Amendă de tot râsul pentru arborii grotesc mutilaţi în Corabia. „E de prost-gust să stăm cu copacii ăştia, trebuie să cumpere salcâmi japonezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma apariţiei în presă a fotografiilor care înfăţişau mai mulţi copaci ciopârţiţi de drumari pentru a face loc bordurilor în localitatea olteană Corabia, Garda de Mediu s-a deplasat în control şi a aplicat firmei o amendă.

Urmările faptelor absolut iresponsabile ale lucrătorilor firmei General Trust din Piteşti care execută lucrări de modernizare a străzilor din Corabia s-au lăsat aşteptate până după mini-vacanţa de Sfânta Maria.

Miercuri, 16 august 2017, comisarii Gărzii de Mediu Olt au fost însă în control pe strada Cuza Vodă, unde, spun cetăţenii, mai mulţi arbori au fost smulşi din rădăcină iar cei cinci care apar în fotografii au fost  decupaţi ca la ora de traforaj. Iată ce au constatat comisarii, conform comunicatului de presă transmis astăzi de instituţie: „majoritatea arborilor din speciile tei şi dud existenţi pe aliniamentele străzii erau afectaţi de lucrările în curs de execuţie. Arborii au fost vătămaţi în diferite proporţii, de la tăierea unor ramuri şi afectarea trunchiului, până la tăierea unor rădăcini ieşite la suprafaţa solului. Un singur arbore a fost tăiat complet, părţi ale acestuia găsindu-se pe partea carosabilă a străzii propusă pentru reabilitare“.

Comisarii Gărzii de Mediu Olt au fost, miercuri, în control FOTO: Facebook/Mihaela Safta

image

„Acel arbore este cel filmat de mine ultima dată, nu e vorba de cei sacrificaţi până atunci. De fapt, când spun de arborii afectaţi în diferite proporţii, vorbesc de ceilalţi rămaşi în picioare, pentru că toţi sunt afectaţi în urma lucrărilor. Acei copaci ciopârţiţi, astăzi nu mai sunt deloc în picioare, să ne-nţelegem. Voi merge astăzi din nou şi voi face fotografii, să vadă toată lumea“, a declarat Mihaela Safta, cetăţeanul care a semnalat constant, pe pagina proprie de Facebook, abuzurile lucrătorilor, dar a depus sesizări şi la Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţiei Mediului, după ce mai mulţi copaci au fost pur şi simplu decupaţi în cursul săptămânii trecute pentru a se putea monta bordurile.

Pentru a realiza proiectul de „Reabilitare şi modernizare străzi oraşul Corabia“, un proiect amplu, de altfel, care prevede modernizarea străzilor pe aproape 5 kilometri şi este finanţat cu 7 milioane lei, bani de la Guvern, administraţia publică nu avea nevoie să obţină aviz special de mediu. „Conform clasării notificării nr. 475/18.01.2016, proiectul nu se supune procedurii de evaluare asupra mediului şi de evaluare adecvată“, mai informează Garda de Mediu Olt, menţionând în schimb că APM a trasat, însă, o condiţie, anume „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţia de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora“.

Drumarii s-au apucat însă să facă tot ce le stă în putinţă pentru a termina lucrarea, aşa că acolo unde trunchiurile copacilor i-au împiedicat, au tăiat fără milă sau, cum spun corăbienii, au mai scos şi din rădăcină. Comisarii de mediu spun că nu au constatat situaţii în care arborii să fi fost îndepăraţi definitiv, cu excepţia menţionată (copacul din care iniţial s-a tăiat „generos“ pe înălţime, după care a fost pus la pământ), dar au sancţionat în schimb firma, cu o amendă de 2.500 lei, pentru că au intervenit asupra coronamentului şi asupra rădăcinilor, lucrări pe care aveau dreptul să le facă doar în urma obţinerii unui aviz de la primărie. Iar acest aviz, spun comisarii, nu l-au avut.

Măsurile dispuse – comisarii de mediu le-au interzis reprezentanţilor firmei să procedeze la fel în continuare, pentru lucrările rămase de excutat pe strada Cuza Vodă, impunându-le totodată să evalueze în ce măsură arborii au fost vătamaţi şi în ce măsură aceştia prezintă risc pentru populaţie - nu-i liniştesc, însă, pe iubitorii de natură din oraşul de pe malul Dunării. „Ce-aş mai putea eu, acum, să fac, dacă nici sesizarea organelor în drept nu este de ajuns?! Ce pot să fac mai mult de atât, în condiţiile în care, atunci când trec pe stradă, lumea îmi declară susţinerea, îmi fac semne de apreciere, dar când îi rog să semneze, de exemplu, petiţia on-line şi s-o distribuie, îmi spun doar „da, o să semnez“. Semnează oameni din toate colţurile ţării, mai puţin cei de aici, care se tem.

Logica este, din câte am înţeles stând de vorbă zilele astea cu cei de la Urbanism, din primărie, că e de prost-gust să stăm cu copacii ăştia cu trunchiurile groase, trebuie să cumpere salcâmi japonezi, cum se face în alte oraşe“, a mai spus, dezamăgită, Mihaela Safta, exprimându-şi îngrijorarea că teii din Corabia, un adevărat simbol al oraşului, vor fi în continuare sacrificaţi, pentru că un proiect de modernizare, pentru alţi 11 kilometri, va fi lansat în curând. Lucrările de modernizare nu vor duce doar la tăierea copacilor cu o vechime, unii, de peste 100 de ani, ci şi la îndepărtarea pietrei cubice şi înlocuirea cu asfalt, acesta fiind, de altfel, un alt subiect arzător în Corabia.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite