Cât dă naşul la biserică la nuntă. Preoţii sătmăreni nu eliberează chitanţe pentru fiecare cununie religioasă oficiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 100 de lei şi până la 500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat şi o femeie în faţa lui Dumnezeu în bisericile ortodoxe din Satu Mare. În cele catolice, sumele nu depăşesc mai mult de 300 de lei.

În municipiul Satu Mare nu există tarif standard pe care naşul trebuie să-l dea cu această ocazie . Fiecare biserică impune o anumită taxă, în funcţie de cât de căutată este biserica şi de amplasarea ei, dar şi de perioada în care are loc evenimentul. Pe lânga taxa impusă în mod oficial de biserică, pe care o poţi plăti în două tranşe, mirii mai oferă, de regulă, şi alte sume de bani preoţilor care oficiază nunta.

Biserica romano catolică Calvaria este una dintre cele mai frumoase biserici din municipiul Satu Mare. Clădirea este amplasată în zona centrală a municipiului Satu Mare, pe o mică înălţime, aflată în partea vestică a lotului de pe strada Mihai Eminescu nr. 3, edificiul său având o orientare inversă celei tipice unor astfel de construcţii, adică est-vest.

În această biserică sunt prezente două comunităţi: una de limbă germană, existentă dinainte de 1989, şi comunitatea romano-catolică de limbă română, care a prins viaţă în anul 1992 şi care numără actualmente circa 160 de familii, cu un număr de aproximativ 500 credincioşi.

Cristian A. şi-a unit destinele cu soţia sa exact la biserica Calvaria, la sfârşitul anului trecut. Au ţinut să se cunune la biserică la Calvaria, clădireae fiind una impresionantă, cu un cor de excepţie. Tariful impus de biserică în acest caz a fost de 200 de lei şi a inclus prezenţa preoţilor care au oficiat nunta şi la cererea mirilor, un cor. Mirii au fost mulţumiţi de acest tarif.

Catedrala romano-catolică este şi ea extrem de solicitată de viitorii miri. Amplasată pe latura estică a Pieţei Libertăţii în vecinătatea palatului episcopal din str. 1 Decembrie 1918, este cea mai importantă clădire a centrului oraşului Satu Mare. Spaţiul interior al bisericii este înzestrat cu o pictură decorativă şi fresce cu cu reprezentări ale unor scene biblice. Pe partea superioară a corului se află pictura profesorului de desen sătmărean Károly Majoros de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu scena Înălţării Domnului. Şi aici, ca şi la biserica reformată cu lanţuri din Piaţa Păcii, la capătul acesteia dinspre străzile Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare, tarifele sunt puţin mai piperate şi pot ajunge chiar la 500 de lei, în funcţie de perioada aleasă.

“N-am primit nici o chitanţă”

Situată în Cartierul Soarelui, pe malul stâng al râului Someş, care împarte în două municipiul Satu Mare, biserica ortodoxă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” străluceşte prin frumuseţea şi originalitatea ei, îmbinând în mod armonios tradiţia cu actualitatea, acomodându-se la o societate în permanentă mişcare şi transformare, în aşa fel încât să răspundă tuturor cerinţelor prezente şi viitoare. Şi, într-adevăr, toţi credincioşii care îi trec pragul rămân profund impresionaţi şi încântaţi de cele ce li se deschid în faţa ochilor, simţind, totodată, o linişte care le stăpâneşte sufletele, deoarece, în fond, acesta este unul dintre rolurile Bisericii, de a aduce pace în fiinţele celor ce îşi pun cu putere nădejdea în Dumnezeu.

De exemplu, o cununie religioasă oficiată în data de luna octombrie 2013 în această biserică de doi slujitori ai Domnului ar costa şi 500 de lei, fără cor şi desigur, fără chitanţă. Una dintre sătmărencele care a intenţionat să se cunune religios în această biserică spune că s-a răzgândit când preotul i-a spus că tariful este de 500 de lei, fără cor şi fără chitanţă.

La fel s-a întâmplat şi la biserica din cartierul Micro 17. Ioana A. s-a cununat religios la această biserică la sfârşitul anului 2013 şi spune că naşii i-au dat preotului 200 de lei fără a primi o chitanţă în schimb şi chiar dacă nu au avut cor.

“La noi la cununie naşii au plătit celor doi preoţi 200 de lei, dar nu au primit chitanţă. Mai ştiu că sunt cazuri în care se plăteşte 150 de lei. La această sumă se mai adaugă şi 50 de lei daţi preotului înainte de cununie pentru a anunţa nunta în biserică. Chitanţă se dă doar la cerere”, spune sătmăreanca.

Vă recomandăm şi

Cât costă cununia religioasă la Arad

Cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase

O cununie religioasă costă la Braşov între 200 şi 300 de lei, pe lângă taxa oficială

Între 50 şi 400 de lei, taxele pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului. Sărăcii sunt scutiţi de la plată

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite