32 cele mai periculoase produse şi obiceiuri despre care există dovezi sigure că duc la cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
diagnostic laborator shutterstock

Cancerul este în numeroase state principalul ucigaş, după bolile cardiovasculare. Este considerată o maladie cruntă, care afectează fundamental felul în care celulele organismului cresc şi se împart. Toate tipurile de cancer sunt rezultatul deteriorării sau mutaţiilor genetice în ADN-ul nostru. Boala se răspândeşte printr-un corp ca o armată invadatoare, deoarece celulele toxice cresc neîncetat şi dezvoltă tumori nesănătoase.

Unele tipuri de cancer pur şi simplu se dezvoltă, iar noi nu avem nicio putere de control asupra lor, deoarece pot fi determinate de defectele genetice şi predispoziţiile transmise de la o generaţie la alta sau sunt impulsionate de schimbările genetice pe care le suferim de-a lungul vieţii noastre.

Însă există forme de cancer mortale care apar din cauza a ceea ce consumăm, respirăm sau utilizăm pe pielea noastră.

Iată 32 de carcinogeni (n.n. – care produc cancer) bine analizaţi, dar şi câteva produse care sunt considerate suspectul numărul unu în declanşarea cancerului.

Zahărul


Oamenii de ştiinţă ştiu acum că mâncarea prea multă dulce nu poate duce numai la diabet, ci vă dăunează în mod activ celulele şi creşte riscul de apariţie a cancerului. Dar asta nu este tot.

Noi cercetări sugerează că zahărul poate stimula creşterea tumorii în organism - deoarece cancerul iubeşte să folosească zahărul ca şi combustibil.

„Consumul de zahăr hiperactiv al celulelor canceroase conduce la un ciclu vicios de stimulare continuă a dezvoltării şi creşterii cancerului”, a declarat Johan Thevelein, un biolog molecular belgian, care a realizat un studiu în acest sens.

Oamenii de ştiinţă spun ca cercetarea revoluţionară ne dă o mai bună înţelegere a modului în care zaharul şi cancerul interacţionează şi că ar putea ajuta într-o zi să creeze strategii de dietă pentru pacienţii cu cancer.

Alimentele procesate


Orice produs alimentar care este ambalat în plastic, este sigilat industrial şi este prevăzut să reziste luni întregi, fără a fi stricat, poate fi o soluţie rapidă în caz că vă e foame, dar, de asemenea, creşte probabil riscul de apariţie a cancerului.


Oamenii de ştiinţă din Franţa au demonstrat o legătură sigură dintre oamenii care consumă mai multe alimente procesate şi cei care dezvoltă cancer.


Ei încă nu sunt siguri dacă problema constă în ingredientele de stabilizare, în ambalajul din plastic sau o combinaţie dintre cele două. Şi pentru că studiul lor a fost corelativ, este posibil că mai există un alt factor ascuns.

Fumatul


Deşi industria tutunului a încercat şi mai încearcă să ascundă acest lucru, dar şi să creeze falsa impresie că lucrurile nu stau chiar aşa de prost, ştiinţa a confirmat de ani buni că fumul de tutun are cel puţin 70 de substanţe canceroase care ajung în organism.


Şi nu numai fumătorii care sunt afectaţi - persoanele din preajma fumătorului care inhalează fumul pot dezvolta şi ei forme mortale de cancer. Datele statistice arată că nefumătorii care sunt expuşi fumului pasiv la domiciliu sau la locul de muncă au un risc crescut de apariţie a cancerului pulmonar cu 20-30%. Şi cei care mestecă tutun sunt expuşi riscului.

Folosirea solarului şi expunerea neprotejată la soare 

Potrivit Fundaţiei pentru Cancerul de piele din SUA, persoanele care utilizează solarul înainte de vârsta de 35 de ani îşi cresc riscul de a dezvolta melanom cu 75%.

Soarele obişnuit vă poate face rău, de aceea ar fi bine să folosiţi îmbrăcăminte de protecţie sau umbrelă în cazul în care ştiţi că veţi fi expuşi la soare mai mult de 15 minute.

Produsele chimice toxice la locul de muncă
 

Unii oameni lucrează zilnic cu substanţe care cauzează cancer.

Persoanele cu risc de a intra în contact cu substanţele care cauzează cancer la locul de muncă includ:

• Lucrătorii cu aluminiu.

• Lucrătorii care pun pavaje şi care vin în contact cu benzenul carcinogen.

• Producători de cauciucuri.

• Frizeri care folosesc coloranţi în fiecare zi.

• Lucrătorii în saloanele de unghii care inspiră vapori periculoşi.

Turele de noapte


Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat munca pe timp de noapte ca posibil cancerigen încă în 2007. Oamenii de ştiinţă cred că munca pe timp de noapte şi în întuneric duc la dereglarea ritmului circadian. Centrul de Control al Maladiilor din SUA deţine o listă completă a riscurilor de cancer la locul de muncă.

Arsenicul

Arsenicul este un compus natural al scoarţei terestre şi este toxic în forma sa anorganică. Se găseşte adesea în apă potabilă contaminată sau în locuri unde sistemele de irigare pentru culturi folosesc apă cu arsenic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionează că cel puţin 140 de milioane de persoane din 50 de ţări consumă apă care conţine niveluri ridicate de arsenic. Este, de asemenea, unul dintre agenţii care se regăseşte în tutun şi care cauzează cancer.

Carne arsă şi gătită pe flacără deschisă


Carnea gătită la grătar poate fi delicată şi gustoasă, dar probabil creşte şi riscul de cancer. Aceasta deoarece carnea cu muşchi conţine compuşi numiţi amine heterociclice sau HCA şi hidrocarburi aromatice policiclice sau HAP.


Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, atunci când carnea, cum ar fi cea de vită, pasăre sau peşte, este gătită pe o flacără deschisă sau prăjită la tigaie la temperaturi ridicate, grăsimea şi sucurile din aceasta eliberează substanţe chimice periculoase, care rămân în carnea pe care o consumăm.

Ei nu sunt siguri că aceste substanţe chimice provoacă cancer, dar testele de laborator au arătat că pot creşte riscul de cancer.

Cărbunii


Minerii care au lucrat cu cărbune au avut ani de zile rate mai mari de cancer în plămâni, vezică şi stomac. Există date suficiente pentru a sugera că lucrătorii care inhalează praf de cărbune pot avea cancer.

Alcoolul


Consumul regulat şi exagerat de alcool poate creşte riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv la ficat, sân şi colon. Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, riscul de apariţie a cancerului creste odată cu consumul de alcool.


O nouă analiză a aproape 600.000 de consumatori de alcool din 19 ţări cu venituri mari din întreaga lume a constatat că doze mai mari de alcool sunt asociate cu dezvoltarea tuturor tipurilor de cancer ale sistemului digestiv.

Motorina


Motoriza conţine mai mult de 30 de componente care pot provoca cancer, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare a Cancerului din SUA.

Carnea şi peşte păstrate în saramură şi murăturile


Un tip de salată cu peşte foarte sărat, care este populară în China, este bogată în nitraţi şi nitriţi - carcinogeni cunoscuţi la animale care pot provoca, de asemenea, cancer la om. Compuşii chimici pot deteriora ADN-ul, ducând la cancer de cap şi gât. Consumul exagerat de alimente murate poate creşte, de asemenea, riscul de cancer de stomac.

Extragerile de petrol sau gaz


Produsele chimice utilizate în proces pot fi eliberate în aer şi apă, inclusiv benzenul şi formaldehida, care sunt substanţe cancerigene.

Carnea prelucrată, cum ar fi şunca şi cârnăciorii


Ne pare rău, dar asta e - Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că tot ce conţine carne procesată, cum ar fi hot-dog-urile, şunca, cârnăciorii, pot provoca cancer. Asta pentru că a fost tratată într-un fel să se păstreze bine, să aibă o anumită aromă şi a fost tratată să sărare, fermentare sau afumare.


OMS spune că este posibil ca orice fel de carne roşie să poată fi asociată cu un risc crescut de cancer colorectal şi există dovezi care sugerează că aceasta poate contribui şi la dezvoltarea cancerului pancreatic şi de prostată, deşi dovezile sunt încă insuficiente.


Consumând un hot-dog pe zi sau aproximativ două felii de şuncă în fiecare zi vă creşteţi riscul de cancer colorectal cu 18%.

Azbestul


Azbestul a fost folosit ca un material de izolare de ani de zile înainte ca acesta să fie asociat cu cancerul pulmonar. 

Glifosatul 


Oamenii de ştiinţă au descoperit că ucigaşul de buruieni, unul dintre cele mai comune pesticide utilizate în culturile din SUA, a fost asociat cu rate mai mari de limfom non-Hodgkin la fermieri. Dar ei încă nu sunt siguri că există suficiente dovezi privind dauna adusă de cantităţile de glifosat care au rămas în alimentele pe care le consumăm şi o legătură evidentă cu cancerul. Studiile sunt deopotrivă controversate, unele fac referire la siguranţa erbicidului, altele – invers. 

Praful de lemn


Lucrătorii din fabricile de foraj şi producătorii de mobilă care respiră tone de praf din tăierea şi modelarea lemnoasă în mod regulat sunt mai predispuşi să dezvolte cancere ale cavităţii sinusului şi cavităţii nazale decât persoanele din alte medii.

Contracepţia şi estrogenii


Femeile care au avut o menstruaţie mai devreme sau care intră în menopauză mai târziu pot avea un risc crescut de cancer de sân, deoarece sunt expuse la mai mult estrogen şi progesteron, generate de ovare.

Femeile care trec prin menopauză şi care utilizează o terapie combinată estrogen-progestin pentru a uşura simptomele pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.


Folosirea pilulelor contraceptive poate creşte riscul unei femei de a dezvolta cancer de col uterin, deşi există unele dovezi că administrarea contraceptivelor este asociată cu un risc redus de apariţie a altor tipuri de cancer, cum ar fi endometrial (uter), colorectal şi ovarian.

Virusurile


Anumite tipuri de virusuri pot creşte indirect riscul de apariţie a cancerului. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, în anumite situaţii, virusurile declanşează modificări genetice în celule şi care pot contribui la cancer.

Centrul de Control al Maladiilor din SUA afirmă că unele virusuri asociate cu cancerul sunt virusul papiloma uman (HPV), care provoacă cancer de col uterin, virusurile hepatitei B şi C, care pot provoca cancer la ficat şi virusul Epstein-Barr, care poate provoca un tip de limfom. De asemenea, bacteria H. pylori poate provoca cancer gastric. 

Familia ta


Unele riscuri persistă de la o generaţie la alta. Mutaţiile genetice joacă un rol cheie în aproximativ 5-10% din toate cazurile de cancer. De exemplu, anumite tipuri de cancer mamar sunt rezultatul mutaţiilor genelor BRCA1 şi BRCA2.

Obezitatea


Obezitatea vă expune la un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv de sân, colon, rect, esofag, rinichi şi pancreas. Din fericire, este în puterile voastre să schimbaţi starea de lucruri şi să minimizaţi acest risc, prin consumul de alimente sănătoase şi cât mai multă mişcare. Mai mult, veţi reuşi să alungaţi depresia şi să vă simţiţi mai bine, dând jos kilogramele în plus.

Formaldehida


Oamenii de ştiinţă cunosc de ani buni că formaldehida poate provoca cancer nazal la şobolani. Folosită ca şi agent de conservare şi dezinfectant se utilizează în unele tipuri de cleiuri şi produse de construcţie, iar Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului spune că poate provoca cancer şi la om.

Implanturile


Introducerea obiectelor străine în corpul dumneavoastră, cum ar fi implanturile mamare din silicon (sau alte metale/ceramică) pot duce, de asemenea, la cancer, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare a Cancerului. Dar Clinica Mayo susţine că cercetarea nu este foarte îngrijorătoare, având în vedere un risc posibil de cancer la 2 din 1 milion de femei. Cercetarea a avut loc în Statele Unite, din 1996 până în 2015.

Aerul poluat


Smogul şi particulele din el pot duce, de asemenea, la cancer. Inhalarea funinginii a fost, de asemenea, asociată cu cancerele pulmonare, esofagiene şi de vezică urinară.

Aflarea la locul unor dezastre


Respirarea aerului infuzat cu vapori toxici ani de zile poate duce la cancer. Oamenii de ştiinţă au făcut un studiu pe pompierii din New York, lucrătorii din birouri şi studenţii care s-au întors în centrul oraşului Manhattan în zilele şi săptămânile după atacurile din 11 septembrie şi au constatat că au avut în mod constant rate mai mari de aproximativ 70 de tipuri diferite de cancer, inclusiv de sâni, colon şi cancer pulmonar.


De asemenea, oamenii care au trăit în apropierea locului dezastrului nuclear de la Cernobîl, Ucraina, din 1986, au dezvoltat rate mai mari decât cele obişnuite de cancer pulmonar şi tiroidian, precum şi leucemie.

Siliciul


Siliciul este un mineral natural care se găseşte în nisip, piatră şi beton. Când lucrătorii din construcţii şi minerii inhalează particulele de siliciu prin tăiere, tăiere sau forare în rocă, îşi pot creşte riscul de apariţie a cancerului pulmonar.

Radiaţia


Ştim că razele X şi razele gamma pot provoca cancer. Suntem, de asemenea, la risc dacă ne expunem razelor solare UV.

O vizită la medic nu vă expune riscului de a dezvolta cancer.

Legătura dintre radiaţii şi riscul de cancer tinde să apară în studiile persoanelor care au fost expuse la doze mari de radiaţii, cum ar fi persoanele afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl şi persoanele care suferă de cancer, uneori tratate cu doze mari de radiaţii .

Cu toate acestea, Societatea Americană pentru Cancer avertizează că „nu există niciun prag sub care să se creadă că acest gen de radiaţii este complet sigur”.

Inflamaţii cronice în organism


Inflamaţia cronică din cauza unor infecţii pe termen lung, a bolilor intestinale sau a obezităţii poate afecta ADN-ul unei persoane şi poate duce la rate mai mari de cancer.

Unele tipuri de plastic


Materialele plastice pot fi periculoase, în special atunci când acestea permit eliberarea de chimicale prin zgârieturi sau fisuri ale recipientului.

BPA este un estrogen sintetic care a fost utilizat în multe materiale plastice, iar unele forme pot fi găsite în produse cum ar fi cutii de alimente metalice ca agenţi de etanşare, în timp ce materialele plastice din policarbonat BPA pot include sticle de apă şi recipiente de depozitare a alimentelor.

În timp ce mulţi producători de materiale plastice au început să eticheteze produsele lor „fără BPA”, există în continuare o mulţime de lucruri care provoacă cancer de sân şi prostată.

Implicarea într-o relaţie intimă înainte de a vă face vaccinul HPV


Virusul Papiloma uman se transmite pe cale sexuală şi este strâns legat de dezvoltarea a peste 40 de tipuri de cancer. Pentru că virusul poate fi transmis inclusiv în timpul sexului oral, şi băieţii, şi fetele trebuie să facă vaccinul HPV, în mod ideal înainte de primul contact sexual.

În cazuri rare şi un sărut poate cauza cancer


Aproximativ 98% dintre noi vor contracta virusul mononucleozei care provoacă cancer, în momentul în care suntem adulţi, fie că sărutăm pe cineva care are virusul, fie când împărtăşim alimente sau băuturi.

Virusul Epstein-Barr este relativ inofensiv pentru majoritatea dintre noi, dar în cazuri rare poate duce la rate mai mari ale cancerelor nazale, limfoamelor şi cancerelor de stomac.

Acrilamida


Culoarea brună de la unele alimente gătite la temperaturi ridicate - cum ar fi pâinea, cafeaua sau cartofii prăjiţi – este dată de un compus chimic numit acrilamidă. Acest lucru se întâmplă în mod natural într-un proces numit reacţia Maillard.

Doza de acrilamidă dintr-o ceaşcă de cafea prăjită sau dintr-o porţie de mâncare probabil că nu te va ucide. Acrilamida devine periculoasă atunci când este consumată în doze mari.

O instanţă din California a decis în cursul acestui an că vânzătorii de cafea din acest stat trebuie să includă etichete prin care să-şi avertizeze clienţii cu privire la posibilele riscuri de cancer cauzate de acrilamida din cafea. Dar experţii în sănătate nu sunt convinşi că noua regulă se bazează pe cea mai bună ştiinţă.

Până acum părerile sunt împărţite, iar experţii în sănătate consideră că, dimpotrivă, consumul de cafea ar putea reducere riscurile de cancer de sân, ficat şi colon.

Acrilamida este doar una dintre cele peste 1.000 de substanţe chimice pe o listă pe care statul din California a întocmit-o privind compuşii care posibil să cauzeze cancer. Prin lege, California pune avertismente asupra cancerului pe tot felul de lucruri, de la punţile de parcare la scaunele medicilor dentişti.

Deşi este adevărat că ceea ce mâncăm, unde mergem şi ce respirăm în fiecare zi poate contribui la şansele noastre de a dezvolta anumite tipuri de cancer, este important să ne amintim că factorii declanşatori nu sunt pe deplin înţeleşi, iar oamenii de ştiinţă încă sunt în căutare pentru tratamente potenţiale ale cancerului.

(După o selecţie făcută de Business Insider)

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite