit de gardul a cărui demolare se propune este situat în centrul oraşului (Slatina, n.a.), fiind amenajat ca spaţiu verde prevăzut cu băncuţe, alei, flori. Prin demolarea gardului metalic se urmăreşte ca terenul respectiv să permită accesul întregii populaţii a oraşului, prin amenajarea acestuia ca spaţiu de agrement”. Lucrările propriu-zise de demolare a gardului metalic cu pricina vor demara imediat după obţinerea autorizaţiei de desfiinţare.
În prezent, imobilul cu pricina este utilizat de Consiliul Judeţean Olt pentru cantonamentul echipei de fotbal din localitate - FC Olt Slatina, echipă aflată în Liga a II-a şi susţinută financiar tot de... Consiliul Judeţean Olt. Cazarea fotbaliştilor în acest loc aparte din centrul Slatinei nu este defel întâmplătoare, aceasta fiind antrenată de nimeni altul decât Dan Oprescu, fratele unuia dintre vicepreşedinţii C.J. Olt, Marius Oprescu. Nu în ultimul rând, aceeaşi clădire găzduieşte şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, instituţie aflată şi ea în subordinea CJ Olt.
Reamintim că vila cu pricina a aparţinut, până în anul 1990, lui Elena Bărbulescu, sora fostului preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu. Clădirea este printre puţinele care au mai rezistat în centrul oraşului (v. FOTO), ea fiind înconjurată de blocuri. Zvonurile spun că sora lui Ceauşescu l-ar fi rugat intens pe fratele ei să îi dea aprobare ca să ridice vila cu pricina în centrul oraşului (undeva după anii ‘70), într-o perioadă în care casele erau demolate la foc automat pentru a face loc blocurilor. După 1990, vila a intrat în administrarea noilor autorităţi instalate după căderea regimului comunist, respectiv Consiliul Judeţean Olt.
Vă mai recomandăm:
FOTO Parcul interzis: Grădină publică amenajată pe bani grei, ţinută „sub cheie” la Slatina
VIDEO Slătinenii, invitaţi duminică la inaugurarea bazinului de înot