Cât de mult rău face personajul Bau-Bau în dezvoltarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bau-Bau este prezent în copilăriile aproape tuturor copiilor, părinţii folosindu-se de acest personaj imaginar pentru a-i face pe cei mici mai ascultători. De fapt, spun psihologii, părinţii nu fac altceva decât să îi facă pe cei mici mai temători şi neîncrezători.

Bau-Bau este personajul imaginar apărut să sperie copiii. Îi face să stea cuminţi şi speriaţi. Iar părinţii se pot bucura, măcar temporar, de puţină linişte. Mulţi părinţi găsesc util acest personaj, oferindu-le liniştea pe care o doresc şi pe care nu o au din cauza copiilor prea gălăgioşi şi energici.

„Nu ştim cum arată el, nu l-am văzut, însă în imaginaţia copilului proporţiile sale pot deveni apocaliptice. Este evident ceva rău, malefic, menit să inducă frica. Un sentiment urât, dureros, care uită uneori să mai plece. Rămâne acolo reprimat, ascuns, dar totuşi prezent în străfundurile minţii copilului. De fapt, la origine, Bau-bau este o proiecţie a părintelui. Un mod de a proiecta fricile sale nevindecate şi asupra celui mic, pe care le transmite, involuntar, prin intermediul acestui des întâlnit Bau-bau. Părinţii noştri au prins un sistem totalitar, în care adevărul nu putea fi exprimat liber. Bunicii şi străbunicii au trecut prin războaie mondiale, deci fricile transgeneraţionale sunt încă vii în minţile noastre. Ce sens are să le revigorăm, pentru a le imprima şi în tinerele minţi ale copiilor noştri?  Mai ales că habar nu avem cum ei le percep, şi ce amploare pot uneori să le dea”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

Ca scuze, părinţii vor găsi motive puerile, cum că îşi doresc să aibă copii cuminţi. În schimb Bau-bau le poate schimba în mod radical întreaga personalitate, mai afirmă psihologul. În loc să crească îndrăzneţi şi curajoşi, copiii pot deveni temători şi ezitanţi, ceea ce, mai târziu, îi poate costa succesul în viaţă. 

„Folosindu-ne de Bau-bau, riscăm să deteriorăm tocmai această atitudine orientată spre progres, care poate fi uşor şi rapid înlocuită de o atitudine instabilă, de o personalitate de tip evitant. Ori scopul unui părinte responsabil nu este, în nici un caz, să crească un copil temător”, mai afirmă psihologul.
 

Acesta le recomandă părinţilor să renunţe la acest Bau-bau şi să adopte o altă atitudine cu cel mic, pentru a-l face ascultător, insistând cu prezenţa acestui personaj imaginar putând să îl facă pe copil să nu se dezvolte propice.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite