Ce este frica şi care sunt marile temeri ale omului modern. Un psihiatru şi un preot explică de ce devenim anxioşi şi înspăimântaţi de lucruri care nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic psihoterapeut şi un preot au soluţia pentru Frică. FOTO Arhivă
Un medic psihoterapeut şi un preot au soluţia pentru Frică. FOTO Arhivă

"De ce ţi-e frică nu scapi" spune un vechi proverb. Cu toate acestea, medicii şi chiar şi mai-marii bisericii cred că putem să ne vindecăm de frică. Omul modern are la îndemână toate uneltele pentru a scăpa de anxietăţi.

Jurnaliştii "Adevărul" au discutat cu un preot şi cu un medic psihiatru despre subiectul Fricii. Paradoxal, atât părintele de la Arhiepiscopia Tomisului, cât şi medicul din Constanţa au păreri similare. Singurele diferenţe apar atunci când discutăm despre modul în care frica poate fi "vindecată".

"Antonimul fricii nu este curaj, ci libertate!"

Părintele Cezar Axinte este consilier eparhial la Arhiepiscopia Tomisului, dar se poate lăuda cu o cariera de avocat, dar şi cu una în televiziune. Prima sa meserie îl ajută foarte mult să exprime clar părerile pe care le are despre acest subiect. El crede că toate cercetările făcute de mii de ani despre "Frică" nu au ajuns la nicio concluzie şi omul nu a scăpat de ea. 

"Frica la om poate fi o stare firească şi necesară. Se manifestă instinctiv şi are rolul de a-l feri de multe primejdii. Există o boală rară a unor persoane care nu se tem. Aceea este o stare patologică şi ei pot ajunge să fie în pericol pentru că nu refuză să urce la înălţime. În rest, toată lumea are o frică instinctivă. Ce depăşeşte această frică este rezultatul unor experienţe socio-umane", explică preotul. 

Prelatul îşi aduce aminte de versurile lui Eminescu: "Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată" şi recunoaşte că nici el nu este neînfricat. Părintele Cezar Axinte este de părere că "în codul genetic uman nu există informaţia morţii. Omul o acceptă ca pe o certitudine absolută. Biserica nu contrazice moartea, nu spunem că nu e o realitate, dar abia de aici începe învăţătura bisericii".

Consilierul Arhiepiscopiei Tomisului crede că frica este rădăcina tuturor relelor şi sursa nefericirilor noastre. 

"Rezultatele acţiunilor noastre sunt date de frici. Toate spaimele noastre sunt circumscrise fricii de moarte. Antonimul fricii nu este cuvântul «curaj», ci «libertate». Cel puţin aşa este în Biserică. Soluţia este să învingi originea fricii. Cel care a învins frica de moarte devine un om excepţional, un om formidabil.   Biserica ne învaţă că în cazul fiului lui Dumnezeu, al lui Iisus Hristos, moartea nu a putut să-l ţină pe om. Prin învierea lui şi prin împărtăşire noi scăpăm de frica de moarte. De atunci omul este liber", explică părintele Cezar Axinte. 

Prelatul este convins că fricile de zi cu zi rămân în sufletele noastre. Asta se întâmplă pentru că omul are frică de boală, de pierderea locului de muncă şi alte evenimente pe care nu poate să le ţină în frâu. 

preot Cezar Axinte

Preotul Cezar Axinte. FOTO Arhiva Personală

"Cunoaşteţi adevărul şi adevarul vă va face liberi!", citează părintele. "Adevărul nu este un «Ce», este un «Cine». Persoana absolută este hristos. Prin împărtăşire şi unire cu Hristos omul scapă de moarte. Fricile celelalte sunt de mică amplitudine. Noi învăţăm oamenii şi credem că noi nu ne luptăm să biruim boala, ci moartea. Ce folos dacă învingi cancerul dacă peste 10 ani mori din alte cauze?", a continuat consilierul Arhiepiscopiei. 

Părintele Cezar Axinte crede că "nădejdea omului în Hristos şi în înviere face ca viaţa să aibă sens. Datorită faptului că ai scăpat de frică, inclusiv de frica de moarte". 

"Anxietatea e preţul pe care îl plătim civilizaţiei"

Doctorul Cristina Cazan este medic specialist psihiatru şi are formare în psihoterapie. Doctorul constănţean de la Ovidius Clinical Hospital defineşte frica drept "o teamă fără obiect". Ea crede că omul nu poate preciza de obicei de ce îi este teamă şi atunci apar manifestări care variază de la un pacient la altul. 

Din punct de vedere medical, frica se poate manifesta prin ameţeli, teama de a sta afară, de zonele aglomerate. Un astfel de pacient caută să fie însoţit, începe să se investigheze, se caută de boli şi abia după mult timp ajunge la psiholog sau psihiatru şi este diagnosticat. 

"Dacă vorbim despre teamă, ea poate fi rezolvată. Este ceva la care nu ne gândim. Noi ne naştem şi învăţăm să fim oameni buni. Dacă apare cineva care vrea să-ţi de aun pumn şi tu nu ştii cum să-l dai atunci apare anxietatea. Stilul vieţii este cel care ne încurcă", explică Cristina Cazan. 

Medicul de la Spitalul Clinic Ovidius spune că terapia are mai multe aspecte. "Dacă simptomele produc disfuncţionalităţi în familie, pe plan social sau profesional, atunci avem nevoie şi de medicaţie, pentru că ea le opreşte. Psihoterapeutul rezolvă cauza." 

Cristina Cazan este convinsă că anxietatea e preţul pe care îl plătim civilizaţiei. 

"Cauzele ei sunt variate: unii oameni nu au bani de rate, alţii rămân fără loc de muncă, alţii nu sunt împliniţi familial sau profesional. Stressul e principalul motiv pentru că trăim într-o societate competitivă în care ne autodepăşim continuu. Suntem supuşi provocărilor, nu trăim într-o linie dreaptă şi la noi nu mai există siguranţă. Societatea e cea care ne oferă condiţiile pentru a dezvolta o anxietate". 

Medicul constănţean spune că a întâlnit oameni care au venit după ani de luptă cu boala la medic pentru că nu au reuşit să o înfrunte. Avantajul terapiei este legat de faptul că un psihoterapeut îţi face o analiză a stilului de viaţă. "Este foarte important să ai pe cineva care să vină dintr-o poziţie neutră. Omul trebuie să se adreseze psihoterapeutului", explică doctorul. 

Cristina Cazan nu exclude ideea mersului la un duhovnic. "Omul are nevoie de speranţă. Cei care îşi găsesc speranţa acolo e bine să meargă şi la preot şi asta ajută până la un moment dat. Orice nevroză poate defenera şi poate trece graniţa normalităţii."

În societatea modernă, drogurile sunt o altă cauză majoră de anxietate. Etnobotanicele crează aceste simptome şi ele sunt dublate de depresii. "Am văzut depresii mascate de anxietate. Oamenii au nevoie de un tratament de specialitate, fără de care merg până la sinucidere", a încheiat dr. Cristina Cazan. 

Cristina Cazan

dr. Cristina Cazan. FOTO OCH


Vă mai recomandăm:

Ce este ura, de ce apare şi cum „se tratează“. Explicaţiile preoţilor şi psihologilor: „Omul are voie să se mânie doar asupra diavolului şi păcatului“

De ce sărutăm mâna preotului, crucea şi icoanele. Semnificaţia gesturilor de evlavie făcute de credincioşi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite