Cine sunt „vedetele“ de pe camerele de supraveghere video din oraş. „Am urmărit cum transportau viţelul furat, iar poliţiştii i-au aşteptat la poartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 6 ani, căutările poliţiştilor din Slatina sunt mai rodnice când vine vorba de depistarea infractorilor, cele 167 de camera video amplasate în municipiu dovedindu-şi  în fiecare zi eficienţa. Ce văd poliţiştii locali pe camere e alarmant.

Sunt amplasate în cele mai „fierbinţi“ puncte ale oraşului, operatorii urmărind aproape ca la cinema ce se întâmplă secundă de secundă în Slatina. Cum liceenii uită să mai intre la ore şi-şi aprind tacticos câte o ţigară pe băncile din vecinătatea unităţii de învăţământ, cum seara, tot tinerii, după ce îşi rezervă câteva minute de recreere în leagănele din locurile de joacă, se pun pe distrus gardul şi aparatele din respectivul obiectiv, cum aceeaşi tineri îşi procură pliculeţul cu „vise“. Dar şi cum acţionează hoţii, inclusiv hoţii de buzunare, cei din urmă ziua în amiaza mare şi în zonele aglomerate ale oraşului, sau cum iubitorii de flori se aprovizionează direct din rondurile din oraş.

Operatorii sistemului de supraveghere video din Slatina pot spune că ştiu mai bine decât oricine cum se comportă slătinenii în locurile publice. S-au specializat, în cei peste 6 ani de când urmăresc cele 167 de camere video, şi ştiu când să insiste asupra unui unghi, ce zone să ţină permanent „sub lupă“, în ce interval de timp să-şi orienteze atenţia către o zonă sau alta din oraş.

Intersecţiile, cel mai bine supravegheate

Deşi constituie o adevărată „mina de aur“, de imaginile preluate de camerele video amplasate în municipiul reşedinţă de judeţ sunt interesaţi în special poliţiştii care vor să ştie cum s-a produs în realitate un accident rutier sau o altă încălcare a legislaţiei rutiere, mai ales atunci când cei implicaţi dau declaraţii contradictorii. Cel puţin la fel de interesaţi devin şi colegii lor specializaţi în rezolvarea cazurilor de furt. Sunt chiar, în acest sens, câteva cazuri cunoscute rezolvate în urma analizării imaginilor de pe aceste camera. Celebru şi recent este jaful de la Lacto Vegetarian, unde din incintă s-a furat seiful conţinând o mare sumă de bani. Poliţia a căutat câteva zile hoţii, tot urmărind să găsească indicii privind modalitatea în care seiful a fost transportat. În cele din urmă, şi mai mult la insistenţa operatorilor, s-au studiat şi imaginile din partea de jos a oraşului. Nu mica a fost surpriza când s-au descoperit hoţii transportând seiful cu un… cărucior.

Un alt caz rezolvat anul trecut tot cu ajutorul imaginilor, înainte chiar ca furtul să fie, probabil, reclamat, a fost acela în care hoţi specializaţi în furturi de animale, care locuiesc în „cartierul de Vest“ din Slatina, au fost surprinşi transportând un viţel acoperit cu o pătură. „Furaseră viţelul cred că din Curtişoara, iar în zona colegiului „Ion Minulescu“ maşina s-a oprit. Au luat viţelul, l-au acoperit cu o pătură şi l-au «condus» către casă. Când au ajuns la poartă deja îi aştepta un echipaj de poliţie“, povesteşte şeful Poliţiei Locale, Adrian Pop.

Cartierul de Vest este, de altfel, una dintre zonele cel mai bine monitorizate, ca şi cartierele din partea de jos a oraşului. Şcolile, parcurile, locurile de joacă, instituţiile, intersecţiile, asupra tuturor acestor zone sunt aţintiţi ochi electronici.

„Imaginile surprinse de aceste camerele de supraveghere au sprijinit la identificarea multor infractori, inclusiv a criminalului din cartierul Zahana. Deja a devenit o practică bună, zic eu, ca în cazul în care există dubii colegii de la Poliţia naţională să vină la dispecerat, să se uite pe cameră, iar situaţia se simplifică cu mult. Cele mai multe camere din sistemul video sunt stradale, şi pe partea de intersecţii. Am avut cazuri în care şoferii au săvârşit contravenţii sau infracţiuni la regimul rutier pe care nu le-au recunoscut sau le-au prezentat sub o altă formă şi cu ajutorul camerelor lucrurile au fost probate, am avut cazuri în care au contestat în instanţă şi s-a probat în instanţă. Am avut cazul unui fost colonel de armată, care a venit la noi şi a spus că a fost amendat pe nedrept de un poliţist local, pentru că, din contră, a fost lovit de maşina condusă de poliţist. Ne-a spus cum a fost lovit, ne-a arătat cum s-a julit, când de fapt lucrurile stăteau cu totul altfel, domnul lovise maşina“, spune şeful Poliţiei Locale.

Depistat după factura aruncată la gunoi

O pungă de gunoi aruncată în bătaie de joc direct pe trotuar i-a adus în cele din urmă o amendă celui care a făcut gestul. Poliţiştii l-au depistat pe făptaş de data acesta nu după semnalmente, ci după factura de utilităţi aruncată la gunoi, care avea adresa. Un alt cetăţean, patron respectabil, s-a dovedit a fi mai puţin demn de respect când la lăsarea serii, convins că nimeni nu-l vede, s-a apucat să descarce dintr-o dubiţă o cantitate apreciabilă de ambalaje, în să nu la locul de colectare, ci în afara acestuia. „L-am identificat după numărul de la maşină şi i-am arătat înregistrarea, nu exista niciun dubiu“, spune Pop. De altfel foarte mulţi dintre contravenienţi se liniştesc doar după ce se conving că faptele lor pot fi foarte uşor dovedite.

„Niciun director de şcoală nu ne-a solicitat sprijinul“

De la începerea şcolii, zona unităţilor de învăţământ este cu foarte mare grijă supravegheată. „Am avut de-a lungul timpului acţiuni atât singuri, cât şi în cooperare cu poliţişti de la Poliţia  Municipală şi în cooperare cu cadrele didactice. De fiecare dată tinerii au fost legitimaţi şi îndrumaţi către sălile de clasă“, spune şeful Poliţiei Locale. De imaginile suprinse de camera nu se folosesc, însă, foarte des şefii şcolilor. De fapt „niciun director nu cred că a venit să ne ceară să vadă ceva, de obicei noi observăm imaginile şi trimitem acolo un echipaj, care îi legitimează şi ulterior îi conduce în şcoală“, confirmă Pop.

De zece ori norma legală pentru operatori

Din păcate, deşi deosebit de important în activitatea Poliţiei Locale, dispeceratul este deservit de doar doi-trei operatori pe tură, în funcţie de cum sunt programate liberele şi concediile. Oamenii din dispecerat ar trebui să urmărească cel mult două monitoare, fiecare preluând imagini de la patru camere. În fapt, operatorii se mută de la un ecran la altul, în urma experienţei de ani de zile ştiu pe ce să se concentreze, recunosc şi că la un moment dat intervine oboseala…

„Am venit aici fără nicio problemă şi ne-am ales cu ochelari, dureri de cap. Nu e uşor, nu ştiu cine ar putea spune că e uşor ce facem aici. Când ieşi din schimb nici nu mai vezi“, spune un operator chiar în timp ce  apropie imaginea care înfăţişează câţiva liceeni de la Colegiul Tehnic Metalurgic în timp ce trag cu foc dintr-o ţigară.
 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite