Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul sunt cele mai cunoscute mâncărurile ale ciobanilor  FOTO: thelovelyplanet.net
Balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul sunt cele mai cunoscute mâncărurile ale ciobanilor  FOTO: thelovelyplanet.net

Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.

Ciobanii din satele Mărginimii Sibiului gătesc şi acum la stâne după reţete folosite de strămoşii lor, în urmă cu sute de ani. Cele mai cunoscute mâncăruri preparate la stână sunt balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul. 

Maria Capotă din localitatea sibiană Răşinari provine dintr-o familie în care oieritul are o tradiţie veche şi a dezvăluit pentru ”Adevărul” cum se pregătesc delicioasele preparate din stânele ciobanilor ca să aibă un gust autentic. E ”musai” (n.r. obligatoriu) să fie pregătite în ceaun pe foc de lemne.

sibiu
sibiu

Cioban din satul sibian Tilişca FOTO: Ramona Găină

Balmoşul - după ce se separă brânza sau caşul de laptele de oaie se pune zerul care provine din separarea laptelui într-un ceaun împreună cu brânză, nu foarte sărată, unt, smântână şi o lingură de sare. Se lasă pe foc mic până când începe să se ridice spuma laptelui deasupra. Apoi se pune mălai în ploaie (n.r. se presară mălai), amestecând repede cu telul să nu apară cocoloaşe. După ce se îngroaşă puţin, se lasă să fiarbă ca şi mămăliga, amestecând rar, aproximativ 15 minute, după care se amestecă continuu cu telul încâ 3 minute până când capătă un aspect mai unsuros. Se serveşte fierbinte, simplu sau cu iaurt.

Sloiul de oaie - carnea de oaie se tranşează în bucăţi potrivite, se alege seul (grăsimea) de oaie, se taie mărunt şi se topeşte în ceaun. Când s-a încins bine se pune carnea în seu şi se fierbe la foc mic până când se desface carnea de pe os şi seul ”se limpezeşte”. Când e aproape gata se adaugă sare după gust - sarea nu se pune mai repede ca să nu se întărească carnea. Se lasă să se răcească până când se încheagă. Se păstrează şi se taie din el când doriţi să consumaţi din nou.

Jintiţa - Se prepară din zerul care rămâne după ce se face brânza, se fierbe zerul într-un vas de aramă la foc mic amestecând din când în când să nu se prindă şi să nu se afume. Când iese deasupra o compoziţie ca o smântână, groasă de 1 centimetru, aceasta se ia cu o sită mare şi se pune într-un alt vas. Se poate consuma caldă sau rece. Caldă este dulce, iar după 3-4 zile se acreşte şi se poate servi ca un iaurt.

Bulzul - se face mămăliga şi după ce se goleşte din ceaun se ia o porţie de mămăligă, se aşează în mijloc brânză de burduf, se adună şi se rotunjeşte. După ce este făcut, se lasă 5-10 minute, fie pe un grătar sau în jar, fie într-un cuptor 2-3 minute să se înmoaie brânza. Se serveşte cald cu smântână.

Vă mai recomandăm: 

Delicii din bucătăria tradiţională săsească: secretele preparării celui mai bun brock, a ciorbei de sfeclă galbenă sau a gustoasei supe de chimen

Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.

    

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite