Povestea românului care a intrat în afaceri cu 30 de lei. Azi conduce cel mai mare brand de caricaturi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan De Moisa (stânga) participă la evenimente unde caricaturizează invitaţii FOTO Arhivă personală
Ioan De Moisa (stânga) participă la evenimente unde caricaturizează invitaţii FOTO Arhivă personală

Ioan De Moisa a coagulat o echipă de 10 caricaturişti care participă la sute de evenimente anual. Înainte de a cunoaşte succesul în afaceri, Moisa a muncit în ture de noapte pentru a se întreţine la facultate.

Ioan De Moisa, un tânăr de doar 27 de ani din Cluj, originar din judeţul Satu Mare, a ajuns să conducă cel mai mare business de caricaturi din ţară. Povestea lui de la începuturi până în prezent reprezintă o lecţie de ambiţie, curaj, dedicare şi pasiune.

Ioan De Moisa a pornit dintr-o familie săracă, fiind cel mai mare copil din cei şase fraţi ai familiei sale. Cu toate acestea n-a refuzat vreodată să spere că poate să reuşească în viaţă, că poate face ceea ce visează. Şi a decis să facă ceea ce îl pasiona cel mai mult. A descoperit acest domeniu de mic şi s-a ţinut de el până l-a transformat în mod şi resursă de trai.

„Eu pictez de când sunt mic, am fost mereu pasionat de forme, de culoare, multă culoare. Când eram copil şi vizitam câte o expoziţie de pictură prin Carei, mă uitam ca un hipnotizat la picturi. Îmi plăceau culorile! Îmi dau seama că sunetul şi culoarea sunt poate materia primă pe care Dumnezeu a presărat-o în frământarea acestei lumi. Mai apoi a început forma şi spaţiul şi cântecul şi celelalte. Începuturile mele practice cu pictura sunt pe podeaua din camera mea, am făcut vraişte prin casă, pe urma prin atelierele Şcolii de Artă din Carei. La Carei am avut profesori buni de pictură şi la Satu Mare, am avut norocul acesta. Am pictat mult prin atelierele şcolii, ale liceului şi pe urmă ale facultăţii. Acum lucrez în atelierul meu personal din Cluj.”, îşi prezintă Ioan De Moisa povestea vieţii în câteva cuvinte.

Pentru a-şi continua însă pasiunea la nivel mai mare şi pentru a părăsi judeţul Satu Mare cu scopul de a-şi dezvolta pasiunea şi abilităţile, Ioan a fost nevoit să facă multe eforturi şi să depună de două ori mai mult efort decât mulţi dintre colegii lui. Şi-a asumat asta de la bun început şi cu gândul la destinaţia finală, a strâns din dinţi şi a reuşit să crească în exprimare artistică, idei şi viziunea, de la un an la altul.

„Eu eram un copil sărac de la ţară, noi suntem şase fraţi, părinţii mei sunt ţărani simpli, nu aveau cum să mă întreţină la facultate. Când am venit la Cluj, am lăsat cinci fraţi mai mici acasă, şansele ca părinţii mei să imi dea vreun ban de chirie sau mâncare erau -100, mi-am asumat asta. M-am angajat, am lucrat ture de noapte la Mc Donald`s, ca dimineaţa să merg la cursuri şi seminarii şi în timpul zilei să pot învăţa pentru examene şi aşa mi-a trecut anul întâi. A fost o perioadă grea, dificilă dar şi frumoasă!“, spune caricaturistul.

caricaturi

„Zilele trecute m-am întors din Paris, am mers să văd din nou bordura în care am lovit cu piciorul cu şase ani în urma şi mi-am promis că o să devin un om bogat, ca nu o sa mai duc lipsa de nimic si că voi munci din greu pentru asta. Eram singur în Paris prin anul trei de facultate, ajuns acolo cu o bursă Erasmus, şi eram în Place du Concorde mai exact, acolo unde e obeliscul acela egiptean. Acolo, e o zonă luxuriantă a oraşului şi vedeam toată bogăţia aceea, toţi oamenii aceia avuţi, care îşi permiteau orice. Momentul acela a fost declanşarea mea, nu înţelegeam care e diferenţa dintre mine şi ei. Atunci mi-am promis independenţa financiară şi am dat cu piciorul într-o bordură pe care mi-o amintesc şi azi, şi mi-am zis că „Gata! ” nu se mai poate aşa, peste câţiva ani nu voi avea nici o scuză că sunt tot sărac, că nu am, că nu pot. Ştiam că totul atârnă doar în abilităţile şi deciziile mele, că nu trebuie să aştept nici un tren, nu trebuie să aştept nimic, totul stătea doar într-o clipă, iîn clipa aceea de acolo, în care am luat aceastaă decizie”, îşi aminteşte Ioan.

Experienţa aceea a fost cu siguranţă definitorie pentru viitorul lui, pentrucă odată întors acasă a fost mai motivat să reuşească şi să profite de orice ocazie ivită pentru a se dezvolta, a crea ceva ce să îi poarte semnătura. Şi a reuşit să îşi pună semnătura nu doar pe colţul tablourilor, ci şi pe cea mai mare firmă de caricaturi din România. Aceasta are o poveste la fel de motivantă ca toată povestea de viaţă a lui Ioan de Moisa.

caricaturi

„Mi-am deshis o firmă şi pe urmă am mers la Bucureşti, asta era în anul întâi de master, aveam 22 de ani. La Bucureşti aveam o înţelegere cu un târg de carte să mă lase să desenez în spaţiul târgului, le-a plăcut mult ideea şi m-au lăsat. Am stat la Bucureşti aproape o lună şi am împărţit patul cu un student de acolo, Ştefan, un băiat extraordinar ! Când am mers la Bucureşti eram tot sărac, aveam o măsuţă pliantă, două scaune pliante, nişte haine şi după ce mi-am luat biletul de tren am mai rămas cu 30 lei în buzunar. A fost începutul meu antreprenorial, începutul meu spre independenţa financiară. M-am întors la Cluj şi aici am dezvoltat o echipă de caricaturişti, scopul meu era să fac cel mai mare brand de caricaturi din România. În toţi aceşti ani am lucrat cu mulţi tineri, oameni frumoşi, talentaţi, oneşti. Le multumesc tuturor pentru că au contribuit fiecare în felul lui la ceea ce e azi „Caricaturi la Cornet”. Momentan avem la Cluj opt caricaturişti şi doi la Bucureşti. Avem sute de evenimente în fiecare an în toată ţara, mii de clienţi care comandă de la noi caricaturi.”, povesteşte Ioan de Moisa.

A găsit deschidere mare din partea oamenilor, despre care afirmă că sunt foarte veseli şi dezinhibaţi atunci când se aşează în faţa lui şi a colegilor lui pentru a-i caricaturiza. De obicei totul se încheie cu zâmbete, glume şi de multe ori chiar cu câte o caricatură din partea clienţilor pentru ei. În 2017 Ioan De Moisa ăşi doreşte să fie mai prezenţi în capitală, acolo unde doresc să extindă afacerea.   

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite