Ce analize ar trebui să facem anual pentru a fi siguri că suntem bine. Testul care semnalează cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu suntem clienţi fideli ai sistemului medical, există analize pe care ar trebui să le repetăm anual sau cel târziu o dată la trei ani, în lipsa oricăror semnale de alarmă, pentru a avea siguranţa că totul este în regulă. Medicul de familie, care ne cunoaşte istoricul, poate face cele mai bune recomandări.

Poate avem norocul unei sănătăţi de fier, o imunitate bună şi obiceiuri care ne-au ferit de vizita la medic. Există însă, chiar şi în aceste condiţii, un set minim de analize care ar trebui efectuate, dacă nu o dată pe an, cel puţin la trei ani, spune mediul de familie Viorel Dumitrescu.

„În general recomandările se fac ţinând cont de starea de sănătate a pacientului, pe care medicul de familie o cunoaşte. Există şi recomandări minime, aşa-zise analize de rutină“, spune medicul. În cazul copiilor, până la 14-15 ani, un set minim de analize trebuie să cuprindă: hemoleucogramă, VSH, exudat faringian, sideremie, examen coproparazitologic, eventual o calcemie şi o fosfatază alcalină (indicator chimic al rahitismului).

Pentru adulţi, analizele de rutină nu pot exclude: hemograma, transaminazele (pentru verificarea funcţiei hepatice), creatinină şi sumar de urină (pentru funcţia biliară), glicemie, colesterol, trigliceride (pentru evaluarea funcţiei metabolice).

În cazul femeilor, precizează medicul de familie, este utilă şi sideremia, pentru a se stabili dacă nivelul de fier este cel optim, în timp ce în cazul bărbaţilor de peste 45-50 ani tot uzuală devine o altă investigaţie – PSA (atigenul specific prostatic, cel care stă la baza testului pentru depistarea cancerului de prostată).

Pentru că, din păcate, cancerul a devenit o ameninţare extrem de serioasă şi greu de controlat, din setul investigaţiilor utile pentru depistarea diverselor forme de cancer în stadii incipiente fac de asemenea parte: testul Babeş – Papanicolaou, recomandat femeilor de peste 18-20 de ani, care poate depista cancerul de col uterin; determinarea hemoragiilor oculte, sau testul Adler, util în prevenţia cancerului de colon.

În cazul durerilor abdominale puternice şi aparent inexplicabile este util testul pentru Helicobacter pylori, o astfel de infecţie la nivelul stomacului şi al duodenului putând cauza ulcer gastroduodenal. „Bineînţeles că mai există tot felul de analize pentru cancer, însă cele mai multe se fac după începerea tratamentului şi urmăresc evoluţia.

O investigaţie şi ea utilă este şi mamografia, însă după un consult de specialitate şi după efectuarea unei ecografii, şi neapărat făcută în centre specializate. Nu cred că e cazul să abuzăm de mamografii. Ar trebui, în schimb, ca pacientele să se urmărească foarte atent şi să reacţioneze prompt la apariţia oricăror formaţiuni nodulare la nivelul axilei, să observe orice retracţie a mamelonului sau alte semne, la care medicii le fac atente.

Analizele de rutină sunt deosebit de folositoare, dar nu sunt obligatorii. Cât de utile sunt putem aprecia dacă mă gândesc la faptul simplu că jumătate din cazurile de diabet în tratament la acest moment, la pacienţii din lista mea, sunt  depistate în programul de evaluare a stării de sănătate. Iar în acel program nu s-au prezentat toţi pacienţii“, a mai declarat medicul Viorel Dumitrescu. Cea mai mare parte din investigaţiile menţionate mai sus se poate realiza gratuit, în baza trimiterii de la medicul de familie.

CITIŢI ŞI: Cât de necesară este mamografia şi cât de des ar trebui făcută: „Cancerul nu doare, să nu ne aşteptăm la astfel de simptome“

Cum funcţionează osteodensiometria. Metoda de investigaţie simplă detectează fără greş leziunile osoase grave

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite