Litoralul Ardealului, locul în care românii se umplu de nămol în scop terapeutic

Litoralul Ardealului, locul în care românii se umplu de nămol în scop terapeutic

La Balta cu nămol se ung cu o pastă cremoasă mii de turişti în fiecare an FOTO Ocna Sibiului - lacurile naturale sărate

În fiecare vară, mare parte din zecile de mii de turişti care aleg Ocna Sibiului drept destinaţie se ung din cap până în picioare cu pasta neagră pe care o scot din balta cu nămol. Medicii spun că acesta are indicaţii terapeutice, dar este recomandat şi sfatul doctorului înainte de „bălăceala în nămol“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din cauza salinităţii ridicate a zecilor de lacuri de la Ocna Sibiului, staţiunea aflată la 17 km de Sibiu a primit numele de Litoralul Ardealului. 12 din lacurile de aici sunt funcţionale şi atrag anual zeci de mii de turişti inclusiv pentru proprietăţile terapeutice ale apei, aerosolilor, dar şi nămolului. Acesta se găseşte din belşug în lacul botezat Balta cu nămol, care s-a format într-o excavaţie în acoperământul straturilor de sare de la Ocna. De altfel, cele mai importante lacuri de aici s-au format ca urmare a surpării vechilor galerii de exploatare a zăcămintelor de sare. Cel mai adânc lac, Ocna Pustie, are o adâncime maximă de 130 de metri, iar cel mai sărat lac – Brâncoveanu – are o salinitate la suprafaţă cuprinsă între 310 şi 400 de grame la litru (spre comparaţie, apa Mării Negre are o salinitate de 22 de grame la litru).
 
Lista tratamentelor
 
Proprietăţile curative ale apei de la Ocna Sibiului au început să fie exploatate după 1820, din 1948 staţiunea devenind una cu caracter permanent. „Oamenii vin la Ocna Sibiului în special pentru afecţiunile aparatului locomotor, reumatismale: artroze cu diverse localizări, afecţiuni post traumatice ale aparatului locomotor, unele afecţiuni dermatologice, ginecologice şi respiratorii“, arată dr. Mariana Varodi, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie.
 
Ea arată că pentru afecţiunile respiratorii sunt indicate cure de aerosoli, cu plimbări pe marginea lacurilor dimineaţa şi seara, iar pentru afecţiunile locomotorii sunt indicate băile în lacurile sau piscinele cu apă sărată, împachetările cu nămol cald sau tratamentele cu nămol rece, asociate cu băile de soare.

Cu toate acestea, împachetările cu nămol sunt contraindicate anumitor categorii de pacienţi, prin urmare medicii cer să le fie consultată opinia înainte de a da buzna în Balta cu nămol. „Înainte să facă astfel de lucruri, oamenii ar trebui, totuşi, să ceară şi sfatul medicului deoarece sunt şi multe contraindicaţii. De multe ori, la Ocna Sibiului vin şi oameni în vârstă cu afecţiuni ale aparatului cardiovascular, cu tumori, cu infarct ori accident vascular, iar cei cu astfel de afecţiuni îşi pot face mai mult rău cu astfel de împachetări“, arată dr. Mariana Varodi. 
 
Pentru ce e bun nămolul
 
Nămolul de la Ocna Sibiului are o culoare neagră lucioasă şi o granulaţie extrem de fină, peste 58% din compoziţia chimică a acestuia fiind substanţe minerale: anioni sulfurici, fosforici, bicarbonici, iod, brom, clor şi cationii de sodiu, de potasiu, fier, magneziu, mangan, aluminiu şi calciu. Pe baza proprietăţilor fizice şi chimice, nămolul este recomandat pentru vasodilataţia intensă cu îmbunătăţirea circulaţiei locale şi generale, stimularea metabolismului tisular, restabilirea echilibrului mineral, dar şi pentru efecte sale biostimulante, emoliente şi antialergice. „Nămolul e bun şi pentru prevenţie. E bine să venim la Ocna Sibiului şi înainte de a suferi de anumite afecţiuni, când căutăm o minune“, mai sfătuieşte dr. Mariana Varodi.
citeste totul despre: