Alegeri locale 2016. Oltul,  locul III la prezenţă, la închiderea urnelor. 60,44 % la ora 21,00. În şase secţii de votare s-a trecut de 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri locale 2016. Formaţiunile şi candidaţii intraţi în cursă pentru alegerile locale 2016 în Slatina vizează votul a 71.182 alegători înscrişi în listele permanente şi mizează pe o prezenţă cât mai bună. Prezenţa la vot în judeţ, la ora 21,00, a ajuns la 60,44%.

UPDATE ORA 21,00 - La închiderea urnelor, prezenţa la vot în Olt a fost 60,44%, judeţul situându-se, astfel, pe locul III, fiind devansat de Teleorman-60,74% şi Giurgiu - 63,24%. Celor cinci secţii cu prezenţă peste 100% li s-a alăturat secţia de la Ungureni.

UPDATE ORA 20,00 - Judeţul Olt se menţine pe locul II privind prezenţa la vot, cu 57,93%, depăşit de Giurgiu, care are aproape 60% şi urmat imediat de Teleorman - 57,54%.

UPDATE ORA 19,00 - Oltul, cu 54,12%, a fost depăşit la prezenţă de Giurgiu, judeţ în care s-au prezentat 55% dintre alegători. Pe locul III se menţine Teleorman.

UPDATE ORA 18,00 - Oltul se menţine pe primul loc în top-ul prezenţei la vot, ajungând, la ora 18,00, la 50% şi fiind urmat îndeaproape de Giurgiu - 49,76% şi Teleorman - 48,79%. În patru localităţi - Bărbălăi, Mirceşti, Tătuleşti, Toneşti - s-a trecut de 100%, în alte două fiind înregistrată prezenţă de peste 90%.

UPDATE ORA 17,00 - Judeţul Olt a trecut pe primul loc în clasamentul prezenţei, la ora 17,00 depăşind 45%, cu aproape 10 procente peste media naţională. Pe următoarele două locuri rămân aceleaşi ocupante ale topului, Giurgiu şi Teleorman.

În judeţul Olt, la aceeaşi oră, cinci secţii aveau prezenţă peste 90%, două dintre acestea, Bărbălăi şi Mirceşti, depăşind chiar 100%, numărul celor înscrişi pe listele suplimentare fiind de peste o treime.

UPDATE ora 14,20 - La secţia de votare nr. 330 Mirceşti, din comuna Tătuleşti, s-a depăşit numărul de alegători înscrişi pe liste, prezenţa fiind de 102%. În secţia de votare amintită sunt 142 de alegători în listele permanente, dintre care s-au prezentat la vot 105. Alţi 40 care au venit la urne au fost, însă, înscrişi pe listele permanente. Situaţia nu mai este o ciudăţenie pentru comuna Tătuleşti, celebră pentru recorduri aproape de necrezut, la Prezidenţialele din 2014 înregistrându-se prezenţă de 118%, iar la Alegerile Parlamentare din 2012, 148%.

Între timp toţi candidaţii pentru funcţia de primar al Slatinei au votat, fiecare la secţia unde este arondat conform domiciliului.

Emil Moţ (PSD) a venit însoţit de soţie şi de membrii staff-ului care oricum nu s-au dezlipit de el toată campania, Cosmin Florescu (PMP) a venit cu soţia, Stelian Sima - cu prietenii, Cosmin Ciorei, cu o parte dintre candidaţii de pe lista de consilieri locali, Livia Teleu (candidat independent) a venit  la Colegiul Tehnic Metalurgic împreună cu soţul, George Ionică (PND) a fost însoţit de fiul său, cel care a şi introdus buletinele de vot în urnă. Primii la vot au fost, cum menţionam anterior, Marius Bălaşa (PNL), care a venit fără membri de partid, doar cu soţia, Cristian Bircea (ALDE), însoţit de fiică şi soţie şi Cristian Bughea (PRM), ultimul execitându-şi dreptul de vot la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“.

UPDATE ORA 13,30 - Biroul Electoral Central a dat publicităţii datele oficiale privind prezenţa la vot, la ora 13,00 Oltul fiind în continuare pe locul 3, cu 28,18%, depăşit de Giurgiu - 28,30% şi Teleorman - 29,10. La 13,30 în judeţ prezenţa la vot depăşea cu 7 procente media naţională.

Tot la 13,30, în patru secţii de votare din Olt prezenţa la vot a depăşit 75%, la Bărbălăi şi Mirceşti, două secţii din comuna Tătuleşti, fiind chiar de peste 90%, cifre neîntâlnite în celelalte două judeţe fruntaşe la prezenţă.

UPDATE ORA 12,10 - Oltul se menţine în top-ul prezenţei la vot, cu peste 24 %, în condiţiile unei medii naţionale la ora 12,00, de 18%. Au început să apară şi minunile, într-una din cele trei secţii de la Tătuleşti, la Mirceşti, prezenţa înregistrată fiind de 92% la aceeaşi oră.

„Reprezentantul nostru în secţie mi-a relatat că i-au dus la vot, i-au cărat cu maşinile, cum se procedează în zonă, iar 33 dintre votanţi sunt pe lista suplimentară, dintre cei 9.000 cu vize de flotant făcute în ultimele două luni în judeţ“, a declarat preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu. Preşedinta biroului Circumscripţiei electorale Tătuleşti spune că nu s-a întâmplat nimic deosebit, că nu există niciun fel de sesizare şi că oamenii s-au prezentat, pur şi simplu, din vreme să-şi aleagă primarul şi consilierii locali. La Mirceşti sunt în listele permanente 142 de alegători, iar până la ora menţionată exercitaseră dreptul la vot 131 de persoane.

La Tătuleşti, comună păstorită până în această iarnă de primarul împuşcat de un coleg de vânătoare, astfel de minuni nu se înfăptuiesc pentru prima dată, atât în 2012, la alegerile parlamentare, cât şi în 2014, la alegerile prezidenţiale, prezenţa la vot fiind de peste 100% (147,9% în 2012 şi 118% în 2014).

UPDATE ORA 12.25 - Prezenţa la urne în judeţul Olt este de 25,4%.

UPDATE Ora 10,00 - Prezenţa la urne în judeţul Olt a depăşit 12,5%, media pe ţară înregistrată la aceeaşi oră fiind 8,26. Oltul concurenţă la prezenţă cu Teleorman (care se află pe primul loc) şi Giurgiu, unde de asemenea se înregistreează valori cu peste patru procente mai mari decât media naţională. 

În Slatina, până la ora 10,00, dintre candidaţii la funcţia de primar au votat: Marius Bălaşa, la Şcoala gimnazială nr. 1 Slatina, Cristian Bircea, la una din cele patru secţii de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“, independenta Livia Teleu, la o secţie de la Colegiul Tehnic Metalurgic şi Cosmin Ciorei, la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“.

Un prim incident s-a semnalat la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“, unde a ajuns un echipaj de poliţie, după un apel la 112. Conform declaraţiilor candidatului la funcţia de consilier local pe listele PNL, Felix Gheorghiceanu, apelul la numărul unic de urgenţă ar fi fost iniţiat de senatorul Mihai Niţă (ALDE), aflat la rândul său pe listele de candidatură pentru CJ Olt, care ar fi fost deranjat de prezenţa penelistului într-o secţie de votare. „A început să urle la mine că n-am voie în secţie, a sunat la 112, au venit poliţiştii, dar între timp plecase, n-a mai stat să dea explicaţii“, a declarat Gheorghiceanu.

UPDATE Ora 7,25 - Procesul de votare a început în judeţul Olt fără incidente. Conform purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Olt, Tania Olteanu, toate secţiile s-au deschis la ora programată, 7,00, iar evenimente nedorite nu au fost semnalate nici sâmbătă după-amiază, când membrii birourilor electorale au luat în primire secţiile.

Pentru buna desfăşurare a procesului electoral Ministerul Afacerilor Interne are angrenaţi în judeţ peste 900 de poliţişti, 220 de jandarmi, 80 de poliţişti de frontieră şi 180 de pompieri. Cei mai mulţi vor fi în stradă, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, cele 379 de secţii de votare din întreg judeţul fiind de asemenea sub paza cadrelor MAI. 

Ştirea iniţială

Slătinenii au de ales între nouă candidaţi pentru funcţia de primar al Slatinei şi între listele a opt formaţiuni politice, la care se adaugă numele candidatului independent pentru funcţia de consilier local, Valeriu Matei.

După o campanie destul de liniştită, în care afişele şi bannerele aproape că n-au existat, votanţii trebuie să decidă cum aplică ştampila, opţiunile fiind următoarele: Independent – Livia Teleu, ALDE – Cristian Bircea, PRM – Cristian Bughea, PSD – Emil Moţ, PNL – Marius Bălaşa, PMP – Cosmin Florescu, UNPR – Cosmin Ciorei, PND – George Ionică, APS – Stelian Sima.

Dacă partidele mari contează pe  mobilizarea electoratului tradiţional, cele mici încearcă să scoată la vot indecişii, prezenţa la urne la alegerile locale din 2012 neatingând, în Slatina, 47%, în condiţiile în care în judeţ s-a apropiat de 65%.

Alegeri locale 2016

Cu toate speranţele că slătinenii - cu atât mai mult după evenimentele de anul trecut, când fostul primar Darius Vâlcov, care a câştigat detaşat ultimele două mandate, s-a dovedit un edil mai grijuliu cu propriul buzunar - vor alege chibzuit candidaţii au ajuns, unii, până în ultima fundătură, să le spună votanţilor cât de important este să se prezinte la vot. Unii s-au lăsat convinşi, alţii în continuare refuză să mai creadă în politicieni. Încrâncenarea luptei politice s-a văzut mai puţin, candidaţii partidelor mari şi cu putere financiară nu s-au mai bătut în spectacole oferite, dar s-a simţit cel mai mult în mediul virtual. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite