VIDEO „Botezul Cailor” de la Slătioara, o tradiţie păstrată de zeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia continuă în comuna Slătioara din judeţul Olt, acolo unde, în fiecare an din ultimii 22, autorităţile locale organizează o manifestare numită „Botezul Cailor”. Proprietari de cai din localitatea-gazdă a evenimentului, dar şi din alte comune ale judeţului, se adună aici pentru ca animalele să le fie botezate „creştineşte” în cadrul unei competiţii devenită tradiţie şi încununată cu premii constând în bani.

La fel s-a întâmplat şi anul acesta când, cu o zi înainte de Sfântul Ion, la marginea localităţii s-au adunat peste o mie de persoane pentru a participa la evenimentul menţionat. Spre deosebire de anii anteriori, la ediţia din acest an derulată marţi – 6 ianuarie, vremea a fost una specifică iernii, cu zăpadă din belşug şi ger. Din cauza lipsei spaţiului, autoturismele celor ce au dorit morţiş să fie prezenţi au fost parcate pe unde s-a putut. Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra acţiunii, unii participanţi s-au cocoţat pe oriunde au găsit loc: fie pe căruţe, fie pe stâlpi de electricitate. Aproximativ 20 de proprietari de cai s-au înscris pentru a lua parte la cele două probe ale competiţiei: frumuseţe, respectiv „tracţiune integrală”, adică mişcarea de pe loc a unei căruţe plină „ochi” cu nisip, având roţile înfrânate.

Înainte de a-şi arunca animalele în competiţie, proprietarii le-au prezentat spectatorilor - separat sau înhămaţi la caleşti ori căruţe, şi ele frumos pictate. Caii au fost împodobiţi după imaginaţia fiecăruia fie cu ciucuri şi hamuri din piele bătute în ţinte de fier, fie cu hamuri simple din piele, panglici multicolore etc.

“Eu particip de cinci ani la concursul ăsta şi nu am câştigat decât menţiune cel mult, dar sper ca anul ăsta să reuşesc ceva mai mult; nu mi-ar lipsi ceva bănişori la început de an”, a spus unul dintre participanţi venit din comuna Brebeni.

Şi caii se botează, nu-i aşa?

Concursul nu a început însă decât după ce preotul parohiei Slătioara, Marin Bica, a îndeplinit primul pas al tradiţiei, şi anume botezarea cailor şi a stăpânilor acestora.

“Tradiţia spune că, odată botezaţi, caii vor fi sănătoşi pe parcursul anului şi îşi vor sluji stăpânii cu multă putere. În plus, atât caii, dar şi proprietarii lor, vor fi feriţi de boli de-a lungul anului”, a spus preotul Marin Bica.

Dacă la defilarea cailor la secţiunea “frumuseţe” a contat mai mult aspectul, alta a fost situaţia la categoria “tracţiune integrală”, unde doar câţiva cai au reuşit să urnească din loc căruţa plină-ochi cu nisip, ce avea frâna pusă. O patrulă de jandarmi a supravegheat derularea competiţiei, iar un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt a fost şi el prezent pentru orice eventualitate.

La finalul competiţiei, eforturile participanţilor şi, mai ales, ale câştigătorilor, au fost recompensate cu premii în bani la fiecare din ambele secţiuni ale concursului. Mai exact, premiul I a constat în 100 de lei, premiul II – 80 lei, premiul III – 70 lei, iar menţiunea – 50 de lei. În plus, au mai fost acordate încă trei premii a câte 100 lei în numele Consiliului Judeţean Olt. Odată încheiată şi “ceremonia” de premiere, cei prezenţi - simpli spectatori sau concurenţi, s-au cinstit la tarabele cu mititei, unde vinul fiert a fost nelipsit, perfect pe temperaturile geroase de afară.
 

Vă mai recomandăm:

Gerul Bobotezei va pune stăpânire pe judeţul Olt în următoarele patru zile

FOTO+VIDEO  Noua secţie Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, inaugurată în Ajunul Crăciunului

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite