Şezătoare în costume de baie în Satu Mare. Sute de turişti au dansat pe muzică populară în slipuri şi au încins hora lângă bazinul cu apă termală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seara folclorică a fost organizată în incinta ştrandului din Tăşnad. Foto. Adevărul
Seara folclorică a fost organizată în incinta ştrandului din Tăşnad. Foto. Adevărul

Dacă în trecut la şezătoare toată lumea îmbrăca haine populare, în prezent la Tăşnad cei care participă la eveniment se bucură de tradiţie purtând numai costumele de baie. Bărbaţii cu o halbă de bere în mână le invită la horă pe doamnele îmbrăcate sumar, astfel reuşindu-se readucerea în prezent a unui obicei străvechi.

Ştrandul termal din Tăşnad, judeţul Satu Mare, este cunoscut mai ales pentru proprietăţile apei termale şi efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii. Autorităţile însă au dorit să le arate turiştilor care se află în această perioadă în staţiune că zona este frumoasă şi datorită tradiţiilor populare.

Ideea de a reînvia obiceiul şezătoarei nu este nouă. Anul acesta evenimentul a ajuns la a patra ediţie, iar organizatorii susţin că de la an la an sunt tot mai mulţi participanţi. 

"Noi avem o colaborare foarte frumoasă cu Centrul Cultural din Tăşnad. De data aceasta am colaborat pentru a promova acest obicei, al şezătoarei, în acest demers implicându-se şi Muzeul Judeţean Satu Mare. Chiar am spus că cei care au venit azi, interpreţi de muzică populară, ansambluri folclorice, instrumentişti sunt bineveniţi la orice festival, pentru că ne fac cinste" , spune Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare. 

dansatori


Obiceiuri populare reînviate
 

Scena a fost amplasată în incinta ştrandului, la doar câţiva metri de bazinele cu apă termală. Chiar dacă au fost îmbrăcaţi doar în costume de baie, la auzul muzicii codereneşti zeci de turişti veniţi din toate zonele ţării s-au adunat în faţa scenei unde au urcat pe rând, începând cu ora 19:00, ansamblul ”Flori de Codru” şi ”Codruleţul” din Tăşnad şi ansamblul ”Ceatăra” din Carei, tineri dansatori şi interpreţi pasionaţi şi iubitori de tradiţii autentice şi folclor. 

Evenimentul a fost deschis de cei mai mici promotori ai folclorului codrenesc. Aceştia au pus în scenă obiceiul legat de secerişul grâului, iar strigătele specifice au stârnit din partea publicului nu doar numeroase aplauze, ci şi ropote de râs. Îmbrăcaţi în costum popular, cei mici au demonstrat că ştiu să bată pe picior şi să învârtele fetele pe sub mână, chiar dacă încă nu au împlinit încă opt ani. 

populara

Chiar dacă în trecut femeile se adunau să ţeasă la război şi bărbaţii să desfacă porumbul, tinerii de astăzi s-au dovedit a fi mai dezinvolţi. Şi-au luat mândra de mijloc şi au învârtit-o după cum suna vioara, după care la sfârşit băieţii le-au ridicat pe fete de mijloc, în aplauzele turiştilor care au gustat coregrafia celor din ansamblul ”Ceatăra” din Carei, condus de Adrian Paşca. 

Pe placul turiştilor din staţiune

Cuprinşi de bucuria momentului, câţiva turişti şi-au amintit despre copilăria lor, dar şi de poveştile spuse de bunici, când şezătoarea era una dintre cele mai importante manifestări ale comunităţii. 

"Sunt fericită că mă aflu aici. Îmi aduc aminte cu mult drag de poveştile bunicii mele, iar acum, după mai bine de 50 de ani, am ajuns să văd şi eu măcar o parte din şezătoare. Îmi place muzica populară, iubesc tradiţiile şi cred că ar trebui să profităm de orice moment pentru a le reînvia. Ce contează dacă o facem în incinta unui ştrand, dacă omul se simte bine, e relaxat, cu atât mai mult ", spune Ana Corondan din judeţul Alba. 

Şi clujenii au lăudat această idee. O doamnă din public, îmbrăcată în costum de baie şi-a chemat familia din bazin pentru a-i vedea pe dansatori. "Nu am mai văzut acest obicei al secerişului, micuţii sunt adorabili, iar bucuria lor molipsitoare. Mi-ar place să asemnea manifestări şi la Cluj", mărturiseşte clujeanca. 

costume de baie

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, a fost în public pe toată durata spectacolui şi a observat reacţiile turiştilor.

“Am observat că foarte mulţi oameni au părăsit bazinele, şezlongurile sau păturile şi au venit la spectacol. Aceasta este o dovadă clară că un astfel de eveniment trebuie organizat în locuri mai nonconformiste cum este şi acesta. Practic am adus spectacolul la oameni, am promovat acest obicei fără foarte mare eforturi, însă a avut impact. Sunt oameni din toate colţurile ţării, vestea se va duce şi mai departe", a spus Felician Pop 

Vasile Mitraşca, primarul oraşului Tăşnad, se arată s-a arătat şi el încântat de numărul mare de persoane adunate la seara folclorică. “De câţiva ani organizăm această seară de datini şi obiceiuri. Ne bucurăm că şi de acestă dată am reuşit să ne adunăm atât de mulţi. Ne-am dorit promovăm tradiţiile locului, dar şi pe aceşti copiii şi tineri care păstrează vii valorile poporului român şi dragostea pentru folclor", a explicat edilul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite