Drumul Crucii revine la Satu Mare după o absenţă de cinci ani. Un artist ceramist maramureşan reface traseul Golgotei Mântuitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul Drumului Crucii la Satu Mare va fi: Piata 25 Octombrie - Pasaj Corneliu Coposu -
Piata Libertăţii. FOTO - arhiva
Traseul Drumului Crucii la Satu Mare va fi: Piata 25 Octombrie - Pasaj Corneliu Coposu - Piata Libertăţii. FOTO - arhiva

După o absenţă de cinci ani, artistul ceramist băimărean Daniel Leş revine la Satu Mare pentru a organiza o nouă procesiune intitulată „Drumul Crucii”, ce comemorează calea spre Golgota şi crucificarea Mântuitorului. Procesiunea se va desfăşura miercuri, 8 aprilie.

Daniel Leş a mai organizat şi în 2009 în oraşul Satu Mare un asemenea marş, la care au participat sute de sătmăreni.

“Vin cu mare plăcere la Satu Mare de fiecare dată, am găsit oameni de o mare sensibilitate aici şi tocmai de aceea cred că o reeditare a Drumului Crucii, chiar după cinci ani de absenţă, e binevenită aici. Plus că evenimentul cade cum nu se poate mai bine, în săptămâna mare a Paştelui Ortodox, şi la două zile după Paştele Catolic “, ne declară Daniel Leş.

De altfel acest traseu al Crucii va fi refăcut de către artist  în mai multe oraşe din Transilvania: va începe pe 6 aprilie în Bistriţa şi va continua în Baia Mare  – marti, 7 aprilie, Satu-Mare  – miercuri, 8 aprilie, Târgu-Mures – joi, 9 aprilie, Lugoj – vineri, 10 aprilie şi Arad – vineri, 10 aprilie.

drumul crucii1

Marşul este o reprezentare dramatică a Drumului Crucii parcurs de Domnul Iisus Hristos înainte de moartea Lui. Dramatizarea este realizată de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase, ca o încercare de a demonstra că în creştinism nu sunt graniţe.

„În 2015 aniversăm 10 ani de la prima reprezentaţie a Drumului Crucii în Săptămâna Patimilor. În preajma Sărbătorilor de Paşti (acum 15 ani) eram la Bucureşti la o expoziţie de ceramică. Cu cât se apropiau sărbătorile, se accelera ritmul alergării cumpărătorilor. Oferte de tot felul îţi furau ochii. M-am oprit o clipă şi gândul care mi-a venit a fost dacă asta e tot ce facem noi când vin Paştele. Cum am reacţiona dacă L-am vedea pe Iisus Hristos purtându-şi crucea chiar pe străzile noastre? Am fi oare atunci dispuşi să ne oprim câteva clipe, să medităm la esenţa Sărbătorilor Pascale? Cum ar fi posibil să aducem în realitate această istorie, pe care cu toţii o cunoaştem, dar care în ultima vreme este tot mai diluată?

Ca răspuns am fost inspirat de o imagine, pe care o vedeam foarte clar în mintea mea: se contura puternic imaginea lui Iisus ducându-Şi crucea, înconjurat de soldaţi pe străzile asfaltate. Pentru moment am văzut o frântură din agonia Lui transpusă în zilele noastre. Am fost provocat atunci să fac tot ce pot, pentru ca această aducere aminte să renască în zilele noastre, în memoria omului modern”, spune Daniel Leş.

Primul pas l-a făcut în anul 2005, când împreună cu un grup de prieteni a pus în scenă pe străzile Băii Mari, evenimentele care au precedat moartea lui Iisus Hristos pe cruce. A văzut atunci că oamenii chiar se opresc din alergarea lor câteva minute, pentru a onora ceea ce Domnul Iisus a făcut pentru noi toţi.

drumul crucii2

“Sigur că noi nu eram decât o reflectare palidă a ceea ce a suferit Iisus, dar cu fiecare an, prin continuitate, prin idei noi care completează şirul evenimentelor, prin creşterea numărului de actori amatori implicaţi, prin caracterul interconfesional, prin sprijinul autorităţilor, prin atenţia pe care ne-o acordă presa, deci prin harul Celui de Sus, ne apropiem de ţelul de a aduce în contemporan într-un mod cât mai accesibil, istoria morţii Fiului lui Dumnezeu pe cruce” , mai spune artistul.

În anii care au urmat, credincioşi din alte oraşe i-au chemat cu mare drag să organizeze şi pe străzile lor Drumul Crucii. Deşi sunt  limitaţi de distanţa dintre oraşe şi de faptul că o astfel de acţiune poate fi relevantă numai în Săptămâna Patimilor, anul acesta vor fi prezenţi în Bistriţa, Baia Mare, Satu-Mare, Târgu Mureş, Lugoj şi Arad.

“Cred că această dramatizare este importantă din două perspective: pentru comunitate creează cadrul pentru sărbătorirea învierii Domnului Iisus Hristos, iar pentru fiecare dintre noi poate fi premisa înţelegerii scopului lui Dumnezeu pentru noi”, încheie Daniel Leş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite