Cât costă să mori la Slatina. Preoţii au tarife ce pornesc de la 350 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O înmormântare ridică mari probleme financiare pentru orice familie
O înmormântare ridică mari probleme financiare pentru orice familie

Banii pe care trebuie să îi scoată o familie pentru o înmormtântare la Slatina variază de la o biserică, la alta, însă, în general, taxele bisericeşti se învârt în jurul unor praguri stabile şi care nu provoacă panică. Alta este însă problema atunci când vine vorba despre restul cheltuielilor ce ţin de o înmormântare şi care nu au legătură cu slujbaşii Domnului, ci doar cu puterea financiară a familiei defunctului.

În general, tarifele percepute de preoţii din municipiul Slatina pentru o slujbă de înmormântare pornesc de la 350 lei, dar pot ajunge să fie şi duble. În funcţie de biserică, şi preotul are programul său în cadrul unui asemenea tarif: unii includ doar slujba religioasă de înmormântare, alţii slujba menţionată şi pomeni până la trei săptămâni etc. Serviciile religioase sunt, însă, aspectul care se rezolvă cel mai uşor, căci adevăratele probleme sunt generate de celelalte cheltuieli care ţin exclusiv de situaţia financiară a familiei defunctului.

„Eu am avut acum un an înmormântarea tatălui meu şi ţin minte că m-a costat foarte mult: numai pentru preot şi pentru ce a făcut el, cu slujbă şi pomeni pentru câteva săptămâni, am dat 450 de lei, dar astea au fost cheltuielile cele mai mici. Foarte scumpe sunt restul lucrurilor care îţi trebuie la o înmormântare: de la sicriu, la mâncarea pentru pomană etc.”, spune Maria D., din Slatina.

Nu puţine au fost cazurile de familii care a trebuit să facă împrumuturi la bancă pentru a putea organiza cum trebuie o înmormântare din cauza cheltuielilor, al căror cuantum pleacă lejer de la 1.000 de lei şi poate ajunge la de câteva ori suma anterior menţionată. Pentru a veni în ajutorul celor care sunt nevoiţi să treacă prin asemenea momente, şi în Slatina există firme specializate care se ocupă de o înmormântare „de la A, la Z”, aceasta însemnând inclusiv slujba religioasă, mâncarea pentru pomană, groapă etc.

„Noi ne ocupăm de tot ce ţine de organizarea unei înmormântări: găsirea unui preot, slujba religioasă, sicriul, lumânări, căpeţele, groapă-gropari, mâncare în sistem catering ş.a. Practic, familia doar ne apelează şi de restul ne ocupăm noi, oamenii nu trebuie să-şi mai facă griji pentru altceva. O înmormântare fără sicriu şi fără pomană, adică cel mai simplu serviciu de la noi, costă 1.000 de lei, iar un serviciu complet ajunge undeva la 6.000-7.000 lei, unde intră: sicriu, masa pentru pomană tip catering, transport defunct, groapă etc.”, declară Cristian Şerban, administrator firmă pompe funebre.

Din acelaşi ciclu, mai puteţi citi:

Şi ultimul drum costă. Călărăşenii plătesc până la 300 de lei pentru slujba de înmormântare

Cât costă slujbele de înmormântare la Bârlad. Un preot este răsplătit pentru efortul depus cu minimum 350 lei

Tariful preoţilor maramureşeni pentru o înmormântare se negociază ca la piaţă

Cât costă o înmormântare în Satu Mare, de la biserică şi preoţi, până la gropari

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite