6.000 de gospodării „bătute“ de veterinari în urma focarului de pestă de la Osica de Sus. Sursa îmbolnăvirii, deocamdată neidentificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcii care au rămas în gospodării sunt evaluaţi clinic de medicii veterinari FOTO. arhiva Adevărul
Porcii care au rămas în gospodării sunt evaluaţi clinic de medicii veterinari FOTO. arhiva Adevărul

Medicii veterinari au vizitat, din 23 decembrie, de la identificarea unor noi cazuri de pestă porcină în Olt, aproximativ 6.000 gospodării aflate în zonele de supraveghere şi de protecţie.

Cu două zile înainte de Crăciun, în localitatea Osica de Sus din judeţul Olt au apărut două cazuri de pestă porcină într-o gospodărie, conform planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane începând recensământul explotaţiilor non-profesionale din localităţile aflate în zona de protecţie (Osica de Sus, Vlăduleni, Ostrov, Bobu, Osica de Jos, Şopîrliţa, FV 35 Bercica), respectiv de supraveghere (Dobrosloveni, Potopinu, Cezieni, Corlăţeşti, Bondrea, Dobrun, Roşienii Mari, Ulmet, Roşienii Mici, Chilii, Pîrşcoveni, Butoi, Olari, Osica de Sus, Peretu, Greci, Tomeni, Ipoteşti, Brîncoveni, Văleni, Ociogi, Mărgheni, Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiaşu, FV 37 Dobrosloveni, FV 22 Pîrşcoveni, FV 23 Slătioara, FV 36 Dobrun), în total aproximativ 6.000, fără a fi identificate animale cu semne clinice de boală, acţiunea fiind în continuare în derulare, a transmis DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, medicul veterinar Venera Popa, a menţionat că ancheta epidemiologică demarată la Osica de Sus continuă, deocamdată rămânând nestabilită sursa de boală pentru animalele din respectiva gospodărie.

Pe de altă parte, în zona Dăneasa, unde la mijlocul lunii decembrie au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, situaţia este staţionară, reprezentanţii fondurilor de vânătoare de pe raza judeţului Olt, din zona de protecţie şi de supraveghere, care colaborează cu DSVSA Olt raportând că nu au identificat noi cadavre sau animale cu semne de boală. Administratorul fondului de vânătoare Frunzaru, chiar cel pe care s-au identificat cadavrele mistreţilor bolnavi, refuză, însă, să colaboreze cu instituţia olteană. „Ne ignoră în continuare“, a declarat dr. Popa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite