UPDATE Judecătorii au decis: Florin Apostu, fostul prim-procuror de la Sibiu, a fost eliberat condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Apostu - Foto Arhiva Adevărul
Florin Apostu - Foto Arhiva Adevărul

Magistraţii Tribunalului Hunedoara s-au pronunţat, marţi, 15 octombrie, asupra cererii de eliberare condiţionată a lui Florin Apostu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. Florin Apostu a fost eliberat condiţionat.

UPDATE 15.30 Magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis că Florin Apostu poate fi eliberat condiţionat. „A fost respins recursul DNA - Biroul Teritorial Alba Iulia şi se menţine hotărârea Judecătoriei Deva“, spune Ildiko Glăman, purtător de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. 

Propunerea de eliberare condiţionată a fostului prim-procuror, pensionat în acest an pe caz de boală, a fost făcută de către Comisia de propuneri de pe lângă penitenciarul Bârcea Mare, unde a fost încarcerat Apostu. Pe 23 septembrie, cererea de liberare condiţionată a fost admisă de către Judecătoria Deva. Sentinţa nu a fost însă definitivă, fiind atacată de procurori cu recurs, care se va judeca marţi, 15 octombrie, la Tribunalul Hunedoara. 

1.058 de zile de închisoare

Florin Apostu a executat 1058 din cele 1.826 de zile de închisoare, şi a mai câştigat ”prin muncă prestată” alte 165 de zile, fiind astfel realizată fracţia de 2/3 din pedeapsă, una din condiţiile eliberării condiţionate. 

”În timpul detenţiei, condamnatul a participat la 97 de programe educaţionale pe teme culturale, de creaţie artistică, concursuri tematice, emisiuni radio-tv, consiliere moral creştină, teatru, spectacole, exponate proprii la expoziţiile artistice, cursuri de iniţiere – competenţe antreprenoriale, vizite, expoziţii la obiective culturale, şi a împrumutat cărţi de la bibiloteca unităţii. 

Totodată deţinutul a participat la trei programe sociale, motiv pentru care aceste activităţi i-au dat timp pentru a reflecta asupra comportamentului infracţional care a contribuit la condamnarea sa. 

În acest timp, deţinutul a fost evaluat periodic şi nu s-au relevant modificări semnificative sau aspecte care să necesite intervenţie pe problematică specifică, el fiind stabil din punct de vedere emoţional, cu o conduită exemplară, adaptându-se la normele carcerale fără dificultăţi în plan cognitiv. 

Toate activităţile desfăşurate în cadrul penitenciarului au reprezentat îndeletniciri care au contribintuit la creşterea gradului de conştientizare şi auto-reflecţie, fiind benefice pentru provocările viitoare de reintegrare socială”, se arată în decizia instanţei de la Deva. 

Apostu, deţinutul cu două doctorate

Potrivit documentului citat, ”condamnatul a fost stăruitor în muncă, redactând trei lucrări cu caracter ştiinţific, două fiind în domeniul managementului. Acesta are două doctorate: unul în drept şi altul în management. 

De asemenea, deţinutul a participat la evenimente culturale oferite de către alţi colegi de detenţie şi la emisiuni locale radio-tv, experienţe care i-au sporit acestuia încrederea în sine şi i-au dat speranţe pentru o adaptare rapidă la viaţa de după gratii şi creându-i oportunităţi în a continua să scrie după eliberare, ceea ce a contribuit la creşterea abilităţilor de dezvăluire a gândurilor şi ideilor, la îmbunătăţirea vieţii intelectuale şi sociale de la locul de deţinere, fiind favorabile pentru lucrul în echipă şi reintegrare socială. 

Pe tot parcursul detenţiei, condamnatul şi-a consolidate relaţiile cu propria familie şi contactul telefonic sistematic cu rudele sale i-a insuflat sentimental de securitate şi de hotărâre fermă de a reveni şi reintegra în societate mai ales că are în întreţinere un copil aflat la o vârstă la care are nevoie de ambii părinţi. 

Prin urmare, faţă de atitudinea manifestată în penitenciar, în raportul cu cadrele şi colegii de detenţie şi din cuprinsul procesului verbal rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, fiind discipinat şi stăruitor în muncă, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare”. 

Acuzat de infracţiuni de corupţie

Apostu a fost judecat, alături de omul de afaceri Ilie Carabulea şi de fostul ofiţer SRI Tiberiu Popescu, în cel mai răsunător dosar de corupţie din ultimii ani de la Sibiu. Potrivit unui comunicat al DNA din 22 octombrie 2010, ”La data de 2 august 2010 cât şi ulterior în lunile august şi septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, ca urmare a solicitării unui om de afaceri din judeţul Sibiu, afirmând că va interveni pe lângă Procurorul General al României pentru ca Ministerul Public să promoveze un recurs în interesul legii ce viza interesele financiare ale persoanei respective. În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a dat de înţeles că ar fi făcut demersurile necesare soluţionării favorabile a unei astfel de cereri.

În schimbul presupusei intervenţii, inculpatul a beneficiat de o revizie tehnică gratuită la autoturismul marca Audi A8 pe care îl folosea, revizie făcută la firma la care cumpărătorul de influenţă era acţionar majoritar. De precizat că autoturismul respectiv fusese achiziţionat în sistem leasing de la o firmă aparţinând aceluiaşi cumpărător de influenţă, leasing-ul fiind plătit de o altă societate comercială aparţinând aceluiaşi cumpărător.

De asemenea, la datele de 5 şi 19 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis suma de 400 euro şi un parfum, în scopul rezolvării favorabile a unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu ce avea ca obiect cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a sustras de la dosar mai multe documente şi declaraţii pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluţionând dosarul, în numele unui procuror subordonat, într-o manieră favorabilă persoanei cercetate.

În zilele de 10 şi 16 august, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană produse alimentare, respectiv a cerul 2000 – 3000 euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale în care erau se efectuau cercetări pentru infracţiuni rutiere.

La data de 24 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a determinat o persoană din conducerea Poliţiei Rutiere Sibiu să întocmească în fals o adeverinţă pentru ca unei persoane depistate conducând cu permisul anulat să i se prelungească dreptul de a conduce.

La data de 28 august 2010, în schimbul primirii unui plic cu bani de la un intermediar, Apostu Florin Nicuşor a promis să rezolve favorabil un număr de două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu privind unele persoane cercetate pentru infracţiuni rutiere.

În perioada august – septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană băuturi alcoolice pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar civil.

La data de 27 septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a acceptat să primească de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis o sumă de bani, iniţial neprecizată, pentru ca o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă să beneficieze de o soluţie cât mai favorabilă.

La data de 5 octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deţinea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat, să intervină pe lângă un funcţionar public cu atribuţii de decizie şi control din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (A.F.P.) Sibiu, in favoarea unei persoane fizice autorizate din Sibiu, astfel incât aceasta să primească de la A.F.P. Sibiu o sumă de bani reprezentând TVA corelativă activităţii comerciale desfăşurate de acesta. În contraprestaţie, Apostu Florin Nicuşor i-a trimis funcţionarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcţionarului, plângere pe care procurorul şef nu o înregistrase în evidenţele penale.

La începutul lunii octombrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu inculpatul Popescu Tiberiu Narcis, a stabilit să constituite un dosar penal pe numele unei persoane în scopul de a o determina să achite unui prieten comun ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu era supusă executării silite. Inculpaţii au stabilit ca, după plata creanţei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.

În cursul lunii octombrie 2010, în schimbul remiterii unei sume de bani în valută în biroul sau, Apostu Florin Nicusor a lăsat să se înţeleagă că va soluţiona favorabil un dosar penal privindu-l pe mituitor, dosar care la acel moment se afla în curs de anchetă la un lucrător din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu”, se arată în comunicatul DNA.  

5 ani de închisoare cu executare

Iniţial, Florin Apostu a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la 3 ani de închisoare cu executare în acest dosar. Ulterior, în recurs, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au majorat pedeapsa la 5 ani de închisoare cu executare. 

Omul de afaceri Ilie Carabulea a primit în acelaşi dosar, la Constanţa, doi ani de închisoare cu suspendare pentru ca ulterior, în recurs, să primească un an şi jumătate de închisoare cu executare. Carabulea a fost eliberat după câteva luni, pentru bună purtare. 

Pe 12 iunie 2012, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a lui Florin Apostu, după condamnarea definitivă a acestuia. 

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Un profesor din Sibiu primeşte gradaţie de merit, deşi are o condamnare definitivă pentru infracţiuni de corupţie

EXCLUSIV Detalii despre cum ar fi ajutat Alexandru Tancou, ofiţer la Crimă Organizată, gruparea traficanţilor de etnobotanice de la Sibiu

EXCLUSIV Dosarul cămătăriei de la Sibiu: Apartament pierdut pentru un împrumut de 2.000 de euro, terenuri pierdute valorând peste 400.000 de euro

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite