VIDEO „Cel mai liber om din Slatina“ şi-a chemat prietenii să-şi descopere portretele. Expoziţie cu 500 de fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie-eveniment care reuneşte aproape 500 de portrete a fost vernisată, joi-seara, la Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean Olt, în prezenţa numeroşilor prieteni ai artistului.

„Un eveniment unic în viaţa artistului fotograf Gheorghe Atanasescu, acest om pe care eu îl consider cel mai liber din oraşul Slatina, pentru că are curajul şi a avut curajul întotdeauna să spună ceea ce gândeşte, prin scris, prin arta plastică pe care a făcut-o şi de această dată prin intermediul aparatului de fotografiat. Cu Gheorghe nu e de glumit, el nu vorbeşte mult, face. Gheorghe Atanasescu şi lumea în care a  trăit aproape un sfert de secol constituie un univers aparte“, sunt frazele rostite de gazda evenimentului, directorul Muzeului Judeţean Olt, istoricul Laurenţiu Guţică Florescu, în deschiderea evenimentului la care au participat zeci de prieteni ai artistului. Cei mai mulţi şi-au şi regăsit portretele printre fotografiile realizate de-a lungul a peste 25 de ani şi selectate cu greu din rândul miilor, chiar zecilor de mii.

Imagine indisponibilă

Autorul portretelor, Gheorghe Atanasescu, de profesie inginer, este un împătimit al fotografiei încă din anii ’70, fiind, de altfel, şi membru fondator al vechilor cluburi din oraş. Fotograf, dar şi sculptor şi scriitor, artistul a pus în faţa privitorilor, prin fotografiile reunite în expoziţie, şi o istorie a celor peste 25 de ani în care şi-a surprins prietenii şi cunoscuţii în imagini. Monarhist convins, Gheorghe Atanasescu a adus în faţa celor care trec pragul expoziţiei (care va fi deschisă timp de trei săptămâni la Galeria ARTIS) şi mai multe fotografii în care l-a surprins pe Regele Mihai în vizitele sale prin România, din anii ’90.

Imagine indisponibilă

De la un instantaneu la altul, privitorii au descoperit cu nostalgie, cu încântare, iar pe alocuri cu tristeţe momente de care nu-şi mai aminteau, oameni dragi care nu mai sunt.

Imagine indisponibilă

„În tăvălugul acesta al civilizaţiei, din păcate dispar şi lucruri care ne definesc. Foarte puţini mai simt ceea ce tu simţi. (...) Mulţi dintre noi ne redescoperim privindu-ne. Tu surprinzi caracterul, surprinzi nişte trăsături, surprinzi poate ceea ce îl defineşte pe om la un moment dat, sunt cadre instantanee extraordinare. (...) Un prieten care nu a trădat niciodată prietenii şi care nu a trădat niciodată actul de cultură. Un om de mare caracter, un generos, un om care uneori, sub această mască inabordabilă şi uneori mai taciturnă, mai acidă, de fapt este un om de o generozitate extraordinară, pentru că artiştii simt într-un anume fel şi cei care reuşesc să stabilească o puncte de legătură cu Gheorghe Atanasescu trăiesc nişte bucurii extraordinare“, a apreciat istoricul Aurelia Grosu.

„Am adunat o viaţă fotografii, portrete şi nu numai, dar pentru că portretul exprimă ceva, am încercat să le aduc aici, aproape 500 de fotografii de oameni care nu mai sunt. Dacă dumneavoastră vă exprimă o bucurie, una dintre fotografii sau toate, eu mă bucur“, a spus cu emoţie autorul.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite