Topul celor mai frecvente ne-urgenţe pentru care românii sună la 112. Cât de des se pune întrebarea „Ştiţi cumva cât e ora?“
0Cu ocazia primei nopţi în care nimeni nu a cerut ajutorul lor prin intermediul 112, poliţiştii sibieni au întocmit o listă cu apelurile care, de fapt, n-au nicio legătură cu vreo situaţie care ar putea fi caracterizată drept una „urgentă“.
Agresiunile sau accidentele fac parte din sfera evenimentelor pentru care românii sunt chiar îndemnaţi să utilizeze numărul unic de urgenţă 112. Cu toate acestea, există şi situaţii în care linia telefonică este ocupată de persoane care, de fapt, nu au nicio urgenţă. Poliţiştii sibieni spun că au fost căutaţi prin intermediul 112 pentru a fi anunţaţi de accidente rutiere fără victime, dar şi de persoane care cereau să afle data şi ora sau condiţiile de trafic pe drumul pe care voiau să îl urmeze.
Cum telefoanele mobile – chiar dacă sunt blocate – permit formarea numărului unic de urgenţă 112, nu au lipsit nici cazurile în care persoanele care au ajuns să vorbească cu un poliţist de serviciu să întrebe dacă nu cumva ştie cum poate fi deblocat aparatul. „Nu reprezintă o urgenţă: întreruperea utilităţilor, inundaţii în apartament sau la subsolul blocului, neridicarea gunoiului menajer, pierderea sau găsirea de obiecte personale sau ridicările auto“, enumeră poliţiştii sibieni din istoricul convorbirilor fără rost.
„Nu vă faceţi griji dacă sunteţi sinceri”
Poliţiştii sibieni mai amintesc şi anumite cazuri în care cei care au apelat 112 au cerut detalii despre funcţionarea anumitor instituţii publice ori informaţii despre eliberarea cărţilor de identitate ori a paşapoartelor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, cei care folosesc abuziv numărul unic de urgenţă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Cei care greşesc, însă, nu trebuie să îşi facă griji, arată poliţiştii sibieni. „Dacă în mod sincer credeţi că este o urgenţă, dar greşiţi, este în regulă. Nu veţi avea probleme. Pe de altă parte, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă totuşi ar fi o urgenţă, dar nu aţi fi siguri şi nu aţi suna la 112. Acest lucru ar cauza o pierdere de timp preţios în operaţiunea de salvare care ar putea avea ca rezultat pierderea unei vieţi sau vătămare gravă“, arată reprezentanţii Poliţiei.
Care sunt urgenţele
Noaptea de 3 spre 4 octombrie a fost prima de la înfiinţarea numărului unic de urgenţă, în 2002, în care poliţiştii sibieni nu au fost apelaţi prin intermediul 112. Cu această ocazie, ei au întocmit şi o listă cu situaţiile în care utilizarea acestui număr se impune. „Reamintim cetăţenilor că o situaţie de urgenţă este aceea în care se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viaţa, proprietatea şi mediul“, arată poliţiştii sibieni.
Situaţii de urgenţă
Sursa: comunicat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu
Accidente de aviaţie
Accidente la metrou
Accidente feroviare
Accidente rutiere cu victime, persoane blocate
Accidente navale
Accidente montane
Accidente în peşteri canioane
Accidente determinate de factori de mediu
Avarii sau accidente industriale
Explozii
Incendii
Arsuri termice - electrice - chimice
Cutremure
Fenomene hidrologice/meteo periculoase
Fulgeraţi/trăsniţi
Prăbuşiri utilaje - constructii – arbori
Agresiuni animale cu victime
Pericol de agresiune insecte, animale
Muşcături/înţepături animale/insecte
Persoană inconştientă
Persoane conştiente căzute în locuri publice
Intoxicaţii
Probleme respiratorii severe
Hemoragie gravă
Febră
Leşin
Conflicte şi agresiuni fizice
Lovire sau alte violenţe
Omor/pruncucidere
Rele tratamente aplicate minorilor
Lipsire de libertate
Tâlhărie
Furturi
Înşelăciune
Folosire armament
Distrugeri de bunuri
Droguri consum/trafic
Evadare
Tentativă suicid
Tulburarea liniştii şi ordinii publice
Persoane dispărute/găsite
Cerşetorie/spălare parbrize