FOTO Relaxare la răcoare şi zăpadă în luna iulie. Sute de turişti au fugit de caniculă la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zapada nu s-a topit complet la Balea Lac iar peisajul de poveste a atras sute de turisti - Fotografii Ramona Găină
Zapada nu s-a topit complet la Balea Lac iar peisajul de poveste a atras sute de turisti - Fotografii Ramona Găină

Turişti de toate vârstele au luat cu asalt Transfăgărăşanul duminică, în primul week-end de la deschiderea şoselei, pentru a petrece o zi relaxantă la doar 12 grade Celsius, la Bâlea Lac.

Încă de la primele ore ale dimineţii, şoseaua care urcă în inima munţilor Făgăraş a fost luată cu asalt de maşini din toate judeţele ţării. Transfăgărăşanul, unul din cele mai frumoase drumuri ale României, este deschis doar 4 luni pe an, de la 1 iulie până la sfârşitul lunii octombrie, iar acesta a fost primul week-end din acest an de când drumul s-a redeschis. 

”E vremea e frumoasă, noi venim tocmai de la Covasna, e prima dată când ajungem la Bâlea Lac. E frumos, cel mai mult ne place peisajul. Şi ne place şi vremea de aici, e rece, chiar şi puţină zăpadă, e frumos”, a spus Felicia Triban, o turistă venită la Bâlea Lac. 

Mercurul din termometre a arătat 5 grade dimineaţa la Bâlea Lac, iar la prânz abia a ajuns la 12 grade. Pe versanţi, au rămas încă petece de zăpadă. Un peisaj de poveste, în care turiştii nu ştiau unde să orienteze prima dată blitzurile aparatelor de fotografiat. 

”Este o zi frumoasă de duminică pe care am dorit să o petrecem împreună cu familia. E foarte frumos, suntem de la Sibiu, temperatura e potrivită pentru perioada asta a anului, răcoare, e bine, e frumos, ne place. E şi un pic de zăpadă, schiurile sunt în portbagaj, suntem pregătiţi”, spune râzând Iulian Lengyel, un alt turist. 

Turişti din Spania şi Singapore

Nicole Lungu, o româncă stabilită de mulţi ani în Spania a ajuns duminică la Bâlea împreună cu soţul ei, cetăţean spaniol. ”Eu sunt româncă, sunt căsătorită cu un spaniol, e pentru prima dată când soţul meu vine aici. Ne place totul aici, naturaleţea, asta este cel mai important, faptul că nu s-a umblat încă, nu s-a demontat încă, e totul natural. Venind de la 40 de grade aici e impresionant, noi trăim într-o zonă unde nu ninge niciodată”, a povestit femeia, zâmbind, în timp de soţul ei mâgâia cu privirea limbile de zăpadă de pe versanţi. ” Noi trăim la 5 kilometri de Atlantic, pe plaja Atlanticului, şi normal că e impresionant, în Spania e zăpadă doar la partea nordică, de la Madrid în sus”, a spus Antonio Mora 

Şi Şerban Grigorescu, un român stabilit de 5 ani în Singapore, a ajuns duminică pentru prima dată la Bâlea Lac. ”Am venit să-mi vizitez ţara, sunt pentru prima oară la Bâlea Lac. E foarte foarte frumos, îmi place tot ce se vede în jur, nu e nici frig, e foarte plăcut”, a spus tânărul. 

Lacul cu dorinţe

Pe malul lacului Bâlea, turiştii nu s-au rezumat doar la a admira peisajul şi la a-şi face fotografii. În partea dreaptă a lacului, e o zonă în care superstiţioşii aruncă monede şi îşi pun dorinţe. ”Venim din Bucureşti, aruncăm bănuţi în lac şi ne punem dorinţe, se spune că se împlinesc. E foarte rece aici, suntem surprinşi să găsim zăpadă în iulie”, a spus Simona Murea, o turistă din Bucureşti. 

George Bâcă, prietenul ei, nu se mai sătura de peisaj. ”Nu am mai fost demult la Bâlea şi e foarte frumos totul, peisajul, drumul. Pentru mine nu e rece, e tocmai bine, faţă de căldura din Bucureşti, unde temperatura ajunge la prânz la 30-32 de grade, e superb”, a spus George Bâcă. 

Şorici, brânzeturi şi bulz

După o plimbare în inima naturii, turiştii s-au refugiat pe terasele celor două cabane din zonă, pentru a lua masa. Iar la plecare nu aveau cum să ocolească standurile comercianţilor din zonă, cu produse tradiţionale apetisante. În primul week-end de sezon de vară, vânzarea a mers de minune. ”Merge vânzarea, acum îşi dă drumul, e primul week-end, de abia au început să vină turiştii. Îi aşteptăm cu produse tradiţionale, cârnaţi, şunculiţă, caşcaval, şoric de porc proaspăt, dar şi cu siropuri şi dulceţuri naturale. 

Preţurile sunt accesibile, şoriciul costă 5 lei 100 de grame, 50 de lei kilogramul, cârnaţii 40 de lei kilogramul, muşchiul 45 de lei kilogramul, caşcavalul afumat 40 de lei kilogramul, slăninuţa 30 de lei kilogramul iar dulceţurile şi siropurile între 15 şi 20 de lei. Cel mai bine merge şoriciul pentru că e mai proaspăt şi se cere în sezonul ăsta”, a spus Cristi Răduţ, un comerciant din zonă. 

Lumea s-a pus la rând şi la grătarul lui moş Vasile Văcăruş care, echipat corespunzător, cu nelipsitul clop ciobănesc pe cap, le-a pregătit amatorilor cel mai bun bulz, preparat făcut din brânză de burduf îmbrăcată în mămăligă fierbinte şi rumenită apoi pe grătar. ”Merge vânzarea încet şi bine, se caută foarte bine bulzul, doar e hamburgerul românesc. Îl cer turiştii, merge bine, avem lângă el şi o ceafă de porc la grătar, pentru cine doreşte”, a spus Vasile Văcăruş.  

Transalpina, deschisă neoficial

Şefii de instituţii îşi dau cu stângu-n dreptul în privinţa situaţiei Transalpinei, cel mai înalt drum din România, care traversează Munţii Parâng, pe teritoriul a trei judeţe: Gorj, Vâlcea şi Alba. În urma cu o săptămână, Narcis Neaga, şeful Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR), declara că lucrările de modernizare nu sunt finalizate, iar şoseaua nu este deschisă circulaţiei, pentru că nu a fost preluată de la constructor. Prezent la Târgu Jiu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a solicitat conducerii CNADNR să trimită o echipă care să semnalizeze corespunzător pericolele existente: „CNADNR va trimite o echipă ca să marcheze acele zone. Până la Rânca se circulă fără niciun fel de restricţie, iar dincolo de Rânca, drumul este declarat închis, dar oricine vrea să circule o poate face pe propria răspundere“. Alin Ion

Vă mai recomandăm: 

FOTO Vacanţă în colibe ciobăneşti. Relaxare în cel mai autentic stil românesc

La patru kilometri de Tilişca, un sat din Mărginimea Sibiului, în inima muntelui, câţiva ciobani autentici aşteaptă turişti pentru o vacanţă în colibe vechi de mai bine de 100 de ani, cu mâncare tradiţională de la stână.

Galeş, satul unde roata morii se-nvârteşte de 130 de ani

Trăsăturile satului autentic din Mărginimea Sibiului sunt conservate aproape intacte în localitatea Galeş, aflată la circa 20 de kilometri de Sibiu. O moară de apă funcţionează aici de la 1884, iar obiceiuri unice în ţară se ţin într-o biserică veche de 300 de ani.

Tezaurul săsesc din podul bisericii de la Brădeni. Comoara unică în România a fost reabilitată de studenţi nemţi

Brădeniul este o comună aflată la aproximativ 80 de kilometri de Sibiu, cu foarte mulţi oameni săraci, case vechi şi un primar celebru în toată România după ce, proaspăt ales pe listele PP-DD, a vopsit în mov, culoarea partidului, o parte din casele din localitate. Tot în Brădeni însă, în podul bisericii fortificate din localitate, zace nepromovat un tezaur de o uriaşă valoare, unic în România: 120 de lăzi vechi, săseşti, cele mai vechi datând încă din secolul XV.

FOTO Petiş, satul de vacanţă din inima României

La 40 de kilometri de Sibiu, orăşenii redescoperă liniştea şi frumuseţea unică a vieţii de la ţară. În ultimii ani, în satul Petiş şi-au cumpărat case de vacanţă sau chiar s-au mutat cu totul oameni care au trăit la asfalt, reînviind micuţa localitate săsească.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite