Ipoteză: jandarmul din Sibiu care păzea consulatul Germaniei, ucis de un coleg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Paliuc a fost omorât în luna mai 2012, în timp ce asigura paza Consulatului German din Sibiu. La aproape un an de la incident, criminalul este încă în libertate.

Dimineaţa zilei de 30 mai 2012, Sibiu. O asistentă de la Spitalul Militar, care se îndrepta spre serviciu, face o descoperire şocantă. Pe strada Lucian Blaga, la cinci minute de centrul Sibiului, în faţa Consulatului German, femeia găseşte un jandarm căzut în stradă, într-o baltă de sânge. Imediat, sună la 112. Un echipaj de ambulanţă ajunge rapid la faţa locului. Din păcate, medicii nu mai pot face nimic pentru Marius Paliuc

Anchetatorii aveau să stabilească ulterior că jandarmul a fost înjunghiat în gheretă, a ieşit apoi afară, a căzut în stradă şi şi-a dat ultima suflare. 

Ştirea face rapid înconjurul României, incidentul fiind unic în istoria Jandarmeriei Române. Şeful Jandarmeriei Române de atunci vine la Sibiu, iar anchetatorii anunţă că au mai multe piste. La aproape un an, criminalul încă nu a fost prins.

Confirmare: suspecţi printre jandarmi 

În răspunsul transmis la solicitarea „Adevărul“, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu confirmă că printre suspecţi sunt şi colegi ai jandarmului ucis. Rezultatele expertizelor ADN solicitate vin extrem de greu de la Bucureşti, iar ce a venit până acum nu a fost suficient de concludent pentru a pune pe cineva sub acuzare. Alte rezultate ADN sunt aşteptate în continuare. 

Într-o anchetă extrem de complicată, cu zeci de suspecţi, multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns. În noaptea respectivă, Marius Paliuc nici măcar nu era de serviciu. A primit un telefon, povesteşte familia, fiind anunţat să se prezinte la serviciu deoarece colegul care era de serviciu s-a îmbolnăvit. „Când l-am întrebat eu pe domnul Dogaru (Colonelul Costel Dogaru, şeful Jandarmeriei Sibiu, n.r.) cum s-a făcut schimbul ăsta de tură, mi-a răspuns că celălalt jandarm s-a îmbolnăvit subit“, povesteşte Maria Avram Paliuc, mama jandarmului ucis. 

Tot un mister rămâne şi momentul exact în care a avut loc crima. În procesul verbal de cercetare a evenimentului, întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei la trei luni după incident, se menţionează că „ora producerii evenimentului este neprecizată“, aceeaşi menţiune, cu ora neprecizată, apărând, de altfel, şi pe certificatul medico-constatator al decesului. Întrebaţi în legătură cu acest aspect, în condiţiile în care jandarmului i-a fost făcută autopsia, reprezentanţii Parchetului spun că „specialistul nu a putut stabili ora exactă“, iar cei de la Medicină Legală spun că nu pot oferi informaţii în acest caz, „întrucât ancheta este încă în desfăşurare, iar toate informaţiile au fost oferite instituţiilor abilitate“. 

Reprezentanţii Jandarmeriei nu comentează

În zonă erau mai multe camere de supraveghere, amplasate la punctul de control şi acces al Consulatului, pe pereţii exteriori şi pe acoperiş, însă imaginile surprinse de acestea sunt neclare. În schimb, pe şi în ghereta jandarmului nu există camere de supraveghere, iar ucigaşul a lovit tocmai în interiorul gheretei. 

Întrebaţi cum comentează schimbul de tură, dar şi dacă s-au făcut sau nu verificări în noaptea crimei în postul de la Consulat, oficialii Jandarmeriei refuză să facă vreo declaraţie, pe motiv că ancheta este preluată de Parchet. Şeful Jandarmeriei sibiene refuză să comenteze şi faptul că, printre suspecţi, sunt inclusiv angajaţi ai Jandarmeriei. „E treaba lor, cei care au făcut această declaraţie, eu deocamdată nu am niciun fel de informaţii, nu am cunoştinţă de aşa ceva“, a declarat colonelul Costel Dogaru pentru Adevărul. 

După incident, toţi oficialii Jandarmeriei, atât la Sibiu, cât şi la Bucureşti, au rămas în funcţii. În procesul verbal de cercetare a evenimentului, pentru prevenirea altor evenimente similare, sunt făcute doar trei recomandări, care vizează „actualizarea planului de prevenire şi protecţie“, „prelucrarea cauzelor şi împrejurărilor evenimentului cu întregul personal operativ al Jandarmeriei române“ şi „perfecţionarea tehnicilor de autoapărare prin repetarea predării setului de teme specifice şi antrenamentelor în cadrul orelor prevăzute în planul anual de educaţie fizică pentru personalul operativ“. 

Mama victimei: „Sistemul este autorul moral al crimei“

În bucătăria familiei Paliuc, lângă un tablou cu Marius îmbrăcat în ţinuta de la Jandarmerie, arde în permanenţă o candelă. Discuţia cu Maria Avram Paliuc, mama jandarmului ucis, curge greu, printre lacrimi şi foarte multe întrebări fără răspuns. Nu înţelege nici acum ce a fost cu schimbul acela de tură, „subit“, pentru că nu i-a dat nimeni nicio explicaţie, nici conducerea Jandarmeriei, nici cel care a făcut schimbul de tură, pe care nici măcar nu-l cunoaşte. 

Iar întrebările nu se opresc aici. „Pe certificatul de deces scrie oră neprecizată, ceea ce nu se poate, de ce i-au mai făcut autopsie copilului meu? La crimă să spui tu oră neprecizată? E strigător la cer!“, exclamă femeia. Spune că, de atunci, n-a mai căutat-o nimeni din Jandarmerie, nici oficiali şi nici colegi, iar pentru ultimul salariu al lui Marius a trebuit să facă succesiune de două ori, pentru că de două ori banii au fost viraţi în contul jandarmului mort. 

„Sistemul e autorul moral al morţii copilului meu! Cu toate că acest comandant al Jandarmeriei Sibiu ştia că acolo este un punct forte, unde nu poate să lase de noapte un singur jandarm, totuşi a lăsat un singur jandarm! Dacă erau doi, Marius al meu nu murea!“, mai spune mama jandarmului, care vine cu o ipoteză şocantă. Susţine că cel care a ucis a făcut-o la comandă şi că nu ar fi putut comite crima aparent perfectă fără ajutorul celor din sistem. 

„Nu numai criminalul este cel vinovat, în spatele aceluia sunt şi alte persoane care au comandat această crimă. Acolo nu putea să pătrundă niciun criminal fără ajutorul celor din sistem. Eu cred că Marius al meu s-a aflat într-un loc în care nu trebuia să fie, la momentul la care nu trebuia să fie, şi să afle nişte lucruri despre cineva pe care nu trebuia să le afle. Undeva au fost, undeva s-a discutat, şi-a dat cineva drumul la gură despre ceva, Marius a aflat despre lucrul acesta şi precis ăsta a fost motivul pentru care l-au adus la tăcere“, susţine mama jandarmului. 

Tăierile de personal din MAI

Consulatul Germaniei din Sibiu, misiune diplomatică, a avut până la tăierile de personal din MAI din 2011 doi jandarmi pe schimbul de noapte. Familia tânărului ucis arată cu degetul către oficiali şi susţine că, dacă postul de pază ar fi rămas cu doi jandarmi, tragedia nu ar fi avut loc. Şeful Jandarmeriei sibiene se apară, spunând că „restructurarea s-a făcut la ordin“ şi nu poate spune dacă un singur om, la paza unei misiuni diplomatice, este suficient. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite