Exploatările forestiere din zona Negreşti Oaş alterează serios apa. La robinetele locuitorilor din oraş curge apă murdară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploatările forestiere din zona Negreşti Oaş alterează serios apa de consum. Asta a fost prima concluzie pe care au tras-o autorităţile în şedinţa în care au convocat toţi specialiştii din domeniu pentru a lua măsuri, după ce au existat reclamaţii că la robinetele locuitorilor din Negreşti Oaş curge apă murdară.

Autorităţile din Satu Mare verifică cauzele care duc la imposibilitatea asigurării unei ape în parametri de calitate corespunzători în oraşul Negreşti Oaş. Conform primelor verificări, exploatările forestiere din zonă influenţează calitatea apei captate.

Subprefectul judeţului Satu Mare, Tamas Altfatter a convocat în data de 25 august în şedinţă de analiză membrii comisiei mixte de verificare a cauzelor care duc la imposibilitatea asigurării unei ape în parametri de calitate corespunzători în oraşul Negreşti-Oaş.

Şedinţa a survenit ca urmare a finalizării controalelor dispuse de Instituţia Prefectului şi a monitorizării parametrilor de calitate ai apei.  Controalele au fost întreprinse de comsiarii Gărzii Naţionale  de Mediu şi Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Satu Mare pentru exploatările forestiere amonte de priza de captare a sistemului de alimentare cu apă a oraşului Negreşti-Oaş de pe râul Valea Rea precum şi de către Inspecţia Apelor din cadrul SGA, plus specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi  Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale  de Mediu pentru verificarea respectării actelor de reglementare de către operatorul MHC – microhidro-centralei situată amonte de priza de captare.

image
“Parametrii de calitate ai apei au fost monitorizaţi continuu pe o perioadă de 2 zile de către laboratoarele SGA, DSP precum şi de către APASERV Satu Mare SA – operatorul de apă regional”, informează autorităţile.

La şedinţă a participat şi Aurelia Fedorca – primar al oraşului Negreşti-Oaş precum şi conducătorii şi reprezentanţii instituţiilor implicate.

În urma controalelelor dispuse s-a stabilit că exploatările forestiere în zonă influenţează calitatea apei captate, funcţionarea în regim discontinuu a MHC în situaţii de ape mici duce la variaţii de presiune care au un efect de spălare a conductei magistrale şi creşte mult turbiditatea apei la intarea în uzina de apă şi că există consumatori neînregistraţi conectaţi la magistrala Apaserv.

Subprefectul a dispus ca în cel mai scurt timp comisia să elaboreze un planul de măsuri cu aplicabilitate 2014-2015 a cărui implementare  să ducă la o creştere a calităţii apei livrată cetăţenilor din Negreşti-Oaş până la finalizarea proiectului APASERV prin care oraşul  va avea o staţie de tratare performantă şi o reţea nouă de distribuţie care va elimina toate aceste probleme.  

Satu Mare- în topul tăierilor ilegale

Un recent raport al Curţii de Conturi situa judeţul Satu Mare în top în ceea ce priveşte tăierile ilegale de arbori din pădurile proprietate privată. Potrivit sursei citate, în perioada 2005-2011 volumul tăierilor ilegale din pădurile private administrate pe bază de contracte de către RNP-Romsilva a fost de 194.600 mc. Cel mai mare volum de tăieri ilegale s-a înregistrat în judeţele Suceava – 16.867 mc, urmat de Satu Mare – 13.370 mc, Argeş – 13.300 mc, Gorj – 12.010 mc, Harghita – 11.266 mc, Neamţ – 10.175 mc, Cluj – 7.646 mc şi Maramureş – 6.772 mc.

Vă recomandăm şi

ITRSV a stabilit că în Dâmboviţa s-au tăiat 1,5 ha de pădure în mod ilegal

Raport după inundaţiile din Gorj: lista firmelor care au exploatat păduri fără autorizaţii de mediu

Exploatările silvice din zona Novaci vor fi verificate de către Ministerul Mediului

FOTO VIDEO  Primarul din comuna Sâmbureşti-Olt, acuzat că încalcă legile pentru a-şi amenaja un drum spre propria-i casă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite