Cum arată Muzeul Daciilor Româneşti la Satu Mare. Maşini de epocă, vechi de 40 de ani, adunate pentru „ultima suflare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Daciei

George Negrea este un tânăr pasionat de maşini, dar nu de cele mai noi şi mai puternice, ci de bătrânele Dacii româneşti. Acum 6 ani şi-a cumpărat prima maşină, pe vremea când nu avea nici permis, iar acum a contribuit decisiv la deschiderea unui Muzeu al Daciei Româneşti.

George Negrea (23 ani) a descoperit la 17 ani că între el şi „bătrânele“ maşini Dacia există o legătură, pe care şi-a dorit s-o exploareze.

A vândut îngheţată o vară pentru a-şi lua prima maşină

Clickul care a dus la marea iubire dintre George şi maşina Dacia a avut loc în urmă cu şase ani, când George a găsit în garajul unei bătrâne doamne o altă „bătrânică”, o Dacia care la vremea respectivă avea 34 de ani şi care nu mai fusese mişcată de 20 de ani, de când soţul doamnei murise.

Preţul pentru acea maşină a fost munca lui George ca sezonier timp de o vară întreagă la vândut îngheţată de pe bicicletă. Tânărul de doar 17 ani a pedalat pe bicicleta de îngheţată de la un capăt la altul al oraşului Satu Mare şi a servit mii de îngheţate pentru a strânge cei 1.000 de lei pe care bătrânica îi ceruse pentru a-i oferi lui Dacia din garaj. Însă efortul a meritat, pentru că maşina era în stare bună, foarte puţin utilizată şi cu toate piesele originale pe ea, cu doar 26.000 de kilometri la bord.

Odată dusă acasă, maşina a fost atât motiv de mândrie, motivare pentru a-şi obţine permisul cât şi motiv de a petrece timp cu tatăl său şi de a învăţa mecanică. George îşi aminteşte cu drag de acele clipe în care, în weekend-uri, alături de tatăl său, desfăcea diferite piese de pe maşină pentru a le monta mai târziu la loc, astfel învăţând mai tot despre ce înseamnă interiorul unei Dacii. Numai motorul îi mai dă bătăi de cap uneori, pentru defecţiuni.

Maşina a fost certificată ca autoturism de epocă

Dacia a primit atenţie maximă din prima clipă când a ajuns în curtea lui George şi nici acum nu există zi în care băiatul să nu o viziteze în garaj, chiar dacă nici măcar nu o porneşte.

Dacia roşie a tânărului sătmărean este o piesă de muzeu. Acesta a făcut toate demersurile pentru ca automobilul lui să fie recunoscut pentru vechimea şi starea sa excelentă, astfel încât maşina a fost certificată ca maşină de epocă. Nu de puţine ori, George Negrea o revede la paradele de maşini de epocă, unele dintre puţinele momente când maşina este scoasă la plimbare.

Acum mai deţine o maşină Volga, după care a fost până în Kiev, găsită de un prieten din Ucraina. Maşina a venit pe roţile proprii, cu George la volan. În prezent, acea maşină este folosită pentru ocazii speciale, fiind de închiriat pentru nunţi.

Cea de-a patra maşină a sa este o Pobeda, din anul 1950, care reprezintă şi un proiect ambiţios al tânărului, acest automobil având nevoie de intervenţii masive pentru a putea fi pusă din nou pe şosele.

Face excursii de 2.000 de kilometri cu Dacia de 40 de ani

Anul acesta, maşina lui George împlineşte 40 de ani. Cu toate acestea, autoturismul funcţionează pefect, George folosindu-l pentru excursiile sale în ţară, dar şi pentru cele în străinătate. În urmă cu 4 ani George a cunoscut pe internet, prin intermediul unui video de prezentare al maşinii sale pe Youtube, un polonez pasionat de România şi de Dacii. După câteva discuţii pe tema maşinilor, polonezul a venit în România, moment în care a luat viaţă şi clubul „Drum Bun”, care are ca obiect principal promovarea maşinilor de epocă.

George Negrea a fost şi el în Polonia să îşi viziteze prietenul, făcând plimbarea până în Cracovia şi alte drumuri prin ţara prietenului său, însumând la acea excursie peste 2.000 de kilometri. Acum, cei doi organizează diverse evenimente automobilistice, care au de la an la an tot mai mulţi participanţi din cele mai diverse oraşe din Europa, descoperindu-se tot mai mulţi iubitori de dacii.

A pus bazele unui muzeu al Daciei Româneşti

George şi-a găsit repede adepţi în pasiunea sa. Şeful său, Beniamin Kira este unul dintre cei care au prins gustul Daciilor, astfel încât nu a ezitat să îşi achiziţioneze câteva modele. Cei doi au participat de multe ori la diverse expoziţii, acolo unde le-a şi venit ideea să pună bazele unui Muzeu al Daciei Româneşti. Bărbatul a spus-o ca un vis, o dorinţă, nu neapărat ca ceva de realizat pe termen scurt, dar la insistenţele tânărului şi la presiunea pusă pe şeful său prin anunţurile făcute în rândul iubitorilor de maşini de epocă că acesta va deschide un muzeu, muzeul a luat naştere în mai puţin de an.

Muzeul a fost deschis în 21 mai şi este unic în ţară prin specificul său. În Argeş, s-a încercat realizarea unui astfel de muzeu, dar în aer liber, ceea ce a dus la un eşec şi la părăsirea maşinilor pe un câmp. Muzeul Daciilor Româneşti de la Satu Mare are un aer uşor comunist, în acesta găsindu-şi locul nu doar maşini, ci şi piese de mobilier, de îmbrăcăminte şi alte obiecte din epoca comunistă. Nelipsit este mileul, televizorul alb negru şi peştele care stătea pe aceste televizoare.

În prezent, în muzeu sunt doar 8 maşini, Dacii şi Oltcit, una dintre maşini fiind o Dacie neagră folosită de fosta Securitate înainte de 1989. Acestea vor fi completate în curând cu o Dacia Lăstun, un Aro, o Dacia Miliţie, dar şi o mobră.

Cei doi organizatori ai muzeului doresc ca, în timp, să deţină pentru a fi expuse, toate modelele de maşini, motociclete şi biciclete produse în perioada comunistă în România. Aceştia aşteaptă mai multe persoane, care să îmbrăţişeze ideea lor şi să li se alăture, fie prin a le vinde o maşină de epocă produsă în România, fie prin a o dona, a o expune sau pur şi simplu a le-o prezenta.

Toate maşinile din expoziţie sunt funcţionale, dar există restricţii pentru urcarea în ele şi pentru conducerea lor, din motive de siguranţă a autoturismelor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite