Video Terapie prin jocuri video, soluţie de recuperare a copiilor într-un centru medical din Bucureşti. MIRA, softul care ar putea revoluţiona medicina modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un soft creat anul trecut de patru tineri informaticieni, care ar putea revoluţiona recuperarea copiilor cu probleme neuromotorii cu ajutorul jocurilor video, a fost implementat, de circa două luni, la Centrul KinectoBebe din Capitală. Acesta este folosit deja în două centre din Alba Iulia şi Cluj-Napoca, dar şi în două centre din Londra.

Cei patru fondatori ai MIRA, aşa cum se numeşte softul, Andrei Dascălu, Alina Călin, Andrei Cantea şi Cosmin Mihaiu, toţi în vârstă de 24 de ani, au creat un program care înregistrează toate datele de care medicii au nevoie ca să prescrie tratamente personalizate în funcţie de problemele fiecăruia.

De fapt, cei patru tineri au pus la punct nişte jocuri video interactive pe calculator, care folosesc senzorul Microsoft Kinect, create şi testate pe scară restrânsă împreună cu kinetoterapeuţi şi cu psihologi.

Toată aparatura este compusă dintr-un calculator pe care sunt instalate jocurile MIRA, un monitor mare şi o cameră video specială, Microsoft Kinect, prin care pacientul şi mişcările lui sunt monitorizate de la distanţă.

Apoi, un specialist are responsabilitatea de a supraveghea şi de ajuta fiecare copil să folosească jocurile corespunzător şi de a nota observaţiile aferente utilizării lor.

Prin intermediul jocului, copilul este încurajat să execute şi anumite mişcări şi exerciţii clasice de recuperare, cum ar fi, de exemplu, genuflexiuni sau mişcări de abducţie din umăr. Cu alte cuvinte, copilul se joacă, iar în acelaşi timp trece printr-un proces de recuperare.

„Părinţii şi prietenii sunt cei care ne-au susţinut şi motivat în tot acest timp în continuarea proiectului şi punerea lui în aplicare“, spune Andrei Dascălu, un tânăr din Carei care a ales să îşi continue studiile universitare la Cluj-Napoca, unde a avut ocazia să-i întâlnească şi pe ceilalţi trei membri ai echipei MIRA.

Tratament în funcţie de rezultat

Softul îl ajută, în primul rând, pe medic să afle care este stadiul, din punct de vedere neurologic, al unui copil cu probleme locomotorii şi să stabilească un tratament personalizat. În al doilea rând, programul informatic este o metodă de stimulare a mişcărilor mâinilor şi de control al trunchiului pentru copii cu această problemă neurologică.

Dascălu spune că acest program poate fi utilizat în terapia de recuperare a copiilor cu vârsta de peste doi ani care au fost diagnosticaţi cu afecţiuni neurologice, copii cu tulburări de comportament, Sindrom Down sau care urmează un program de recuperare post-operatorie.

Din proiect studenţesc în afacere

Aventura celor patru tineri pe tărâmul ştiinţei a început în 2011, când, Andrei, Alina, Andrei şi Cosmin şi Cosmin Mihaiu au reprezentat Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj Napoca la o competiţie de tehnologie, finanţată de Microsoft.

Au convins o companie birtanică să-i finanţeze cu 50.000 de euro, bani cu care au demarat toată afacere. De la un simplu proiect studenţesc iată că MIRA are şanse mari, pe zi ce trece, să se transforme într-o afacere care să revoluţioneze medicina modernă. Momentan, softul este aplicat cu success în centre medicale din ţară dar şi din străinătate.

Vă recomandăm şi

Soft informatic revoluţionar inventat de patru tineri români. Terapie prin jocuri video, soluţie de recuperare a copiilor într-un centru medical din Alba Iulia

Despre tehnologiile revoluţionare şi ce îţi trebuie pentru a reuşi în IT, opinii ale specialiştilor români şi nu numai

Casa de Pensii: Softul este de vină, cele două milioane de lei date în plus revoluţionarilor se reţin eşalonat

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite