Ultima fiţă a „căpşunarilor” din Ţara Oaşului: Mona Lisa şi Napoleon, pictaţi pe pereţii caselor: „Habar nu au cine sunt, dar îi au pe perete”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că gusturile nu se discută. Chiar şi atunci când alegi ca pereţii interiori ai casei tale să fie pictaţi cu chipul tău, al copiilor tăi sau, de ce nu, cu figura Mona Lisei sau a lui Napoleon. Moda pictării, în acest fel, a pereţilor locuinţei a prins foarte bine, în ultimii ani, în judeţul Satu Mare, mai exact în Ţara Oaşului, o zonă cu case extravagante ridicate de sătmărenii plecaţi, în marea lor majoritate, la muncă în străinătate.

Comuna Certeze în special se remarcă prin numărul mare de săteni plecaţi la muncă peste hotare, dar mai ales prin ceea ce realizează cu banii adunaţi. După casele impresionante, înconjurate de statuete cu lei şi palmieri puşi în balcoane, cu porţi înalte de trei - patru metri, o nouă modă prinde bine în rândul „căpşunarilor”: picturile pe pereţi.

Cel care realizează, la comandă, picturile este tânărul artist Vasile Marina (23 de ani), solicitat peste măsură, în ultima perioadă, de comenzile venite din partea oşenilor care vor să vadă chipul lor sau pe cel al unor pesonaje celebre pe pereţii caselor. Vasile s-a apucat de pictură mai serios la vârsta de 16 ani şi, ca tânăr începător în ale picturii, a debutat cu tablouri realizate pe pânză. Nu a urmat o şcoală superioară în acest domeniu, însă Şcoala de Arte din Satu Mare şi câteva cursuri luate la Cluj: par să-l fi ajutat în meseria de pictor.

Cel puţin atât cât să-şi facă mulţumiţi clienţii care îi solicită să le decoreze casele cu picturile lui făcute direct pe pereţi. „După ce am întâlnit câţiva oameni pricepuţi la pictură şi am învăţat anumite tehnici, am prins curaj. Am văzut că ceea ce gândeam să pun pe pânză nu era chiar tocmai ceva rău. Am încercat design vestimentar, tatuaje, vitralii, gravură, modelaje în lemn, tehnici pentru decorat pereţii. În acest moment, cel mai mult îmi place să fac renovări de materiale vechi şi vitralii”, explică tânărul pictor.

image

Mona Lisa şi Napoleon, stăpâni în casa oamenilor

Domeniul cu care Vasile a avut cea mai mare priză la public a fost, însă, pictura pe pereţi. În zona sa, această tehnică a prins foarte bine printre locuitori, fiind, se pare, un mod prin care oşenii reuşesc să iasă în evidenţă faţă de vecini şi prieteni. Pasiunea tânărului artist pentru picturi pe pereţi a început pe vremea în care avea 16 ani: „Era, cred, o legătură cu copilăria. Eu aşa am început, de fapt, să pictez, pe pereţii şcolii. Apoi, lumea a început să mă cheme să le pictez pereţii interiori ai caselor. La început, fără să cunosc tehnica, pictam aşa cum mă ghida imaginaţia”, explică Vasile Marina. 

Despre prima sa pictură pe perete sau despre numărul picturilor realizate până acuma nu îşi mai aminteşte cu exactitate, dar tânărul spune că unele dintre operele pe care le-a realizat până acum i-au rămas întipărite în suflet. Una dintre ele, de care e foarte mândru, este Mona Lisa pictată pe un perete de doi metri, flancată de cete de îngeri. O alta este imaginea lui Napoleon, pictură care, aşa cum povesteşte Vasile, a fost foarte apreciată de cei care au comandat-o. Tot printre primele sale picturi ale unei locuinţe este şi familia de lei care tronează pe peretele unui living al unei familii din Certeze, animalele fiind reproduse aproape la scară naturală.

2.000 de euro un perete pictat

Unii dintre clienţii lui Vasile au mers chiar mai departe cu dorinţele, solicitându-i artistului să le reproducă imaginea lor pe pereţi, în diferite ipostaze a vieţii. Astfel, unul dintre ei apare călare pe cal în timp ce merge la pădure, un altul s-a cerut reprezentat ţinându-şi copilul în braţe. Scenele de viaţă, în special din copilărie, sunt printre cele mai dese cerinţe.

„Cei mai mulţi care îşi fac picturi nu au nici un fel de viziune. Vor anumite lucruri doar pentru că aşa li se pare lor că este frumos sau pentru că şi-a făcut şi vecinul lor o anume pictură. Foarte puţini din zona asta au gusturi şi toţi vor să îşi facă aceste picturi pe pereţi doar aşa, de fală. În loc să îşi facă ceva frumos, îşi fac Mona Lisa. În loc să îşi facă vitralii, îşi fac Napoleon. Dacă stai să îi întrebi de Mona Lisa sau de istorie, câtă istorie, cât fenomen are Mona Lisa în spate, habar nu au, dar o au pe perete. Ei nu ştiu cât e de valoroasă Mona Lisa, dar o au pe perete”, afirmă indignat pictorul.

Vrea să-şi picteze soacra, la sânzurătoare

Cerinţele pentru picturile pe perete sunt dintre cele mai diferite şi mai interesante. Pictorul primeşte diverse cereri, dar nu le acceptă pe toate, atât din lipsă de timp, cât şi pentru că nu sunt în concordanţă cu viziunea şi cu stilul său de viaţă. „Am o solicitare pe care poate o voi face sau poate nu. Are 18 metri lungimea tavanului, zece metri lăţime, plus pereţii. Ar fi cam cât e o biserică de pictat, peste 59 de metri de pictat. Clienţii ar vrea să le pictez interiorul bisericii din Vatican. Au fost ei acolo şi le-a plăcut, iar acum vor să aibă în casă. O să văd cum mă înţeleg cu omul. Pe alţi pereţi vrea alte picturi”, spune Vasile Marina despre ultima cerinţă primită.

image

Aceasta, însă, nu este cea mai deosebită cerinţă primită, unul dintre clienţi dorind să îşi picteze soacra la spânzurătoare şi draci. Clientul a fost refuzat, deocamdată, de pictor. Pentru a-şi satisface aceste excentricităţi, oşenii sunt dispuşi să scoată bani mulţi din buzunare. Costurile par prea puţin importante pentru ei, aşa că sunt dispuşi să plătească şi câte 2.000 de euro pentru o pictură pe perete. Preţurile diferă, însă, în funcţie de dimensiunea peretelui şi de complexitatea picturii.

Ultimele proiecte ale lui Vasile Marina nu mai au legătură cu pictura pe pereţi, aceasta fiind pusă pe planul doi. Acum, tânărul se ocupă mai mult de recondiţionarea de batice vechi şi de pene de la clopurile costumelor populare, activităţi care nu sunt la fel de bine plătite ca pictura pe pereţi, dar care îi aduc o satisfacţie mai mare artistului. De asemenea, printre cerinţele oamenilor din zonă este vitraliul la sticla din gard. Astfel, Vasile pregăteşte un gard din sticlă securizată gravată, pe care, mai apoi, o va picta în vitralii.
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite