Liviu Dragnea, la Sibiu: „Un nou proiect politic pentru PSD este foarte important. Ca să nu rămâi în urmă trebuie să fii ancorat în realitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Sibiu, unde a avut discuţii cu liderii organizaţiei judeţene, parlamentari şi primari, Liviu Dragnea, coordonator politic în cadrul PSD, a făcut o serie de declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea

Despre revenirea lui Ioan Cindrea în fruntea organizaţiei judeţene PSD Sibiu (N.r. - Cindrea s-a autosuspendat din funcţie după ce a fost condamnat, în primă instanţă, al un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pentru că a avut soţia angajată la cabinetul parlamentar. Cindrea a atacat decizia cu apel)

“Din păcate, la ora la care vorbim, organizaţia a ajuns la un nivel de divizare destul de periculos. Din cauza faptului că domnul Cindrea acum câteva luni s-a autosuspendat au apărut foarte multe frământări şi PSD Sibiu a devenit fioarte divizat, fiind în situaţia de a ajunge într-o situaţie greu de remediat dacă ar fi continuat.

Membri Comitetului i-au cerut domnului Cindrea să renunţe la autosuspendarea din funcţie, domnul Cindrea revedenind, de astăzi, preşedintele PSD Sibiu. Domnul Cindrea a luat act de această solicitare, a supus la vot această propunere, s-a votat în unanimitate, astfel încât începând de la finalul şedinţei domnul Cindrea a redevenit preşedintele PSD Sibiu. Recunosc că nu ştiam că se va discuta despre asta, dar am fost martor la discuţii. Aproape toţi membri au luat cuvântul şi au spus că le este greu, spre imposibil, să mai poată exista o coerentă politica în PSD Sibiu.

Pentru mine este important un lucru: ca organizaţiile PSD să nu se dezintegreze şi pe cale de consecinţă nici PSD. Pe de altă parte mă interesează ce vrea organizaţia. Dacă tot  Comitetul Executiv a avut aceasta constatare, această poziţie, a cerut acest lucru, înseamnă că într-adevăr continuarea activităţii politice într-un mod coerent în organizaţia PSD Sibiu depindea de această decizie a domnului Ioan Cindrea.

Eu ştiam că lucrurile nu mai sunt la fel de în regulă că atunci când Ioan Cindrea era preşedinte, dar, eu personal, şi poate nimeni din colegii din conducere,  nu ştiam că lucrurile au ajuns la acest nivel scăzut ca posibilitate de funcţionare şi ca posibilitate de a avea moral pentru a conţinua activitatea politică şi a pregăti alegerile viitoare.

Viitorea decizie a instanţei nu este influenţată de această decizie politică de azi, e o decizie asumată de Ioan Cindrea, solicitată ferm de organizaţie şi nu cred că e bine să amestecăm aceste lucruri. Când se va ajunge la termenul final vor decide în organizaţie”

Despre cota de încredere a PSD

“PSD-ul nu are voie să se blazeze, nu e cazul, este un partid serios, un partid responsabil, un partid bine aşezat şi bine structurat, un partid care în continuare este la nivel naţional, în urma cercetărilor sociologice, la o cotă de încredere de peste 40 la sută ca effect al unei guvernări bune a guvernului Ponta. 

Asta au spus sondajele, poate să fie o fotografie de moment, ca şi evoluţie PSD-ul a evoluat binişor ca şi cotă de încredere şi eu pun foarte mult asta pe seama efectelor bune ale guvernării care totuşi ţin România în al treilea an de creştere economică, poate pe primul loc din Uniunea Europeană ca şi creştere economică şi după trei ani de zile vorbim de creştere economică durabilă, sustenabilă, aşezată, plus că încep să se vadă efectele unor măsuri chiar în buzunarul cetăţenilor. Scăderea TVA-ului la 9 la sută la alimente a făcut să crească consumul şi cu efecte bune şi pentru producători, şi eu cred că toate măsurile astea au dat încredere românilor şi PSD-ul care este partidul principal care conduce coaliţia de guvernare şi care are primul ministru este beneficiarul acestei încrederi”. 

Despre pregătirile pentru alegerile de anul viitor

„Cred că luna septembrie este luna în care trebuie să se încheie discuţiile în fiecare organizaţie pentru viitorii candidaţi iar luna octombrie trebuie să fie luna în care candidaţii sunt stabiliţi, altfel există riscul ca să se lungească până la sărbătorile de iarnă şi partidul intră nepregătit în alegerile locale, un partid serios aşa se organizează”. 

Despre faptul că vor merge la alegeri în alianţă cu UNPR şi cu ALDE sau separat

„Asta vom discuta în coaliţie”. 

Dacă a vorbit cu Victor Ponta astăzi

„Nu, am văzut la televizor că a venit şi atât. Îi urez bun venit, suntem foarte bucuroşi că a revenit acasă”. 

Când va fi următoarea şedinţă a coaliţiei şi ce se va discuta

„Din câte ştiu eu săptămâna asta nu va fi, teoretic luni ar trebui să avem o şedinţă a coaliţiei, dar acum dacă s-a întors domnul Victor Ponta probabil că va discuta cu ceilalţi preşedinţi de partide din coaliţie şi vor stabili, eu încă nu ştiu, eu sunt prin ţară”. 

Dacă se va discuta despre relaţia cu UNPR

„Cred că se vor discuta mai multe lucruri, despre funcţionartea coaliţiei, despre acţiuni guvernamentale acre trebuie să fie întreprinse în perioada următoare, măsuri guvernamentale, despre alegerile de anul viitor, sunt multe subiecte care pot fi discutate în coaliţie mai ales că nu ne-am mai întâlnit de mult în coaliţie şi cred că s-au strâns foarte multe”. 

Dacă se aşteaptă la o creştere a cotei de încredere a PSD şi după reducerea Tva-ului la 19 la sută

„Reducerea TVA-ului al 19 la sută nu a fost generată de dorinţa de a căpăta mai multă încredere, a fost generată de abordarea economică a guvernului, dar poate avea aceste consecinţe, să mai crească cota de încredere. Important e ca PSD-ul să guverneze bine şi coerent şi în interesul oamenilor şi al companiilor şi cu foarte mare predictibilitate, pentru că mai sunt multe de făcut”. 

Dacă este de părere că PSD va rezista la guvernare până la toamnă

„Asta chiar e o întrebare foarte grea. Până la toamnă teoretic da, parlamentul nemafiind în sesiune teoretic da, eu sper să reziste şi după toamnă şi sper ca actuala coaliţie să reziste cel puţin până la alegerile parlamentare dea nul viitor. Teoretic nu ar fi motive ca această coaliţie să se rupă. Cred că se poate găsi suficientă înţelepciune în interiorul coaliţiei ca să se treacă nu neapărat cu uşurinţă dar cu responsabilitate peste votul de al numirea lui Mihai Răvan Ungureanu. Cred că se poate trece peste asta, cred că guvernarea ţării şi stabilitatea economică a ţării şi guvernamentală este mult mai importantă şi cred că şi unii şi alţii au această dorinţă. Eu cred că putem vorbi de a menţine coaliţia până la parlamentarele din 2016, dar, fiind în România, orice se poate întâmpla”. 

Dacă e mulţumit de mandatul de premier interimar lui Gabriel Oprea

„Nu analizez eu asta, activitatea guvernamentală a continuat normal, au fost două şedinţe de guvern sau 3, mi se pare că 3, pe care le-a prezidat, miniştrii au venit cu actele normative, au fost discutate, avizate, aprobate, da, chiar nu am ce să reproşez, nu au fost evenimente, lucrurile au fost în regulă”. 

Dacă el personal crede că ar fi mai bine ca Victor Ponta să demisioneze sau nu

„Nu hotărât. Astea sunt decizii personale, eu cred că este extrem de important ţinând cont de conjuctura actuală, regională, care nu este foarte simplă, cred că este extrem de important, în opinia mea, ca Victor Ponta să rămână prim ministru, mie mi se pare foarte important pentru stabilitatea economică a acestei ţări şi stabilitatea guvernamentală. Nu vorbim aici că ar fi mai bun un guvern al nostru decât guvernul lor, dincolo de acest lucru asta ar fi important, şi sper şi cred că va rezista să fie prim ministru, e important. Noi vorbim zilele acestea de Grecia, de ce se întâmplă în Grecia, e normal pentru că este un subiect european şi foarte prezent, dar cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie spre Republica Moldova, statul român, fiecare cetăţean român, instituţiile, partidele politice, trebuie să se uite cu atenţie spre republica Moldova. Parcursul european al Republicii Moldova, care începuse foarte bine, se pare că e frânt. Totuşi mie mi se pare că suntem mult mai apropiaţi ca să nu zic altfel de Republica Moldova şi de cetăţenii de acolo decât de Grecia, o ţară pe care o respectăm dar totuşi, şi în condiţiile astea cred că ar fi important ca Victor Ponta să rămână prim ministru”. 

Acum totuşi majoritatea e destul de fragilă, în cazul în care să spunem că va pica Guvernul veţi pune în discuţie şi o altă şefie a partidului în toamnă?

„Eu nu cred că va pica, eu nu sunt foarte convins că va pica Guvernul, eu cred că acest Guvern va rezista. UNPR-ul a spus foarte clar că aici a avut o altă opţiune, că n-au fost, poate s-a scăpat, atunci când s-a constituit colaiţia, că nu s-a discutat şi despre aceste lucruri dar a zis că din punct de vedere al tuturor hotărârilor şi legilor adoptate în Parlament care ţin de actul efectiv de guvernare nu se pune problema, deci coaliţia nu are de ce să fie şubredă, teoretic”. 

Dacă au discutat despre un candidat pentru Primăria Sibiu 

„Nu, nu am discutat, nu e prea devreme dar în contextul ăsta nu, eu zic că după ce se finalizează ăsta este încă un argument în sprijinul ideii de ase finaliza conferinţa judeţeană până la finalul lunii iulie. 

Să termine odată cu alegerile interne şi apoi liniştiţi să se pună la masă şi să se gândească pentru fiecare localitate cu ce candidat merg. În plus, în partid – în ansamblu – poate este nevoie să se construiască un nou proiect politic: o nouă abordare doctrinară, o nouă abordare a marilor proiecte de ţară, abordare strategică, leadership. PSD trebuie să ţină cont şi de evoluţia societăţii. Nu numai PSD, toate partidele. Ca să nu rămâi în urmă trebuie să fii ancorat în realitate şi cred că un nou proiect politic pentru PSD că să-l prezinte oamenilor într-o perioadă rezonabilă este foarte important. De aceea alegerile interne din partid trebuie să se finalizeze”.

Vă mai recomandăm: 

Frumoasă şi deşteaptă. Iuliana Poplăcean a luat nota 10 la Evaluarea Naţională 2015: „Nu aş pleca niciodată din ţara mea, oamenii sunt mult mai calzi aici!”

Iuliana Poplăcean este unul dintre cei 7 elevi din judeţul Sibiu care au reuşit să obţină nota 10 la examenul de Evaluare Naţională 2015. Rezulatatele la Evaluare Naţională 2015 s-au afişat vineri pe site-ul edu.ro şi la centrele de examinare.

Pavel Diaconu, bătrânul care merge la toate evenimentele îmbrăcat în cămaşa tradiţională şi promovează ia pe Facebook: „Ia şi tricolorul le am la suflet“

Pavel Diaconu, în vârstă de 69 de ani, din localitatea sibiană Răşinari, merge la toate evenimentele importante îmbrăcat în ia tradiţională românească. Din dragoste pentru tradiţii, bătrânul şi-a amenajat acasă şi un minimuzeu cu obiecte tradiţionale.

Cum îl fila Securitatea pe filosoful Noica: „A reluat legăturile cu legionarii trădători de patrie Cioran Emil, Eliade Mircea“ - note informative

„Noica a fost filat ca un obiectiv militar“ avea să afirme Andrei Pleşu, despre Securitatea care l-a urmărit pe filozof pe tot parcursul vieţii, indiferent că acesta s-a aflat la Bucureşti, în Păltiniş sau în alte părţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite