Svabii sătmăreni îşi patentează produsul culinar care îi defineşte: strudli
0Svabii sunt foarte mândri de produsul lor, judeţul Satu Mare fiind singurul loc din ţară unde se produce. Aceştia au depus actele la OSIM pentru înregistrarea strudliului ca marcă înregistrată.
Svabii sătmăreni profită de o nouă ocazie pentru a fi prezenţi în mijlocul societăţii şi pentru a atrage în jurul lor atât comunitatea etnicilor germani dar şi pe cea a românilor. Tradiţionalul produs, găsit doar în comunităţile de svabi din judeţul Satu Mare, strudliul, este elementul în jurul căruia s-a construit chiar şi un eveniment, Strudli Fest şi de care svabii sunt foarte mândri. Atât de mândri încât produsul lor a fost înregistrat la OSIM, dorindu-se să fie marcă înregistrată.
„Numai svabii sătmăreni fac strudli, nici măcar din svabii din alte judeţe nu fac acest produs. Strudi a fost făcut de femeile din satele svabeşti care după ce s-au întors de la munca în agricultură trebuiau să gătească ceva simplu, repede şi bun. Strudli poate fi folosit în toate felurile în mâncare, de la aperitiv, strudli supe până la desert. ”, a povestit Ioan Leitner, preşedintele FDG, în cadrul conferinţei de presă premergătoare evenimentului din 26 noiembrie, StrudliFest.
Sâmbătă, cu începere de la ora 16 pentru cei mici şi de la 18 pentru cei mai mari, va debuta StrudliFest, un festival dedicat produsului tradiţional svăbesc, promovării lui şi bineînţeles degustării lui. În jurul acestuia se doreşte petrecerea unei după amiezi plăcute, în care să se socializeze, să se guste din toate cele trei feluri de studli, alături de un pahar de vin fiert sau de lapte prins. La toate acestea se va adăuga programul artistic.
Andreea Merkel a fost cea care a dezvăluit secretul preparării strudliului, produs pe care nu îl ştiu face prea multe persoane, cele mai reuşite strudliuri fiind a femeilor care îl prepară de zeci de ani.
Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei linguri de ulei, o linguriţă de sare şi aproximativ o jumătate de litru de lapte prins. Toate acestea se amestecă până se obţine o compoziţie moale. Este foarte important ca această compoziţie să aibă textura potrivită pentru ca la sfârşit strudliul să se prăjească bine.
Aluatul trebuie întins bine de tot, astfel încât să nu fie mai gros de 2-3 milimetri. Bucătăresele recomandă ca înainte de a vă apuca de aluat să puneţi cartofii pentru umplutură la fiert, astfel încât aceştia să se poată răci până finalizaţi aluatul. Cartofii se pregătesc uşor, ca pentru orice piure, cu menţiunea să fie foarte bine storşi de apă.
Aluatul bine întins se taie în bucăţi care mai apoi se acoperă cu umplutură( cartofi, magiun sau brânză) doar pe jumătate, pentru că cealaltă jumătate de aluat este necesară acoperirii compoziţiei. Marginile vor fi apăsate cu degetul pentru a se lipi aluatul. Bucăţile de strudli astfel formate se prăjesc în ulei bine încins.
Iosif Holczli a mai făcut câteva precizări cu privire la această specialitate a minorităţilor, specialitate despre care consideră că are potenţialul de a ţine comunitatea etnicilor germani unită.
„Am gândit în conducerea forumului să patentăm acest produs, să fie o marcă înregistrată a forumului. Suntem într-o fază extrem de avansată cu OSIM, cu cei care eliberează patentele şi sperăm ca produsul nostru să fie acceptat ca un patent al forumului. Este o mâncare foarte simplă şi foarte ieftină, pentru care femeile svabe aveau nevoie doar să le ţină spatele să îl poată pregăti, pentru că în rest aveau de toate în curte”, afirmă vicepreşedintele FDG
Sătmărenii sunt aşteptaţi sâmbătă la Casa Swab pentru a gusta minunatul produs şi pentru a descoperi comunitatea etnicilor germani. Pentru eveniment svabii au pregătit peste 150 kg de făină, 350 de ouă, 15 kg de brânză şi alte câteva zeci de kg de cartofi,astfel încât nu există nici cel mai mic risc ca strudliul să fie insuficient pentru participanţi.