Iohannis la deschiderea anului şcolar, către elevi: „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi”. O fetiţă a început şcoala în costum popular românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria a început scoala ăn costum popular romanesc - Foto Ramona Găină
Maria a început scoala ăn costum popular romanesc - Foto Ramona Găină

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a participat luni, 15 septembrie, la deschiderea anului şcolar la şcoala nr. 18 din municipiul Sibiu.

Primarul Sibiului a ales pentru deschiderea de an şcolar o şcoală de cartier, iar după slujba oficiată de preoţi şi după discursul directorului unităţii de învăţământ le-a vorbit zecilor de elevi, părinţi şi profesori strânşi în curtea uneia dintre cele mai moderne şcoli din Sibiu.  

„Daţi-mi voie în primul rând sî vă doresc un an şcolar 2014-2015 foarte bun. În fiecare an prima zi de şcoală este o sărbătoare şi pentru elevi, şi pentru părinţi dar şi pentru noi, din administraţia publică locală. Pentru noi, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Local, şcolile sunt foarte importante. Probabil şcolile sunt cea mai importantă preocupare a noastră şi faptul că am venit astăzi aici la şcoala 18 la deschiderea anului şcolar este pentru a arăta că sunt impresionat de cât de bine aţi reuşit dumneavoastră, colectivul de conducere, colectivul de cadre didactice, să dezvoltaţi această şcoală. Este o şcoală de cartier, a fost o şcoală simplă, dar cu rezultate bune, iată că doar în câţiva ani s-a reuşit transformarea şcolii 18 într-un model, un model nu numai pentru Sibiu ci şi pentru mulţi alţii. Aveţi o şcoală modernă, cu dotări dintre cele mai performante, aveţi suficiente săli  de clasă, înţeleg domnule director că deja vin atâţia elevi  încât începem să ne gândim la următoarea extindere, aveţi sală de sport şi toate acestea creează condiţiile cele mai bune pentru a învăţa. 

Părinţilor nu pot să le spun decât să fie bucuroşi şi mulţumiţi că îşi triumit copiii la această şcoală. Învăţătorilor, profesorilor, colegilor mei le doresc un an şcolar foarte bun, profitaţi din plin de aceste condiţii excepţionale şi  veţi avea în continuare rezultate dintre cele mai frumoase şi vă felicit pe dumneavoastră şi conducerea şcolii pentru rezultatele menţionate de dumneavoastră, domnule director. Iar pentru voi, dragi elevi, un singur sfat: învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi. Vă doresc un an şcolar bun”, a spus Iohannis. 

Început de şcoală fără manuale

Elevii de clasele I –şi a II-a încep în acest an şcoala fără manuale. Cu toate acestea, părinţii sperau încă, la deschidere, că problema se rezolvă. „Să vedem, le dă, nu le dă. Nu ştiu, chiar sunt curios şi eu să vedem despre ce se discută. Mă gândesc că acum la deschidere probabil le va da, şi eu sunt curios să vedem ce se întâmplă”, a spus Florin Vancu, un părinte venit cu copilul la festivitatea de deschidere. 

Roxana Popa are băieţelul în clasa I, şi în lipsa manualelor îşi pune toată baza în doamna învăţătoare. „Noi nu am avut încă manuale, nu ştim cum este. Doamna învăţătoare o să lucreze ceva sigur cu ei, nu se pune problema, până vin manualele, am încredere în ea”, spune mămica în timp ce Victor, fiul ei, zâmbeşte şi completează „Oricum e frumos la şcoală”. 

Nici Alex Câmpean, elev la secţia germană, spune nu se supără dacă nu are în prima zi de şcoală cărţi noi. Mămica lui spune că nu e tocmai normal, dar asta e. „Nu ştiu că nu primesc manuale, oricum la germană în general le mai comandăm, am comandat şi anul trecut caietele speciale. Normal nu este (să se înceapă fără manuale, n.r.) dar asta e”, spune Oana Câmpean. 

Maria, eleva în costum popular

Într-o mare de elevi, o fetiţă blondă cu ochi mari, albaştri, îşi ascunde zîmbetul în spatele unui ghiveci cu flori albe, pe care abia îl ţine în braţe. Are capul învelit într-o maramă albă, cojocel şi ie frumoasă, brodată cu alb şi negru, după tradiţia veche a satelor din Mărginimea Sibiului. Are mijlocul încins cu tricolor, o trăistuţă ţesută, din lână, şi cel mai frumos zâmbet pentru prima zi de şcoală. 

O cheamă Maria Trifu, are 9 ani, este în clasa a treia şi este mândră foc de faptul că e româncă. Atât de mândră, încât a ales, în prima zi de şcoală, să fie altfel. „Am costumaşul de la prieteni. M-am îmbrăcat aşa ca să arăt că sunt româncă. Îmi place foarte mult costumul”, spune zîmbind. 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Super-şcoala din cătunul de romi. Mămicile ţigănci şi voluntari nemţi au muncit cot la cot la şcoala din Rusciori

Şase ani au durat lucrările la şcoala din cătunul aflat la aproximativ 15 kilometri de Sibiu. Mămicile copiilor, cei mai mulţi de etnie romă, au muncit cot la cot cu profesoarele, dar şi cu voluntari nemţi la curăţenia generală.

FOTO Şcoala nemţească de la sat

Singura unitate de învăţământ cu predare în limba germană de la ţară funcţionează în satul Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu. Aceasta a fost modernizată printr-un program al Băncii Mondiale, are şi internat, iar aici vin să înveţe aproape 250 de copii din 10 localităţi învecinate, dintre care două sunt oraşe.

VIDEO-FOTO Clopoţelul a sunat la Veseud, în şcoala cu 10 copii

150 de locuitori are Veseudul, sat aflat la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu, şi o şcoală unde mai merg la cursuri 10 şcolari şi 7 preşcolari.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite