Doi ani de la uciderea tigroaicei evadate de la Zoo Sibiu. Soluţii de netrimitere în judecată pentru fostul director şi fostul îngrijitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape doi ani de la uciderea tigroaicei evadate de la Zoo Sibiu fostul director şi fostul îngrijitor de la Grădina Zoologică au primit soluţii de netrimitere în judecată.

În decembrie 2011, un anunţ şoc zguduia Sibiul. Patrule de Jandarmerie se plimbau pe străzi şi îi anunţau pe localnicii cartierului Valea Aurie, prin portavoce, să nu iasă din case pentru că o tigroaică a evadat de la Grădina Zoologică. 

În zona pădurii Dumbrava a fost o mobilizare de forţe impresionantă. Poliţişti, jandarmi, vânători şi curioşi deopotrivă, cu toţii au aşteptat cu inima strânsă prinderea animalului evadat.  Tigrul fugar a fost în cele din urmă prins şi ucis, justificarea oficială fiind aceea că tranchilizantul tras iniţial nu şi-ar fi făcut efectul şi animalul ar fi devenit violent, fiind apoi împuşcat. 

Soluţii în dosar 

După scandal parchetul a început o anchetă în acest caz. Vânătorul care a împuşcat tigrul a primit NUP, iar pe numele fostului director de la Zoo Constantin Bebeşelea şi al îngrijitorului Romeo Bejan s-a format pe 1 februarie 2012 un dosar disjuns, în care ambii erau cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu s-a pronunţat în dosar la aproape doi ani de la incident. “Referitor la cererea vă informăm că dosarul nr. 627/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a fost soluţionat, soluţiile dispuse în cauză fiind de netrimitere în judecată”, se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. 

Niciunul dintre cei doi vizaţi de cercetări nu mai lucrează astăzi la Grădina Zoologică. Fostul îngrijitor a fost concediat la scurt timp după incident iar pe fostul director este acum funcţionar la cimitirul municipal. 

Măsuri de siguranţă

După incident, la Grădina Zoologică au fost luate măsuri sporite de siguranţă, respectiv au fost montate cuşti tampon la intrarea în ţarcurile animalelor potenţial periculoase pentru a creşte gradul de siguranţă. Aceste cuşti au un sistem de deschidere şi închidere electrică, accesul fiind posibil cu ajutorul unei cartele magnetice. Dacă uşa rămâne deschisă există o avertizare sonoră care îl înştiinţează pe îngrijitor de acest lucru. De asemenea, au fost montate fire cu impulsuri electrice de foarte joasă intensitate pe gardurile care înconjoară ţarcurilor acestor animale periculoase. Impulsurile electrice sunt total inofensive pentru animale, dar au ca scop descurajarea animalului care se atinge de gard, determinându-l să se îndepărteze. 

Vă mai recomandăm: 

“Cutremur” la Grădina Zoologică după cazul tigrului evadat şi ucis

Inima tigrului împuşcat la Sibiu, conservată în formol la Cluj

Îngrijitorul ce a uitat cuşca deschisă la Zoo a fost dat afară şi trebuie să plătească tigrul

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite