Cum apare frica de întuneric, fobia care îngrozeşte copii şi adulţi. Psiholog: „Este resimţită ca reală, iar raţionalizarea nu este utilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de întuneric poate avea cauze diverse, iar manifestările diferă la adulţi şi copii. Un psiholog a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt acestea şi cum pot fi tratate.

Specialiştii spun că frica de întuneric poate avea cauze diverse, şi că este foarte important să înţelegem motivul pentru care apare pentru a o putea vindeca.

”Una dintre cauze se pare că se află chiar în genele noastre, înscrisă ca mecanism evoluţionist. Strămoşii noştri erau deseori atacaţi de prădători nocturni, iar frica îi ajuta să fie aleeţi şi să se apere de aceştia. 

Alte cauze ale fricilor nocturne pot fi anxietatea ca tulburare psiho-emoţională, depresia, stresul, diverse traume, dificultăţi de adaptare la o situaţie nouă, imagini sau sunete de peste zi care au produs teamă (film, desene animate, situaţii care au produs o sperietură), faptul de a asista la certuri în familie, chiar faptul de a construi din imaginaţie explicaţii pentru zgomote sau umbre nocturne, inexplicabile raţional. Este important să înţelegem că pentru copii pot fi inexplicabile situaţii care pentru noi, ca adulţi, sunt perfect normale, numai ca urmare a experienţei”, explică Oana Vasiu, psiholog clinician, cu un master în psihoterapie analitică. 

Cum se manifestă frica de întuneric

Manifestările, explică specialistul, pot fi diferite la adulţi şi la copii.

”Frica de întuneric nu este ceva raţional, astfel că manifestările ei nu sunt logice. Mulţi copii sunt speriaţi de posibilitatea existenţei unor monştri în întuneric, a unor fiinţe care le pot face rău. În cazul adulţilor, teama este de ceea ce s-ar putea intampla în întuneric, situaţii în care pot apărea atacatori de care nu se pot apăra, care le pot face rău fără ca aceştia să poată controla în vreun fel situaţia. Frica este resimţită ca fiind reală, iar raţionalizarea nu este utilă deoarece, după cum spuneam, cauza nu este una raţională. Manifestările includ frică, dificultăţi de respiraţie, ameţeală, tremor, transpiraţie abundentă, ritm cardiac accelerat, dureri în piept, evitarea faptului de a fi în întuneric”, explică specialistul. 

Cum tratăm frica de întuneric

Pentru a putea scăpa de frica de întuneric, primul pas este să înţelegem ce a declanşat-o şi să încercăm să eliminăm respectiva cauză. ”În primul rând, este important să întelegem şi să încercăm să eliminăm cauza fricilor nocturne. Astfel, putem observa când au apărut fricile, care era contextul în care ne aflam atunci. Dacă situaţia care cauzează frica de întuneric ne depăşeşte posibilităţile de gestionare, este important să cerem sprijin de specialitate. Putem apela, în funcţie de specificul situaţiei, la medicul de familie, la pediatru, la psihiatru sau la psiholog. 

În cazul copiilor, dacă nu există o situaţie care să necesite tratament de specilaitate, este important să le tratăm cu seriozitate fricile, oferind posibilitatea celor mici de a vorbi despre ceea ce simt. Crearea unui mediu care să liniştească copilul poate fi utilă, oferindu-i sprijin, atenţie, calm, căldură emoţională şi acceptare a stărilor sale. Pentru orice situaţie în care simţim că avem nevoie sprijin, putem apela oricând la consiliere de specialitate, chiar şi numai pentru a determina dacă este cazul să începem sau nu un tratament”, mai spune specialistul. 

Vă mai recomandăm: 

Ce ascund relaţiile intime cu un partener mai în vârstă. Cât poate dura o astfel de iubire şi ce trebuie să respecte cei doi îndrăgostiţi - explicaţiile psihologilor

Specialiştii spun că relaţia cu un partener mai în vârstă are atât plusuri, cât şi minusuri, iar o astfel de legătură poate rezista în timp, în situaţia în care motivele ambilor parteneri de a alege acest tip de relaţie rămân constante.

Cum recunoşti un mincinos notoriu. De ce mint copiii şi adulţii şi cum poate fi tratată nevoia de a nu spune adevărul - explicaţia specialiştilor

Copiii şi adulţii mint din motive diferite, spun specialiştii, iar o serie se semne corporale vă spun cu certitudine că cineva nu spune adevărul.

Cum recunoaştem un atac de panică şi cum putem preveni stările de anxietate. Cei care trec prin aşa ceva se tem de o moarte iminentă

Anxietatea poate sta la baza panicii, spun specialiştii, diferenţa dintre cele două fiind dată de intensitatea manifestării. Atacul de panică este, practic, o agravare a unei tulburări anxioase.

De ce sunt atraşi bărbaţii de femeile cu sâni mari şi cu fese proeminente. Explicaţia specialiştilor: „Este scris în ADN-ul uman“

Atracţia bărbaţilor pentru femei cu forme bine definite are în primul rând legătură cu fertilitatea, dar formele pronunţate pot fi considerate un indicator al sănătăţii şi al unei rate mai ridicate de supravieţuire, spun specialiştii.

De ce bârfesc femeile. Explicaţia specialiştilor pentru unul din cele mai răspândite obiceiuri din lume

Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă de sex.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite