Teatrul sătmărean salvat din bani europeni. Clădirea a fost reabilitată după aproape un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Teatrului de Nord Satu Mare este printre cele mai frumoase din Transilvania, detaliile de interior transformănd-o într-o bijuterie arhitecturală. După mai mult de un secol de când s-a pus piatra de temelie a clădirii, Primăria Satu Mare a reabilitat imobilul cu o finanţare consistentă din partea Uniunii Europene. Clădirea risca să fie dată uitării aşa cum se întâmplă şi în cazul altor clădiri monument ale judeţului.

Mişcarea teatrală de la Satu mare are rădăcini adânci înfipte în istoria locală a zonei de nord vest a ţării. Prima “întâlnire“ a sătmărenilor cu spectacolele de teatru a fost în 1790 când o trupă condusă de Moricz Győrgy a susţinut în citadela Sătmarului prima reprezentaţie de pe aceste meleaguri. Mai apoi în anul 1844, s-a construit o clădire care adăpostea cazinoul civil şi teatral. Era vechea primărie a oraşului din Piaţa Libertăţii. În accea perioadă oraşul nu avut o trupă constantă de teatru, clădirea fiind doar gazdă a trupelor care doreau să-şi prezinte spectacolele aici. În anul 1887, datorită sistematizări oraşului, teatrul a fost demolat cu promisiunea de a se construi altul. Piatra de temelie a actualei clădiri a Teatrului de Nord Satu Mare s-a pus în 18 mai 1889. Pentru ca tradiţia să fie păstrată, în zidurile acesteia au fost îngropate monede, o istorie a teatrului şi o listă a numelor deminitarilor oraşului din acea perioadă. Arhitecţii Voijta Adolf şi Szikszay, au construit clădirea în stil  neoclasic cu doar un etaj. Faţada, realizată în trei registre, din care partea centrală este decroşată în profil semicircular, cu un acoperiş cupolă şi are la parter un pridvor susţinut de patru stâlpi. Ferestrele faţadei sunt boltite şi au un ancadrament terminat în partea superioară cu frontoane triunghiu­lare decorative. Sala de spectacole a fost construită să cuprindă 800 de locuri şi este decorată în stucatură, cu motive specifice epocii. Decoraţiile şi frescele interioare au fost executate de Spanraft şi Hirsch, fiind de o frumuseţe aparte, care poate fi observată mai ales după ce acestea au fost puse în evidenţă în urma reabilitării care a fost recent finalizată.

Clădirea risca să fie inclusă pe lista lungă a clădirilor monumente lăsate ăn paragină de autorităţile locale din lipsa fondurilor. Salvarea a venit din partea Uniunii Europene care a finanţat reabilitarea clădirii, în contextul în care ultima reabilitare a fost făcută în urmă cu mai bine de 60 de ani.  Proiectul de reabilitare a fost conceput în perioada fostului primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. Lucrările propriu-zise au demarat după semnarea contractului de execuţie la finele lunii octombrie a anului 2014. Practic Primăria muncipiului Satu Mare au primit din partea Uniunii Europene 9.944.700,86 lei, iar valoarea totală a proiectului a fost de 13.395.300,22 lei, TVA inclus. 

Reabilitare în detaliu

Procesul de reabilitare nu a fost unul uşor, existând multe elemente arhitecturale care au avut nevoie de o atenţie aparte din partea constructorului care a urmărit să păstreze specificul arhitectural al clădirii care este considerată una reprezentativă pentru epoca în care a fost construită, teatru fiind unul dintre cei mai importanţi piloni culturali ai judeţului Satu Mare. Principalele intervenţii au constat în consolidarea structurii clădirii, consolidarea structurii acoperişului şi înlocuirea învelitorii, reabilitarea finisajelor din sala de spectacole şi spaţiile interioare de deservire, reabilitarea finisajelor exterioare şi a învelitorii. ( foto jos: Scena Teatrului de Nord Satu Mare. sursa: Primăria Satu Mare)

image
"Toată echipa de execuţie am văzut lumina la capătul tunelului şi vă spun că nu a fost uşor pentru că sunt foarte multe detalii, iar clădirea se afla în stare avansată de degradare, fiind nevoiţi în unele cazuri să ajungem până la cărămidă pentru reabilitare. Am făcut tot posibilul pentru a duce la bun sfârşit acest proiect şi să prezentăm sătmărenilor astfel bastionul culturii sătmărene care este clădirea Teatrului de Nord Satu Mare de o frumuseţe arhitecturală deosebită", spune Tarr Csongor, directorul executiv al firmei care s-a ocupat de reabilitare. 

De asemnea s-au mai reabilitat trotuarele, s-a realizat înlocuirea totală a instalaţiilor sanitare, electrice, termice, instalaţiile de avertizare la incendiu, de supraveghere video interior-exterior, a sistemului automat de stingere a incendiilor, construcţia a două bazine de rezervă în caz de incendiu echipate cu sisteme de pompare, instalaţiile de tehnică de lumini şi sunet.  În cadrul proiectului, Teatrul a beneficiat şi de importante dotări, respectiv instalaţii termice, generator de curent, tehnică de lumini şi sunet, dotări tehnică de scenă şi mobilier pentru sala de spectacole şi foaier.Foto: Interior sala de spectacole. sursa: Primăria Satu Mare

image

Primele spectacole sunt preconizate a fi puse pe scena clădirii reabilitate la finele lunii mai, după ce se vor rezolva anumite aspecte cu privire la alimentarea cu energie electrică sau cele privind dotarea cu tehnică modernă de lumină şi sunet.

Vă mai recomandăm:

Buşteniul va fi primul oraş din România cu toate blocurile anvelopate termic

FOTO Cum arată Piaţa Unirii din Oradea, după ce a fost reabilitată cu aproape 3 milioane de euro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite