„Şcoala de altădată“. Evoluţia sistemului de învăţământ sătmărean, prezentată într-o expoziţie foto-documentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta un caiet de cursuri în anul 1926    FOTO  Cristina Cîcău
Aşa arăta un caiet de cursuri în anul 1926    FOTO  Cristina Cîcău

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, a organizat miercuri vernisajul expoziţiei foto-documentare „Şcoala de altădată“. Expoziţia reuneşte documente inedite din colecţiile speciale ale instituţiei precum cărţi, diplome sau ustensile utilizate odinioară în şcoli, constituindu-se în veritabile mărturii ale istoriei.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, a organizat miercuri, 15 octombrie, vernisajul expoziţiei foto-documentare „Şcoala de altădată“. Organizat sub îndrumarea bibliotecarilor din cadrul Secţiei Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu, evenimentul a debutat la ora 14.00 şi a fost găzduit de Sala multimedia. Vernisajul expoziţiei a fost însoţit de o prezentare care a adus în atenţia publicului participant un bogat tezaur de informaţii referitoare la evoluţia sistemului de învăţământ pe plaiurile Sătmarului.

Expoziţia organizată în vitrine reuneşte documente inedite din colecţiile speciale ale instituţiei precum cărţi, manuale şcolare, diplome de Bacalaureat şi de licenţă, carnete de practică, caiete de cursuri, orare, dar şi ustensile utilizate odinioară în şcoli, constituindu-se în veritabile mărturii ale istoriei. Din documentele expuse amintim: a doua ediţie a manualului „Geografia Ţării româneşti pentru învăţământul primar“, apărut în anul 1926, întocmit de renumitul dascăl al vremii, Dariu Pop; „Gramatica limbii latine“, ce poartă semnătura profesorului Francisc Groza; „A doua carte de cetire pentru copiii şi copilele din anul al 2-lea de şcólă, întocmit de mai mulţi prieteni ai şcólei“, ediţia a VII-a, 1902.

"Cărţile vechi se păstrează 400/500 de ani. Şi în şcoli,lucrurile se întâmplau puţin altfel. Nu se făceau atâtea hârtii, atâtea portofolii, dar profesorii erau foarte bine pregătiţi în mai multe domenii de activitate. Unii profesori erau şi teologi, iar alţii ştiau şi câte 11 limbi", a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare. 

Fotografii de grup şi portrete ale unor dascăli celebri

Panourile destinate expoziţiei foto-documentare cuprind reproduceri după diverse documente inedite precum fotografii de grup, pagini de titlu, portrete ale unor dascăli celebri care şi-au dăruit şcolii şi procesului de instruire priceperea şi întreaga viaţă.

„Unul dintre rolurile cele mai importante ale bibliotecii publice este acela de a readuce în memoria generaţiilor prezente aspecte importante din trecut care au influenţat în mod decisiv evoluţia istorică, socială şi culturală a comunităţii locale. Convinşi fiind de faptul că nu putem înţelege evenimentele prezente şi nu putem previziona evenimentele viitoare fără a cunoaşte istoria şi cultura locală, am dat curs organizării acestui eveniment, animaţi de convingerea că toţi cei care îşi vor face timp să viziteze expoziţia vor fi mai bine informaţi şi mai bogaţi spiritual“, a declarat Lacrima Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Vă recomandăm şi

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

DOCUMENT Programele şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a, puse în dezbatere de Ministerul Educaţiei

MFE: proiectul de la Educaţie anchetat de DNA nu a fost găsit cu nereguli; nu se vor trimite însă cereri de rambursare la CE

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite