Care sunt conservanţii care nu ne îmbolnăvesc. Îi avem la îndemână în bucătărie sau în grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt „la modă“ şi ne înlesnesc treaba atunci când ne apucăm de preparat bunătăţi pentru iarnă, conservanţii de laborator, atenţionează medicii, ne-ar putea face rău pe termen lung. Care sunt alternativele.

Am tot încercat noutăţile de pe piaţă, ne umplem coşul la fiecare sesiune de cumpărături cu produse de tot felul, frumos ambalate, dar tot mai des constatăm că „parcă nu mai au gustul de altădată“. Gustul de altădată este la îndemână să-l obţinem folosind metodele şi produsele de atunci.

Când vine vorba de preparat bunătăţile pentru iarnă, cum facem să reziste mult timp este principala preocupare. Deşi au apărut alternative de tot felul, conservanţii tradiţionali rămân fără concurenţă. Sarea şi oţetul sunt cei mai la îndemână, dar şi alte produse la fel de populare au rolul de a conserva produsele alimentare: zahărul, uleiul, scorţişoara, hreanul etc.

Cum acţionează

Oţetul, dacă avem grijă să fie acel produs natural obţinut din vin, conţine acid citric natural, un conservant cunoscut. Zahărul şi sarea, la rândul lor, ajută la eliminarea apei, iar astfel microorganismele nu se mai dezvoltă, pe când alte produse acţionează formând o barieră care blochează pătrunderea aerului şi stopează, astfel, dezvoltarea fungilor şi mucegaiurilor.

Dacă în ceea ce priveşte oţetul grija este aceea de a cumpăra doar oţet din vin, când vorbim de sare, de exemplu, şi în acest caz există câteva aspecte de reţinut. Pentru conserve trebuie să folosim doar sare gemă, neiodată, din surse sigure. După ce am preparat saramura, amestecul de apă şi sare în cantităţile indicate de reţete trebuie lăsat la decantat, astfel încât la final să folosim saramura fără impurităţi.

Plantele aromatice pe care le folosim de obicei pentru gust au şi acestea un rol important în conservare. Hreanul este recunoscut în acest sens, dar şi cimbrul, rozmarinul, boabele de muştar etc., toate dând gust preparatelor, dar, pe de altă parte, având un rol deosebit în blocarea procesului de dezvoltare a microorganismelor şi încetinirea procesului de oxidare.

Când vorbim de dulceţuri şi alte produse dulci din cămară, putem folosi cu încredere, atât pentru gust, cât şi cu rol de conservant, pe lângă zahăr, scorţişoara, adăugată fie pulbere, fie beţişoare, scorţişoara având şi un alt avantaj, anume acela că ne permite micşorarea cantităţii de zahăr din produse, gustul rămânând la fel de bun.

CITIŢI ŞI: Cum cureţi casa fără să foloseşti produse iritante. Trucuri pentru petele de pe ciment sau mucegaiul care a cuprins mobilierul din răchită

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite