Festivalul Vinului, la Beltiug. Oaspeţii sunt momiţi cu soiuri tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beltiugul are un potenţial turistic vini-viticol de mare amploare         FOTO  arhivă
Beltiugul are un potenţial turistic vini-viticol de mare amploare         FOTO  arhivă

În acest sfârşit de săptămână, în 16 şi 17 august, la Beltiug se desfăşoară cea de a II-a ediţie a Festivalului viei şi vinului. Manifestarea are ca scop promovarea viei şi a vinului din localitate.

Marţi, cu începere de la ora 13.30, la Beltiug a avut loc o conferinţă de presă în care s-a prezentat programul „Festivalului Viei şi Vinului” de la Beltiug, eveniment ce va avea loc în acest weekend. Festivalul este la a doua ediţie şi este organizat cu spijinul Consiliului Judeţean Satu Mare.

Preşedintele CJSM, Adrian Ştef a ţinut să felicite organizatori pentru că au „furat startul” şi au avut ideea de a înlocui zilele localităţii cu un festival, asemenea evenimente nu fac decât să aducă plus valoare judeţului şi să promoveze producătorii de vin.

Beltiugul are un potenţial turistic vini-viticol de mare amploare. Există indicii că viţa de vie este cultivată în zonă încă de acum 1000 de ani, însă viticultura modernă a apărut în urmă cu 300 de ani, introdusă de contele Károlyi Sándor. Existau peste 400 de hectare cultivate cu viţă de vie. Făcând un salt în timp de 250 de ani, după cel de-al doilea război mondial, au mai rămas 200 de hectare cultivate.

Unul dintre promotorii relansării viticulturii din zona Beltiug, este Johann Brutler. Reîntors în locul în care s-a născut, după ce în 1982 a emigrat în Germania, şi-a propus nici mai mult, nici mai puţin decât reînvierea viticulturii din zonă. A pus pe roate o afacere de familie, înfiinţând Casa de vinuri Nachbil. Totul a început cu un jumătate de hectar şi încet, încet s-a ajuns la 25 de hectare. Cei doi oenologi ai cramei, Johann şi Edgar Brutler (tată şi fiu) au avut curajul de a investi într-o afacere care atunci, prin anii 90 nu era foarte dezvoltată în România. În anul 2002 achiziţionează pivniţa Károlyi pe care o renovează, dându-i strălucirea de odinioară. Denumirea cramei şi a mărcii sub care sunt comercializate vinurile Nachbil, provine de la denumirea zonei unde este cultivată viţa de vie. Nachbil înseamnă ”după dealuri”. Soiurilor autohtone li s-a adăugat Syrah, Riesling de Rin, Cabernet Sauvignon, şi Sauvignon Blanc dar şi Blaufrakisch sau Grunspitz. Producţia de vin a început în 1999, iar prima sticlă a fost îmbuteliată în 2004.

Având multă muncă în spate, pasiune şi cultul lucrului bine făcut, Nachbil a devenit un brand cunoscut în ţară dar şi peste hotare. A participat la numeroase evenimente de profil, în ţară sau peste hotare (Viena, Berlin). Poate cea mai importantă prezenţă fiind accea de la sediul Parlamentului European de la Strasbourg (februarie 2010), când vinurile produse la Beltiug au fost prezentate eurodeputaţilor.

Un alt producător local, care a pus pe piciare o afacere, continuând tradiţia de sute de ani a familiei, este Laszlo Hetei. În 2005, inspirat de succesul consăteanului său, Johann Brutler, replantează cu soiuri nobile via îmbătrânită şi îşi extinde treptat parcelele cultivate. Deţine una din cele 370 de pivniţe în Dealul Hagau, unicat în România în sensul că aproape fiecare familie din sat avea o pivniţă pe deal, acolo era de fapt un sat în miniatură. În 2012, a deschis chiar la şoseaua principală, o sală de degustare şi un magazin în care sunt comercializate vinurile familiei.

„Cu o astfel de tradiţie a cultivării viţei de vie, este şi normal şă avem şi un festival dedicat vinului şi viei din zonă. Este crucial să obţinem şi denumirea de marcă înregistrată „Dealurile Sătmarului”, deoarece avem cu ce să ne mândrim, putem concura făra ruşine cu cele mai bune vinuri din România”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Programul  festivaluluil:

Ziua I

12.00- Paradă fanfară, majorete şi oficialităţi

12:15- Fanfara va intona Imnul României şi al Europei

- Discursurile oficialităţilor

- Sfinţirea vinului de către un sobor de preoţi

13:00- Dansuri stil cabaret cu trupa de dansuri din Krzyzanowice (Polonia)

13:30- Dansuri germane – Trupa de dansuri din Beltiug

13.45- Dansuri maghiare – Trupa de dansuri din Ghirişa

14:00- Trupa de dansuri din Ghirişa

14:15- Concertul Fanfarei din Beltiug

14:45- Ansamblul folcloric ”Cetatea Codrului” din Ardud cu soliştii: Daria Berinde, Alina Sabău, Lucia Sabău, Variu Viorel şi Anamaria Florescu

15:45- Evoluţia formaţilor din localităţile înfrăţite: Nyirbeltek, Ratka

16:45- Taraf Ţigănesc Beltiug

17:00 -Dansuri germane – Corul German – Forumul German Satu Mare, Corul German – For. Germ. Tăşnad

18:00- Petrică Mureşan

19:00- Nicolae Mureşan

19:40- Bertici Fiverek

20:30- Prima apariţie a paradei de modă cu Gaby”s Models

20:40- Formaţia Sihell Ferry şi Hena ( Ungaria)

21:50- A doua apariţie a paradei de modă cu Gaby”s Models

22:00- Anna Lesko

22: 45- Bal în aer liber

00:00- Foc de Artificii

Ziua II

14:00- Dansuri stil cabaret cu trupa de dansuri din Krzyzanowice ( Polonia)

15:00- Recital Nicolae Sabău

15:30- Concertul Fanfarei din Beltiug

16:00- Formaţia Inedit Satu Mare

17:00- Ansamblul folcloric” Ceatăra” din Carei- solista Ana Holdiş Pop

19:00- Desperado (Ungaria)

20:00- Insect Bogarak

21:00- Dancs Anamaria

22:00- Sava Negrean Brudaşcu

23:00- Compact

Vă recomandăm şi

La 76 de ani, Octavian Harşianu vrea să readucă la viaţă vinul săsesc din Dumitra, recunoscut în perioada interbelică până şi de francezi

Viticultorii vor primi sprijin financiar de la UE printr-un nou program comunitar. Alocarea totală: 47,7 milioane de euro

Viţa de Vie şi Robert Turcescu, în concert în această seară la FITS. Programul zilei de vineri, 13 iunie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite