Campionul din scaunul cu rotile: nu a primit nicio şansă România, iar acum reprezintă Ungaria în competiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Osvath, sătmăreanu pentrul care nu există " nu pot"sursa foto: presztizssport.com
Richard Osvath, sătmăreanu pentrul care nu există " nu pot"sursa foto: presztizssport.com

Richard Osvath din Satu Mare, a fost multiplu campion naţional la spadă, iar pe lângă calităţile pe care le are, sătmăreanul are o puterea fantastică de a-şi învinge handicapul care îl transformă într-un model demn de urmat.  Tânărul nu a primit nicio şansă din partea României deşi este român, pe când Ungaria l-a primit cu braţele deschise.

Richard Osvath (30 de ani), din Satu Mare, a fost multiplu campion naţional la spadă, iar în prezent este printre primii patru cei mai buni sportivi din lume la floretă şi printre primii 13 la sabie, la categoria sportivilor paralimpici, adică a persoanelor care practică sportul de performanţă având un handicap. Deşi este român, Richard sau Richie, cum îi spun prietenii şi colegii de antrenament, nu a primit nicio şansă din partea României atunci când i-a fost mai greu, adică după o serie de accidente şi operaţii care l-au lăsat cu un handicap la un picior. În schimb, Ungaria l-a primit cu braţele deschise, iar acum sătmăreanul reprezintă Ungaria în toate competiţiile la care participă.

„Am început scrima la 9 ani în Satu Mare şi vreme de 11 ani m-am antrenat în sala de scrimă „Alexandru Csipler“ din Satu Mare. Din nefericire, am suferit o ruptură de menisc în timp ce eram la fotbal cu prietenii, după care nu am făcut recuperarea medicală aşa cum trebuia şi au fost necesare mai multe operaţii. În 2008, după o căzătură, mi s-a infectat genunchiul, şi uite-aşa nu am mai putut concura la scrimă“, povesteşte Richard Osvath.

De ce şi-a luat cetăţenie maghiară

După accidentare, Richard s-a orientat spre o meserie care să-i permită să se descurce singur financiar, aşa că a devenit frizer. Deşi terminase Facultatea de Sport la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, s-a gândit că nu poate să urmeze o carieră de profesor de sport fiindcă nu va putea face faţă efortului. Însă nu a putut să se împace cu gândul că nu va mai putea face sport niciodată.

„În 2010 au fost Campionatele Mondiale la Paris. Se transmiteau în direct pe internet şi participau şi cei cu un handicap. Atunci mi-am dat seama că poate aş putea şi eu să fac acelaşi lucru. M-am gândit că în felul acesta aş avea posibilitatea să mă întorc în sala de scrimă, acolo unde simţeam că îmi este locul. Eu am crezut până atunci că Jocurile Paralimpice sunt doar pentru cei imobilizaţi total în scaun cu rotile, nu am ştiut că se poate concura pe categorii“, mărturiseşte sătmăreanul.

Prin intermediul antrenoarei sale de la CSS Satu Mare, Eva Lengyel, Federaţia de Scrimă din Ungaria l-a ajutat să se reapuce de scrimă. Ar fi vrut să rămână să reprezinte România, ţara unde a învăţat scrimă şi pentru care câştigase deja mai multe premii şi medalii, însă Federaţia Română de Scrimă nu le oferă posibilitatea sportivilor în scaun cu rotile să mai practice acest sport, România neavând niciun reprezentant la scrimă în astfel de competiţii. Pe de altă parte, Federaţia de la Budapesta l-a primit cu braţele deschise, remarcându-i talentul şi determinarea de a reveni în sala de antrenament, astfel că  i-a pus la dispoziţie un scaun cu rotile special pentru concursuri şi i-a oferit sprijin pentru a obţine cetăţenia maghiară.

floretist

foto: Richard câştigând în faţa reprezentatului Polonie. sursa: satumaresport.ro

Fosta antrenoare a lui Richard, Eva Lengyel, povesteşte cum l-a ajutat pe tânărul sportiv să-şi revină după accidentări şi operaţii: „După 11 intervenţii chirurgicale, a trebuit să aleagă între a i se amputa piciorul şi a rămâne cum e acum, în scaun.  A rămas cu piciorul drept blocat şi, timp de patru ani, nu a mai pus mâna pe floretă. În momentul acela a cedat psihic. Am vrut să-l ajut şi aşa a ajuns pe mâna antrenorului care se ocupă de sportivii maghiari participanţi la concursurile paralimpice“.

În prezent, Richard Osvath este pe locul 4 mondial la floretă şi pe locul 13 la sabie, la categoria paralimpici. După ce a obţinut două titluri europene şi bronzul paralimpic în 2012, Richard se pregăteşte pentru o nouă provocare, poate cea mai mare dintre toate. Sportivul mai are puţin până să-şi asigure calificarea la Rio, unde anul acesta, în septembrie, vor avea loc Jocurile Paralimpice.

Vă mai recomandăm:

32 de sportivi români s-au calificat până acum la Jocurile Olimpice. Câţi mai au şanse să ajungă în această vară la Rio

ANALIZĂ Sportul românesc scârţâie din toate încheieturile. Previziuni sumbre pentru Jocurile Olimpice din 2016

CSM Satu Mare a câştigat medaliile de aur în Superliga Naţională de spadă pentru seniori. La individual s-a impus craioveanul Liviu Dragomir

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite