Milieul bunicii, reinventat: o contabilă din Satu Mare face mobilă de lux, din dantelă, pentru gusturi alese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Junjan transforma dantela croşetată în mobilier. Foto: Alexandru Ardelean
Silvia Junjan transforma dantela croşetată în mobilier. Foto: Alexandru Ardelean

Sătmăreanca Silvia Junjan realizează piese de mobilier mai puţin obişnuite: transformă dantela croşetată în fotolii încăpătoare, măsuţe şic şi chiar oglinzi elegante care conferă un aer romantic locuinţei.

Sătmăreanca Silvia Junjan  este de profesie contabil, însă a avut mereu o pasiune pentru croşetat. Dar nu oricum. Nu se limitează la croşetat milieuri, ca pe vremea bunicii. Cu originalitate şi îndemânare, milieurile de altădată capătă în mâna ei forma unor piese de mobilier deosebite, realizate printr-o tehnică atât de laborioasă, încât puţini sunt cei care se încumetă să o aplice. 

Silvia Junjan s-a născut într-un sat din judeţul Sălaj, unde a învăţat să croşeteze de la bunica ei, pe vremea când se făceau şezători, iar femeile torceau cânepa din care, în amestec cu bumbacul care se urzea, se ţeseau feţe de masă şi prosoape de bucătărie. Fetele croşetau atunci tot felul de dantele: milieuri pentru mobilă, dantele cu colţişori, ştergare, perdeluţe pentru geam şi multe alte ornamente pentru bufete, mese, televizoare şi vitrine.

Mobilier de inspiraţie olandeză

Cine s-ar fi gândit că acest obicei considerat de mulţi demodat şi aceste decoraţiuni desuete se pot transforma în obiecte de mobilier nu doar la mare căutare, ci şi extrem de valoroase. O oglindă şi o măsuţă de machiaj lucrate de Silvia Junjan ajunge la 6.000 de lei. Ideea de a realiza piese de mobilier din dantelă nu i-a venit peste noapte, ci după multe zile şi nopţi în care s-a gândit la mobilierul realizat de un cunoscut designer olandez, Marcel Wanders. Silvia Junjan a avut curajul de a crede că poate face şi ea ceea ce a văzut la acest designer, ale cărui piese au inspirat-o. 

mileu

După mai multe dantele sacrificate

Ceva din adâncul sufletului a îndemnat-o să pună mâna pe acele de croşetat, pe care nu le mai folosise de mulţi ani şi să se apuce de treabă, iar de atunci, micile bucăţi de dantelă croşetată au devenit minunate obiecte de mobilier.

„Am văzut mobilierul croşetat manual din colecţia «Crochet», realizat de marele designer olandez Marcel Wanders, care a făcut furori la Târgul Internaţional de la Miami şi care s-a vândut instantaneu pentru suma de 40.000 de dolari, am citit într-un articol. Am fost atât de fascinată de mobilierul creat de el, încât mi-am zis: asta pot să fac şi eu. După multe dantele sacrificate din dorinţa de a găsi cea mai bună formulă pentru a rigidiza dantela, am reuşit în cele din urmă să realizez primul set de mobilier unic şi original, croşetat manual şi prelucrat cu răşini epoxidice. Am creat însă un alt design decât al olandezului, din dorinţa de a fi cât mai originală“, mărturiseşte Silvia Junjan.

Un set de living într-un an

A început să cumpere materialele cu banii pe care i-a obţinut după ce a muncit mai mulţi ani în străinătate, însă nu i-a fost uşor. A învăţat totul singură, motivată doar de dorinţa de a realiza ceva care să îi poarte amprenta. Acum, după ce stăpâneşte bine tehnica, se încumetă să realizeze orice obiect de mobilier. Foloseşte chiar şi de obiectele pe care nu le mai foloseşte în gospodărie ca să dea formă unor piese inedite.

 Şi preţul este stabilit tot în funcţie de mărimea şi de complexitatea piesei croşetate. Contează şi calitatea bunbacului, a răşinii şi dacă are sau nu inserţii.

familie

Cum se face mobila croşetată

„Durata de realizare a unui obiect depinde de mărimea şi de complexitatea lui, nu pot să dau un timp exact. Însă ce pot să spun este faptul că, pentru realizarea unui set întreg de mobilier pentru living, care conţine două fotolii, masă de cafea, consolă cu oglindă şi un taburet, mi-a trebuit aproape un an. Fac totul singură şi, desigur, trebuie să iasă totul perfect, iar asta, evident, durează. Am fost întrebată dacă aş putea să scurtez timpul de execuţie în cazul în care cineva ar dori să dea o comandă pentru acest tip de mobilier şi am răspuns că se poate. Totul se poate dacă vrei, prin multă muncă, desigur, dar se poate! Mi-ar plăcea foarte mult să găsesc şi alte persoane interesate să facă asta, dar acesta este deja un proiect de  viitor“, ne dezvăluie Silvia Junjan.  

Şi preţul este stabilit tot în funcţie de mărimea şi de complexitatea piesei croşetate. Contează şi calitatea bunbacului, a răşinii şi dacă are sau nu inserţii.Materialele pe care le foloseşte Silvia Junjan pentru a realiza piesele de mobilier croşetate sunt speciale: bumbacul este mai gros, iar răşina este comandată din străinătate, este costisitoare, dar îi oferă sătmărencei garanţia calităţii. Nu întâmplător, în urma testării produselor realizate deja, Silvia Junjan a obţinut un certificat al calităţii recunoscut internaţional. 

De la idee şi până la produsul finit, este cale lungă: mult de muncă şi mai ales de croşetat. Astfel că, pentru realizarea pieselor de mobilier, Silvia Junjan decupează şabloane din carton, după care stă ore întregi şi croşetează. După ce capătă o formă, piesele croşetate se dau cu o răşină, se pun la uscat. Ulterior se mai ung cu un strat de răşină, iar aceasta întăreşte structura. Timpul îndelungat şi răbdarea nu sunt o problemă pentru sătmăreancă, deoarece face totul cu plăcere, iar satisfacţia produsului finit este pe măsura muncii.

crosetat

După cum reiese din explicaţia de mai sus, răşina este elementul-cheie, fiindcă ea transformă nişte milieuri reuşite, dar demotate, în piese de mobilier elegante. Fiind foarte rezistentă, răşina permite crearea unor suprafeţe dintre cele mai diverse: netede sau aspre, transparente sau colorate, lucioase sau mate. Una dintre proprietăţile cele mai avantajoase ale răşinilor epoxidice, căci aşa se numesc acestea, este contracţia scăzută în timpul de întărire. În termeni tehnici, specialiştii ar spune că răşina epoxidică este un material bicomponent, care minimizează tensiunea internă, îmbunătăţind în acelaşi timp aderenţa la suport. În funcţie de agentul de întărire ales, răşina epoxidică are un timp de întărire redus, la orice temperatură cuprinsă între 5 şi 150 de grade Celsius. 

O afacere de familie: de la mici figurine, la mari piese de mobilier

Istoria familiei Junjan în ceea ce priveşte realizarea de piese de decoraţiuni pentru interioare elegante a început cu 20 de ani în urmă. „În 1995, eu şi cele două fiice ale mele, Cristina şi Lavinia, lucram la un atelier deschis de familia noastră, aşa că îmi înţeleg munca. Ele au terminat amândouă Liceul de Arte Plastice „Aurel Popp“ din Satu Mare, iar la finalul studiilor au obţinut diplome de calificare ca tehnicieni artistici în arte plastice. Am deschis o asociaţie familială pentru ca ele să-şi poată manifesta talentul şi creativitatea în domeniul artei şi a decoraţiunilor de interior, realizând de la mici figurine, la galerii, chenare, rozete din ipsos de modelaj şi multe altele. Iar acum, când eu stau ore întregi în atelier şi croşetez nu am probleme: mă înţeleg atât fetele, cât şi soţul. Şi mă sprijină în tot ce fac“, mărturiseşte Silvia Junjan.

image

Rezistente şi uşor de curăţat

Celor neîncrezători în rezistenţa sau în calitatea practică a mobilierului croşetat de Silvia Junjan sătmăreanca le spune cu certitudine că piesele nu sunt foarte grele, sunt la fel de rezistente ca piesele de mobilier obişnuite şi pot fi uşor mutate. În plus, mobilierul poate fi curăţat cu orice soluţie. E suficient ca oamenii să aibă deschiderea de a-şi transforma casa, spune sătmăreanca.

„Sunt doar la început. Trebuie să le vorbesc oamenilor despre această tehnică, practic este o artă. Ştiu că orice lucru este pus la început sub un mare semn de întrebare, însă după ce oamenii ating piesele de mobilier, rămân doar reacţiile pozitive. Primesc multe felicitări, lucru care mă impulsionează să merg mai departe“, se mândreşte Silvia Junjan. Cum piesele realizate de ea s-au bucurat de multe aprecieri până acum, cel puţin din partea apropiaţilor, fosta contabilă îşi doreşte ca proiectul ei să inspire şi alte femei de vârsta ei.

„Mă consider o luptătoare, o femeie care crede foarte mult în ea şi în ceea ce face, având curajul să facă ceea ce şi-a propus. Voi încerca pe viitor să includ în proiectul meu şi alte doamne trecute de 50 de ani care ştiu să croşeteze. Nu trebuie să renunţi la a mai avea o viaţă activă chiar dacă ai o anumită vârstă. Un vis se poate împlini şi la anii aceştia, însă trebuie să crezi în el“, mărturiseşte Silvia Junjan. 

Minunăţiile lui Marcel Wanders

Un anti-modernist declarat, olandezul Marcel Wanders creează piese de mobilier extrem de diverse, dorindu-şi să elibereze lumea de obsesia industrializării şi să-i ofere posibilitatea de a visa. În prezent, Marcel Wanders este directorul artistic al companie Moooi, unul dintre cei mai apreciaţi producători de mobilier din lume, dar şi-a înfiinţat şi propriul studio de design, cu sediul în Amsterdam. Cunoscut pentru îndrăzneala şi originalitatea lui de a realiza obiecte de design interior şi mobilier, în 2002, a fost declarat de publicaţia „Business Week“ printre cei mai importanţi 25 de lideri ai schimbării din Europa. Specialiştii în domeniul designului interior susţin că piesele lui de mobilier şi obiectele decorative realizate manual aduc romantismul, fantezia şi poezia în epoca modernă, motiv pentru care este invitat şi premiat în cadrul multor evenimente artistice şi culturale din Europa şi nu numai. A început că vândă piesele din colecţia „Crochet“, care a inspirat-o pe Silvia Junjan, la începutul anilor 2000. Astăzi, o măsuţă din această colecţie se vinde pe internet cu 1.400 de dolari americani.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite