FOTO/VIDEO Cu tricolor şi straie populare. Aşa s-a jucat Hora Unirii la Satu Mare, pentru a marca Unirea Principatelor Române
0Cu tricolor şi straie populare. Aşa au jucat Hora Unirii la Satu Mare azi elevii care s-au alăturat autorităţilor pentru a marca împliniriea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Totuşi, temperaturile scăzute au făcut ca în acest an numărul participanţilor să fie destul de redus. S-a rezumat în special la autorităţi, membri de partid, veterani de război şi câţiva elevi.
155 de ani de la Unirea Principatelor au fost sărbătoriţi astăzi şi la Satu Mare.
Autorităţile locale au organizat ca în fiecare an un program festiv în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie.
Manifestările au început cu o slujbă religioasă, au continuat cu alocţiunile reprezentanţilor administraţiei locale urmate de depunerea de jerbe şi defilarea Gărzii de Onoare.
Au participat, în număr redus, reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, Ministerului de Interne şi al Apărării, partidelor politice , instituţiilor de cultură, organizaţiilor de pensionari şi personalului militar în retragere plus elevii de la Licee din Satu Mare.
Conform tradiţiei, la final, s-a jucat hora unirii, în care s-au prins zeci de persoane. Dacă autorităţile şi toţi cei prezenţi purtau straie de sărbătoare, elevii sătmăreni au ales să marcheze această zi prin straiele populare oşeneşti. Ideea, spun ei, a venit din partea profesorilor. “Profesorii ne-au dat această idee de a îmbrăca azi, într-o zi de sărbătoare, haine populare. Astfel, având colege de clasă din zona oaşului am ales portul popular oşenesc”, susţin elevele.
Totuşi, temperaturile scăzute au făcut ca în acest an numărul participanţilor să fie destul de redus. S-a rezumat în special la autorităţi, membri de partid, veterani de război şi câţiva elevi.
De la aceeaşi oră, Colegiul Naţional “Doamna Stanca”, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare, a desfăşurat o serie de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a muzeului iar programul a cuprins: activitatea intitulată “Personalităţi şi discurs politic la Unirea Principatelor”, prezentarea semnificaţiei Unirii Principatelor de către eleva Teodora Papici, din clasa a VII-a, coordonată de profesoara de istorie Silaghi Gabriela, evocarea personalităţilor Unirii de către muzeograul Paula Virag, discursul politic al lui Alexandru Ioan Cuza prezentat de elevul Christian Darius şi discursul politic al lui Mihail Kogălniceanu prezentat de eleva Cârnaţ Alexandra din clasa a VII- a, coordonaţi de doamna profesoară de istorie Silaghi Gabriela. A doua activitate a constat în interpretarea unor melodii, dedicate evenimentului, de către corul Armonia al colegiului dirijat de profesorul Ursei Sorin.
Citiţi şi
FOTO VIDEO „Hai să dăm mână cu mână...“. Dar de ce? Un reportaj despre Unirea de care nu ne mai pasă