Evaluarea Naţională 2015 Sibiu: "Mă aşteptam să-mi dea genul dramatic şi când colo mi-a picat basmul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Masariu spune ca subiectele au fost o surpriza
Robert Masariu spune ca subiectele au fost o surpriza

Elevii de clasa a VIII-a din judeţul Sibiu au susţinut luni prima probă de la Evaluarea Naţională 2015, cea scrisă la limba şi literatura română.

Evaluarea Naţională 2015 a debutat la Sibiu cu emoţii atât pentru elevi, cât mai ales pentru părinţi, care au aşteptat nerăbdători la ieşirea din unităţile de învăţământ.

Radu Hociotă a fost primul care a ieşit din examen la şcolala generală de pe strada Spartacus, vestită în oraş pentru că aici votează preşedintele Klaus Iohannis. Radu spune că nu a fost foarte greu, dar nici nu se aşteaptă la notă foarte mare. "Ne-a picat nuvela şi genul epic, a fost ok, aşa şi aşa, nu a fost nici greu şi nici uşor, mă aştept la un 6", spune Radu Hociotă. 

Robert Măsariu a stat în sala de examen până aproape de finalul celor două ore avute la dispoziţie, dar nu a ieşit nici el tocmai optimist. Spune că l-au surprins subiectele şi nu aşteaptă la o notă foarte mare. "A fost destul de ok, dificultate cam pe la jumate. Nu mă aşteptam, mă aşteptam să-mi dea genul dramatic şi când colo mi-a picat basmul. Mă aştept la un 7", a spus Robert Măsariu. 

Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu

Punctul a.

1. Scrie un antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. Explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. Formulează două idei principale din textul dat

4. Transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. Prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"

Punctul b.

Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat

Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015. Text din ziarul „Adevărul“ - Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură.

La primul subiect, primele cerinţe sunt legate de limbă şi de înţelegerea textului, iar al doilea este o compunere pe problemele studiate.

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Vă mai recomandăm: 

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite