Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ce vedem în primul week-end la FITS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FITS va avea loc din 12 si pana pe 21 iunie in diverse locatii din Sibiu
FITS va avea loc din 12 si pana pe 21 iunie in diverse locatii din Sibiu

Sibiul trăieşte din nou, timp de zece zile, magia teatrului. Spectacole eveniment, lansări de carte, expoziţii şi concerte au loc începând de vineri, 12 iunie, până duminică, 21 iunie.

Timp de zece zile, Sibiul se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar şi expoziţii, conferinţe, lansări de carte sau filme. Cifrele anului 2015 sunt fără precedent: 427 de evenimente indoor şi outdoor, 21000 de bilete puse în vânzare, 2500 de artişti şi invitaţi din 70 de ţări, 67 de spaţii de joc, un public estimat la 65000 de spectatori în fiecare zi. Cu o zi înainte de începerea festivalului, organizatorii anunţă un număr de 40 de reprezentaţii sold-out şi peste 15 000 de bilete vândute. 

Spectacole de excepţie

Primele zile ale Festivalului reunesc unele dintre cele mai importante companii internaţionale de teatru, dans şi circ, cu spectacole pentru gusturile cele mai diverse. 

„Les 7 doigts de la main” (Canada), a doua mare companie de circ din lume după Cirque du Soleil, vine la Sibiu cu spectacolul „Ingredientele circului”. Două reprezentaţii au fost programate vineri, 12 iunie, de la ora 17:00, respectiv ora 22:00, la BRD Scena 9. Un spectacol în care coregrafia acrobatică şi muzica plină de ritm se vor amesteca cu ingredientele unei reţete trecută din generaţie în generaţie, de-a lungul timpului, ce naşte amintiri şi confesiuni. Atingerea aluatului cu mâinile, mirosul prăjiturilor în cuptor şi gustul de oregano gătit acompaniază mişcarea şi sunetele, conducându-ne printr-un labirint de timpuri şi ţări diferite. 

Joël Pommerat, cunoscutul regizor care va primi şi o stea pe Aleea Celebrităţilor, prezintă la Sibiu spectacolul „Cenuşăreasa”, o producţie Théâtre National de la communauté française de Belgique, în coproducţie cu La Monnaie/De Munt, cu două reprezentaţii: vineri, 12 iunie, ora 21:00 şi sâmbătă, 13 iunie, ora 20:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” - Sala de sport. Datorită  trupei de actori belgieni, scrisului foarte lucid şi decorului cinematografic, abordând o estetică caracterizată de întuneric – deja o semnătură a regizorului după spectacolele anterioare „Le Petit Chaperon Rouge” şi „Pinocchio” – Joël Pommerat reuşeşte să înzestreze povestea cu realism, fără a-i diminua din farmec. Bucurându-se de un mare succes în ultimele stagiuni, „Cenuşăreasa” este un spectacol potrivit pentru copii, dar şi pentru adulţi, captivând pe oricine refuză să aleagă între spiritul copilăros şi realitatea monotonă a adulţilor.

În primele două zile va fi prezentat spectacolul „Carmen”, o producţie a Teatrului Stabile din Torino, care a deschis recent Expoziţia Universală de la Milano. Regia este semnată de Mario Martone, unul dintre cei mai importanţi regizori italieni contemporani, alături de Pippo Delbono şi Antonio Latella. Pentru realizarea acestui spectacol unic, ce reuneşte actori şi muzicieni, Mario Martone a colaborat cu regizorul muzical Mario Tronco şi cu Enzo Moscato, una din vocile cele mai entuziaste ale teatrului italian contemporan, care a scris scenariul, pornind de la nuvela lui Prosper Merimée. Alături de actorii Teatrului Stabile din Torino, îi vom putea admira pe muzicienii din Orchestra Piazza Vittorio - orchestră renumită în toată lumea, compusă din artişti excepţionali. Spectacolul „Carmen” va avea două reprezentaţii: vineri, 12 iunie, ora 22:00 şi sâmbătă, 13 iunie, ora 18:00, la Sala Thalia. 

Cel mai important teatru din Franţa, Théâtre de la Ville, va fi prezent în premieră la Sibiu cu spectacolul „Şase personaje în căutarea unui autor”, în regia celebrului Emmanuel Demarcy-Mota. Este cea mai valoroasă creaţie a regizorului şi în acelaşi timp o producţie de referinţă a Théâtre de la Ville, aşa cum este „Faust” pentru Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Emmanuel Demarcy-Mota a pus în scenă pentru prima dată piesa lui Pirandello când avea 20 de ani, iar câţiva ani mai târziu, pentru a doua montare, a invitat şi o parte din primii actori. Acum este la a treia montare, cu aceiaşi actori: cei care aveau 25 de ani au acum 40, cei care aveau 58 au acum peste 70. Este modul în care regizorul percepe viaţa şi teatrul, cu dorinţa de a se reconecta cu energia din trecut, pentru a crea spectacolul din prezent. „Şase personaje în căutarea unui autor” va fi prezentat vineri, 12 iunie, ora 19:00 şi sâmbătă, 13 iunie, ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare. 

Ce spectacole vedem pe pietonala Nicolae Bălcescu

Spectacolele de pe pietonala Nicolae Bălcescu, unde accesul publicului spectactor este gratuit, încep vineri, 12 iunie, cu reprezentaţia Fanfarei muzicale din Kikiristan. Repertoriul acestei fanfare, un jurnal audio de călătorie înnoit în permanenţă, îşi are sursa în călătorii neaşteptate: din Asia Centrală în Africa de Nord, trecând prin cabareturile din Oran, printr-un salon de coafură din Tel Aviv şi prin pieţele de păsări vii din Kazahstan. De la Bollywood la Broadway, de la Silk Road la autostrada 66, spectacolul „Invitaţie muzicală în Kikiristan” s-a jucat de peste 1.000 de ori pe parcursul a 8 ani, pe scenă sau pe stradă, în mai mult de 30 de ţări, care, de această dată, se află cu adevărat pe hartă. În ultimii ani, compania a avut concerte în Franţa, Belgia, şi a participat la diverse evenimente de stradă din Istanbul, Sofia, Veneţia, Berlin, Sarajevo. Fanfara poate fi admirată vineri, 12 iunie, de la orele 17:30, 19:00 şi 20:45, sâmbătă, 13 iunie, de la orele 20:00 şi duminică, 14 iunie, de la orele 18:30 şi 20:00. Tot pe pietonala Nicolae Bălcescu vă aşteaptă “O lume de basm”, vineri, 12 iunie, de la orele 17:30 şi 20:45, sâmbătă, 13 iunie, de la orele 18:30 şi 21:15 şi duminică, 14 iunie, de la orele 18:30 şi 21:30. 

“Carnavalul începe cu samba” este un specatcol care aduce pe pietonala din centrul oraşului A Bunda, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai importante şcoli de samba din Europa. Aflată sub regia unei familii originare din Brazilia, trupa a participat la carnavaluri şi festivaluri în Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Franţa şi Italia încă din 1984, iar mulţi dintre cei 100 de membri au interpretat sau dansat cu alte grupuri la Carnavalul de la Rio de Janeiro. Artiştii interpretează Samba de Carnaval, în tradiţia Samba Batucada Braziliană şi Samba Enredo, dar precum orice Şcoală de Samba braziliană, aceştia şi-au dezvoltat propriul lor stil şi sunt renumiţi pentru spectacolele pline de energie şi pentru structurarea dramatică a ritmurilor şi a coregrafiilor în spectacolele de scenă care includ, de asemenea, suflători de foc, acrobaţii, etc. Stilul lor include şi elemente de Samba Funk, Maracatú şi alte stiluri muzicale afro-braziliene. Pot fi admiraţi vineri, 12 iunie, de la orele 18:15 şi 19:45, sâmbătă, 13 iunie, de la orele 19:30 şi 20:30 şi duminică, 14 iunie, de la orele 19:15 şi 20:30. 

Delia şi Holograf cântă în Piaţa Mare

Amatorii de concerte în aer liber sunt aşteptaţi de asemenea în Piaţa Mare a Sibiului în primul week-end din festival. Vineri, 12 iunie, de la ora 21:30, pe scena din Piaţa Mare va urca Delia, iar duminică, 14 iunie, de la ora 22:00, vor cânta cei de la Holograf. 

Programul complet al festivalului se găseşte pe site-ul www.sibfest.ro şi poate fi descărcat în format PDF. Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum şi online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spectacole-lectură şi film). În perioada 12-21 iunie, Agenţia de bilete va fi deschisă între orele 10:00 şi 15:00.  

Vă mai recomandăm: 

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite